Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Павлоградцям радять перевіряти тиск в очах

Чимало павлоградців не підозрюють, що ось-ось можуть осліпнути. Хоча й упевнені, що мають ідеальний зір. Лихо може статися через глаукому – одну з найпоширеніших і найнебезпечніших хвороб очей. Про те, як запобігти цій патології або її ускладненням, 22 лютого розповіла журналістам міський лікар-офтальмолог Неля Колос. 

За словами фахівчині, нині в Павлограді на обліку лікарів перебуває 587 хворих на глаукому.

За словами фахівчині, нині в Павлограді на обліку лікарів перебуває 587 хворих на глаукому. Протягом 2017 року медики виявили 56 нових випадків хвороби проти 46-и в 2016 році, що, на перший погляд, свідчить про зростання захворюваності. «Але ці показники нестабільні – один рік вони більші, інший менші», - зазначила офтальмолог. Вона констатувала, що чимало містян не знають про свою хворобу чи просто ігнорують її перші ознаки і не звертаються до лікарів. В іншому випадку, люди звертаються до приватних клінік, але ці випадки не фіксує статистика комунальних медустанов міста.

Н. Колос нагадала, що глаукома є хронічним прогресуючим захворюванням очей, для якого характерне зниження зору на тлі підвищення внутрішньоочного тиску. Це призводить до атрофії очного нерва, звуження поля зору і поступовій сліпоті. Першими ознаками захворювання можуть бути помутніння в очах, райдужні кола навколо джерела світла, вологість очей. За словами офтальмолога, ризик захворіти глаукомою зростає в людини після 40 років. Патології може сприяти генетична схильність, вікова макулодистрофія (хронічне прогресуюче захворювання, для якого характерне враження центральної зони очного дна), катаракта (офтальмологічне захворювання, пов'язане з помутнінням кришталика ока, що викликає різні ступені розладу зору), травми ока, цукровий діабет, інші хронічні захворювання, регулярне навантаження на очі тощо.

Лікар-офтальмолог говорить: хоча прогресуюча глаукома є невиліковною, її розвиток можна загальмувати і попередити ускладнення. Задля цього сучасна медицина має як медикаментозні (без оперативного втручання), так і хірургічні засоби лікування. Щодо профілактики патології, Неля Колос наполегливо радить павлоградцям регулярно відвідувати сімейних лікарів, особливо у віці після 40 років, і перевіряти тиск в очах. А в разі необхідності – звертатися до вузьких спеціалістів.

Неля Колос також визнає, що повністю вилікувати глаукому неможливо, однак своєчасна діагностика дає змогу загальмувати розвиток хвороби і зберегти людині ясний зір на багато років. За словами фахівчині, на ранніх стадіях глаукому лікують медикаментозним шляхом (призначення очних крапель) або ж за допомогою оперативного втручання (нині це безболісна процедура, спрямована на зниження тиску в очах). За словами Н. Колос, сучасні операції на очах сьогодні проводять обласні хірурги, але в Павлограді це також можливо.

Олександр Шульга для tv-news.dp.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.