Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Керівники «Національних дружин» Павлограда: про київську ходу і ажіотаж довкола руху (відео)

У Києві члени "Національних дружин" провели 28 січня ходу (фото 24 каналу)
Нещодавня хода Хрещатиком сотень активістів «Національних дружин» спричинила чималий ажіотаж у суспільстві. Дехто з експертів розгледів у них парамілітарних «тітушок» і заговорив про сценарій військового перевороту. Постали питання про фінансування цієї структури і її ймовірних «бенефіціарів». Втім, самі активісти будь-які конспірологічні версії щодо себе категорично спростовують. Зокрема, у Павлограді лідери місцевого осередку «НД» наголошують, що їхній підрозділ є позапартійним, діє згідно із законом, у тісній співпраці з поліцією, спрямований на охорону громадського порядку і не є об’єктом чиїхось маніпуляцій.

У п’ятницю, 9 лютого, Штаб ГФ "Національні дружини Павлоград" зібрав прес-конференцію для місцевих ЗМІ. На питання журналістів відповідали командир осередку Сергій Тіщенко та начальник штабу Юрій Малімонов. Спікери одразу нагадали, що «Національні дружини» почали свою історію в Павлограді ще наприкінці весни 2017 року, а влітку провели спільно з поліцією прес-конференцію. Однак тоді, мовляв, ніякого ажіотажу навколо появи нової громадської організації не було, він виник лише зараз, у зв’язку з акцією в столиці. Нагадаємо, 28 січня 600 активістів громадського формування, вдягнених у камуфляжну форму, частково в балаклавах, провели ходу центром столиці і склали присягу українській нації. Згодом у столиці відбулася нечислена акція противніків "Національних дружин".

Про політику і гроші

Юрій Малімонов (зліва) і Сергій Тищенко 
«Хода справила велике враження на всю Україну, - сказав С. Тищенко. – Про це говорили навіть у Європі. Одразу почали працювати сили, які негативно висвітлювали цю подію. Було таке враження, що ці коментарі писали одні й ті самі люди. В основному це були боти...» За словами командира осередку, павлоградці також брали участь в акції. «І коли багато людей в мережі пишуть, що ось, мовляв, там були проплачені «тітушки», вони заробляли гроші, то я скажу - я бачив там своїх там побратимів. І мені було смішно і сумно спостерігати за цими коментарями, які розганяють у мережі різні боти. Тому що насправді більшість учасників ходи - ветерани добровольчого руху, ветерани АТО», - прокоментував С. Тищенко.

Згодом, відповідаючи на питання журналіста щодо «тітушок» у лавах «НД», керівник штабу Ю Малімонов додав: «Я, приміром, працюю на шахті. Разом зі мною в ГФ є хлопці, які також є гірниками, навчаються у вишах. Взагалі, у нас в ГФ немає тих, хто нічим у житті не займається. Так склалося, що тим люди, яких називають «тітушками», наша діяльність не цікава. Бо вона безоплатна. Хоч і кажуть, що ми отримуємо гроші. А коли людина приходить, а їй кажуть, що треба ще й свої кошти вкласти… Більш того, наші вишколи, тренування - вони забирають чимало часу. А той контингент, який ви назвали, він не хоче витрачати час на такі речі».

У ЗМІ нині говорять про тісний зв'язок «Національних дружин» і молодої політичної партії «Національний корпус» (у Павлограді її осередок також є), яку на національному рівні очолює колишній командир полку «Азов» і підполковник Нацгвардії, народний депутат Андрій Білецький. Говорять також про певні преференції щодо «НД» з боку очільника МВС Арсена Авакова. Журналісти поцікавились у спікерів їхнім баченням цієї ситуації. Однак керівники павлоградського осередку дали зрозуміти, що не можуть коментувати процеси, які відбуваються на вищих щаблях української політики. Натомість, запевнили, що «НД» Павлограда об’єднують усіх патріотично налаштованих громадян, незалежно від партійної приналежності.

«Ми позапартійна організація на своєму рівні, хоча, можливо, на верхніх щаблях є тісна співпраця з іншими організаціями, - пояснив С. Тищенко. - Наш командир, друг «Черкас» – Ігор Михайленко, тривалий час служив в «Азові», має тісні стосунки з керівником «Національного Корпусу» Андрієм Білецьким. На місцевому рівні ми маємо дружні стосунки з усіма проукраїнськими партіями. Тому говорити про якесь наше підпорядкування конкретній політичній силі зараз не доводиться». Командир осередку також спростував закиди щодо кураторства А. Аваковим «Національних дружин».

«Я особисто не бачу тут зв’язку. Тим більше, коли наші активісти в різних містах борються з незаконними гральними закладами, викликають поліцію, та приїздить, розводить руками: мовляв, нічого не можемо зробити. Я думаю, якби «НД» курирував міністр, то було б інакше. До того ж, після цієї ходи він заявив, що не допустить створення парамілітарних утворень. Це нормальна заява… Жодних настанов ні від нього, ні від його людей, якихось темників ми не оримували», - сказав командир осередку.

На питання журналіста, чи не боїться він, що його і інших активістів павлоградського осередку хтось «нагорі» захоче використати в тих чи інших політичних іграх, Сергій Тищенко сказав, що не налаштований на те, щоб ним і його побратимами маніпулювали. «Якщо ми говоримо про акції з охорони громадського порядку - ми за, якщо ми говоримо про спортивні, виховні заходи, вишколи – ми також за. Проте, у нас, як у громадян, є і своя голова на плечах. Ми чітко розуміємо межі, даємо собі звіт щодо певних наслідків тої чи іншої негативної діяльності. Тому хочу зазначити, що ми, підпорядковуючись центру у Дніпрі, є достатньо автономною організацією, яка може діяти на власний розсуд», - сказав С. Тищенко.


Про джерела фінансування структур «НД» серед журналістів та експертів сьогодні теж точиться чимало розмов. «Все, що ви бачите на нас, а це одяг, однострій, ми придбали за власні кошти. Більш того, у нас існують добровільні внески в сумі 50 грн., які спрямовуються на те, щоб заправляти транспорт, на опалення, їжу і тому подібне. Розподіл коштів централізований», - відповів представникам ЗМІ начальник штабу Ю. Малімонов. «Щодо фінансування, то зараз у нас є реальна можливість розвиватися без сторонньої допомоги... – додав С. Тищенко. - Все, що на нас є, не так дорого коштує, наш керівник має дружні контакти з керівником фірми з пошиття одягу. Чомусь ніхто не питав, за які кошти добровольці йшли на фронт, звідкіля у волонтерів були гроші. А нас питають... Скажу, що якщо у Павлограді знайдуться люди, які захочуть нам допомагати, ми будемо лише за».



Про закон і співпрацю

Коментуючи питання правових засад діяльності «НД» у Павлограді, спікери нагадали, що громадське формування зареєстроване на рівні ГУ НП в Дніпропетровській області, має свій статут і діє винятково на підставі і в межах Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону». За словами керівників осередку, повноваження ГФ «Національні дружини Павлоград» розповсюджуються на територію всієї Дніпропетровщини. «Зареєстровані ми в Дніпрі, маємо обласний штаб, але свої дії узгоджуємо з місцевою поліцією», - сказав С. Тищенко.

Спікери пояснили, що участь у патрулюванні вулиць міста (один із напрямків діяльності осередку) активісти здійснюють лише спільно з правоохоронцями, як того вимагає закон. «Так, у Павлограді ми патрулюємо лише з поліцейськими, проте ніхто не забороняє звичайному громадянину на вулиці затримати правопорушника і викликати поліцію», - пояснив командир осередку. За словами спікерів, члени громадського формування, які входять до складу піших патрулів, завчасно перевірені і проінструктовані співробітниками правоохоронних органів. Неповнолітнім активістам до цих патрулів зась. Також «дружинники», котрі тримають вдома зареєстровану вогнепальну (мисливську) зброю не мають права брати її на патрулювання.

Чи не є участь у спільних патрулях членів ГФ «Національні дружини» спробою виконати роботу поліцейських? Навіщо тоді останні? Відповідаючи на питання, керівники організації намагалися переконати журналістів, що громадська діяльність активістів є посильною допомогою державним органам, а не підміною їхніх функцій. За словами спікерів, кількість поліціянтів недостатня для забезпечення спокою у 110-тисячному і фактично прифронтовому місті. «Якби не добровольці, які в 2014 році пішли на фронт, то в нас була б зовсім інша ситуація тут. Ми бачили, як фахівці, професіональні військові, здавали зброю…» - згадав про початок війни на сході С. Тищенко. Те саме зараз і з правоохоронною системою. Мовляв, злочинець не стане чекати, доки поліція реформується і спіймає його.


В цьому контексті логічним було запитання журналістів про ставлення павлоградських активістів до ідеї створення в Україні і Павлограді «муніципальної поліції». Свого часу Верховна Рада розглядала подібні проекти, але вони не отримали необхідної підтримки у парламентарів. Чимало депутатів побачили в тих ідеях загрозу появи кишенькових охоронних структур при мерах. «Мені ця тема близька, - прокоментував Ю. Малімонов. - Були розмови з керівниками міськвиконкому, ми вже показували їм статут, наводили приклади того, як працюють подібні структури в інших містах. Але віз і досі там. Влада апелює до того, що немає відповідного закону. Особисто я вважаю, що муніципальна поліція потрібна. Бо кількості особового складу в нашій поліції не достатньо для вирішення криміногенної ситуації».

Зі свого боку, С. Тищенко пояснив, що навіть за умови відсутності спеціального закону можна знайти законні способи бюджетної підтримки роботи громадських формувань, які допомагають правоохоронцям слідкувати за безпекою в місті. «Можна залучити активних павлоградців, підтягнути для цього гроші з бюджету і створити, приміром, комунальне підприємство… Але, я вважаю, у виконавчої влади немає бажання. Коли воно визріє, я не знаю. Можливо, вони не бачать в мені чи в Юрії лояльних собі кандидатур? До речі, в України є міста, де громадські формування мають бюджетне фінансування. Черкаси – там позитивна статистика по криміногенній ситуації. Це могло б бути і в нас», - зазначив С. Тищенко.

Під час прес-конференції її організатори повідомили, що нині в Павлограді зареєстровано 4 громадські формування з охорони правопорядку. Одне з них –  "Павлоградська Самооборона", керівником якої від початку створення в 2014 році був Сергій Тищенко. Сьогодні він залишається у її лавах, але концентрує свою увагу вже на «Національних дружинах», котрі, за його словами, мають інший рівень організації і більше можливостей. На думку командира осередку, «ПС» виконала свою головну роль, коли на початку війни мобілізувала активістів, котрі готові були стати на захист міста від проросійських бойовиків. Нині чимало її активістів увійшли до лав «Національних дружин». За словами С. Тищенка, майбутнє «Павлоградської Самооборони» він бачить у складі сил територіальної оборони (спілки громадських формувань). Сам він готовий передати булаву керівника «ПС» новому очільнику. Така людина вже є і про неї павлоградці незабаром дізнаються, сказав С. Тищенко. Загалом, за словами спікерів, «НД» не бачать проблеми в існуванні кількох громадських формувань у місті і готові до тісної співпраці з ними – аби лише ці структури діяли, а не залишалися «паперовими» організаціями.

Щодо кількості павлоградських «дружинників», то спікери не стали називати конкретні цифри. Вони також визнали, що найбільший інтерес до осередку виявляє молодь. «Було питання, чому під час ходи в Києві активісти ховали обличчя за балаклавами. Нещодавно в Запоріжжі була закрита наркоточка, яка стояла під носом у райвідділу поліції. Прийшли активісти, викликали поліцію, вже тиждень точка не працює. Але потім одного з активістів, який був із відкритим обличчям, у його ж під`їзді вдарили ножем в горло. Він у лікарні. Лише завдяки реакції, бо він був бійцем, активіст уник смерті. Зловмисник втік», - повідомив С. Тищенко.

Керівники осередку, як, зрештою, і їхні головні провідники, визнають, що одну зі своїх місій вони бачать у боротьбі за здоровий спосіб життя, проти різного роду «наливайок», наркопритонів і гральних залів. «Ми як можемо, так і допомагаємо поліції в охороні громадського порядку і боротьбі зі злочинністю. Але доводити справи до самосуду чи ще якихось речей ми не маємо права. Ви знаєте, що у нас раніше деякі активісти «Правого Сектору» жорстко боролися з наркозлочинністю, а потім цих активістів поліція тривалий час піддавала пресингу, вони були у в’язниці… Ми кілька разів обпеклися на чужих прикладах, і тому діємо в рамках закону», - сказав С. Тищенко. На прохання журналістів він також навів перелік прав, що їх мають члени громадських формувань під час спільних поліцейських патрулів.


 Наша довідка:

За даними, що їх озвучили під час прес-конференції керівники осередку «НД», основними напрямками діяльності організації є допомога поліції в охороні громадського порядку (патрулювання вулиць, спільні рейди тощо), участь в акціях пошуку зниклих осіб, військово-патріотичне і спортивне виховання молоді (регулярні вишколи, змагання, школа козацького гарту для юнаків), просвітницька, інформаційна і волонтерська діяльність. ГФ «НД Павлоград» тісно співпрацює з поліцією і рятувальниками.



На що мають право «дружинники»?

Згідно із законом «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону», учасники громадських формувань повинні мати відповідні посвідчення і відзнаки, затверджені державними органами. Члени ГФ мають право:

перевіряти в громадян документи
складати протоколи про адміністративні правопорушення
затримувати й доставляти до поліцейського відділку або власного штабу осіб, які чинять злісну непокору і відмовляються припиняти адміністративне правопорушення, але виключно разом з представниками Нацполіції
входити до клубів, кінотеатрів, стадіонів, інших громадських місць і приміщень за згодою власника для припинення адміністративних правопорушень чи злочинів, або переслідуючи правопорушника
використовувати приватний транспорт в екстрених випадках і за згоди власника
перевіряти документи у водіїв, а також не допускати осіб, які не мають документів або перебувають у стані сп'яніння, до подальшого керування транспортними засобами
застосувати фізичну силу, газову або травматичну зброю і спецзасоби для самозахисту і захисту громадян, адміністративних будівель, масових заворушень.

Олександр Шульга

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.