Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

У Павлограді вулицю хочуть назвати на честь загиблого десантника (відео)


Андрій Борисенко - десантник
У Павлограді депутати й громадські активісти пропонують назвати одну з вулиць міста на честь свого героя-земляка Андрія Борисенка. Молодий десантник захищав Україну у війні з Росією і загинув наприкінці 2017 року від кулі ворожого снайпера. Ідею з перейменуванням озвучив 6 лютого на спільному засіданні депутатських комісій міськради представник однієї з фракцій Сергій Тищенко.

Він повідомив, що вперше цю пропозицію 26 січня висловили друзі й побратими загиблого бійця. Того дня містяни вшанували пам`ять Андрія Борисенка, встановивши на стінах будинку й школи, де мешкав і вчився полеглий воїн, меморіальні дошки.

«Конкретно, ми говорили за вулицю Підгірну, - сказав С. Тищенко. - Тому що проспект Шахтобудівників, де він мешкав, є центром мікрорайону, і саме за цим проспектом багато хто знає ПШС». За його словами, вулиця Підгірна розташована перпендикулярно проспектові, і назвати її на честь павлоградця, який відав життя, аби відвернути війну, в тому числі і від свого міста, справа честі для його мешканців.

Головуючий на засіданні мер Анатолій Вершина одразу ж прокоментував: «Ми цю пропозицію знаємо, ми її прийняли для відпрацювання. Певна процедура повинна пройти…» «Яким чином? – запитав депутат. - Повинні бути громадські слухання?» «Не тільки громадські слухання, - відповів міський голова. - Там є процедура по перейменуванню вулиць. Перш за все, нам необхідно вирішити це питання… пролобіювати там, на вулиці Підгірній, щоб не зустріти там супротиву. Тому що кожному необхідно буде змінити свою адресу. Кожному власнику квартири, кожній юридичній, фізичній особі. Це дуже багато роботи, необхідно роз’яснити людям…» «І перш за все, повинна бути згода чи заявка рідних», - додала головний архітектор міста.

Пізніше, відповідаючи на запитання журналістів, Сергій Тищенко пояснив: «Я вважаю, що це правильна пропозиція (перейменування вулиці на честь А. Борисенка – прим. авт.). Бо назви багатьох вулиць у місті досі не містять якогось смислового навантаження. І ми повинні пам`ятати про те, з якою гідністю, честю і хоробрістю наші павлоградські воїни захищають в тому числі і наше місто, наших жителів. На жаль, так сталося, що цей хлопець загинув. Тому є така пропозиція. І наскільки мені відомо, то не проти й рідні. Ми попередньо спілкувалися з місцевими жителями… Щоправда, зараз на депутатському семінарі це питання почали трішки затирати. Мовляв, необхідно провести процедуру і таке інше. Я вважаю, що коли ми усім миром об`єднаємося, то зможемо досягти цього результату».



Щодо побоювань мера зустріти серед мешканців мікрорайону «супротив» перейменуванню, депутат зазначив: «Я сам мешкаю на території селища і можу заявити, що в нас набагато менше людей, які б тяжіли до Росії. І більше тих, хто об’єктивно ставиться до ситуації. Хоча ось щойно було заявлено, що люди будуть боятися зміни назви, бо їм треба буде міняти документи. Але якщо правильно провести підготовчу роботу, роз’яснити людям, що їм не потрібно буде бігати і міняти документи, бо перейменування вулиці не несе цих наслідків, то, я думаю, люди з розумінням поставляться до перейменування».


вулиця Підгірна на мапі Павлограда
Нагадаємо, 24-річний Андрій Борисенко загинув 20 грудня 2017 року від кулі ворожого снайпера під Авдіївкою. Він служив у 25-й ОПДБр Збройних Сил України. Із початку війни десантник і його бригада побували у найгарячіших точках фронту. За бойові заслуги Андрій отримав отримав державну нагороду – медаль «Захиснику Вітчизни». 13 жовтня 2017 року хлопцеві виповнилося 24 роки. З неофіційних джерел відомо, що він ось-ось мав одружитися.


До речі, на сьогодні в Павлограді вже є 2-і вулиці, перейменовані на честь загиблих воїнів – учасників АТО.  В травні 2017 року депутати Павлоградської міськради затвердили нову назву для вулиці Богуславської (мікрорайон Підворки) - Андрія Михайленка. Цікаво, що до лютого 2016 року ця вулиця носила ім'я червоноармійця Василя Чапаєва. 42-річний Андрій Михайленко – виходець із Павлограда, з початку війни на сході України воював мінометником у складі сил АТО, загинув 5 грудня 2014 року під селищем Піски на Донеччині. На мапі міста є ще одна вулиця, котра вже 2 роки носить ім`я загиблого павлоградця, бійця АТО - 34-річного Володимира Милосердова. Раніше вона звалася ХХ партз’їзду. А. Милосердов загинув у червні 2015 року під Маріуполем, наразившись на засідку ГРУ Росії.

В тему: Павлоград, 29 липня 2016 р., Громадські слухання щодо перейменування провулку Чкалова на провулок імені Андрія Михайленка (загиблого героя АТО). Чоловіка, який під час цих слухань назвав агресію Росії в Україну громадянською війною, після кількох попереджень відправили в нокаут. Інцидент стався 29 липня під час громадських слухань з питання перейменування одного з місцевих провулків.



Олекса Сурай для www.5632.com.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.