Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Напад на автомайстра у Павлограді. Хуліганство чи розбій?



Павлоградський прокурор обіцяє контролювати хід розслідування нещодавнього нападу на місцевого автомайстра. Наразі слідство розцінює цей напад, як групове хуліганство. Натомість, громадські активісти й окремі депутати міськради, які першими надали розголос інциденту, з таким його визначенням не згодні, бо вважають дії зловмисників розбоєм.

Свою позицію депутати і прокурор озвучили на пленарному засіданні сесії Павлоградської міськради 13 лютого. Цього дня керівник Павлоградської місцевої прокуратури Олександр Панченко звітував перед громадою про результати роботи свого підрозділу протягом 2017 року. Після звіту прокурора депутат міськради і представник місцевого осередку ГФ «Національні дружини» Сергій Тищенко запитав у О. Панченка, як його відомство оціеює діє поліції, зокрема, щодо правової кваліфікації факту нападу.

Депутат повідомив присутнім, що увечері 10 лютого на території одного з гаражних кооперативів Павлограда група озброєних зловмисників, що прибула туди на двох легкових автомобілях, напала автомайстра - власника одного з гаражів. За словами С. Тищенка, чоловіка побили, забрали в нього мобільний телефон і кошти. Одну з цих машин, марки «Лексус», згодом зупинила поліція. Автомобіль і людей у ньому правоохоронці доставили до поліцейського відділу. Потерпілий автомайстер отримав закриту черепно-мозкову травму, сказав депутат.

«Після цього в мене виникає питання – цю машину вже наступного дня бачили, що вона їздить містом... По-друге, цей злочин кваліфікували в поліції, як хуліганство, скоєне групою осіб за ст. 296 Кримінального Кодексу. Хоча там всі ознаки, передбачені ч.2 ст. 187, тобто, «Розбійний напад, скоєний групою осіб з проникненням у приміщення». Чомусь наша поліція так спрацювала, що злочинці зараз на волі, їздять на цій машині. Крім того, є інформація, що ці злочинці якось причетні до наркозлочинності в Павлограді. У мене запитання до вас, чи контролюєте ви процес у цій справі і чи можете вплинути на зміну правової кваліфікації факту злочину?» - звернувся до прокурора депутат.

депутат міськради Сергій Тищенко
У відповідь Олександр Панченко підтвердив, що інформацію про вказаний інцидент поліція внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань, попередньо кваліфікувавши це факт, як хуліганство. За словами прокурора, він вперше чує, що під час нападу у потерпілого зникли якісь матеріальні цінності, адже матеріали кримінального провадження такої інформації не містять. Що стосується завданих потерпілому тілесних ушкождень, то, як зрозуміли прокурора присутні журналісти, цей факт може проходити в провадженні за окремою статтею Кримінального Кодексу.

«Якщо там мали місце ознаки корисливого злочину, яким є розбійний напад, то ми перевіремо матеріали на наявність цих ознак і достовірності кваліфікації органами поліції. Якщо там ваші люди були, будь ласка, хай прийдуть до прокуратури, нададуть свідчення... Слідство триває...» - сказав О. Панченко. Він також зазначив, що автомобіль імовірних зловмисників не може бути арештований, як про те запитує депутат, оскільки він не є знаряддям скоєного злочину. «Слідство триває, - повідомив прокурор. - Було вилучений засіб, який схожий на пістолет. Я не експерт і його не бачив, не стріляв. Якщо буде висновок відповідного експерта, що це зброя, тоді буде й відповідна кваліфікація – що це незаконне зберігання зброї», - сказав О. Панченко. За його словами, нині у вільному продажі є чимало несправжньої зброї, яку зовні важко відрізнити від травматичної чи вогнепальної.

Сергій Тищенко озвучив для прокурора і громадськості ще одну інформацію в контексті цієї кримінальної пригоди. «Зараз на потерпілого здійснюється вплив. Моральний вплив тих людей, які брали участь у нападі», - повідомив депутат. Прокурор не забариввся з коментарем: «Він має право звернутися до органів поліції з відповідною заявою. Щоб це було задокументовано. Якщо йому надходять погрози фізичної розправи, то це теж відповідна стаття Кримінального Кодексу. І поліця має це зареєструвати. Зі свого боку, я можу сказати, що це провадження перебуває на контролі прокуратури...» - запевнив О. Панченко.

прокурор Олександр Панченко
Нагадаємо, у неділю, 11 лютого, в мережі Фейсбук з`явилася інформація про розбійний напад, що стався днем раніше в Павлограді. Буцімто жертвою кількох злочинців став власник місцевої автомайстерні. Інформацію, зокрема, оприлюднили на своїй сторінці активісти ГФ «Національні дружини Павлоград». Ось, про що йдеться у їхньому повідомленні від 11 лютого: «Увага! Учора в Павлограді групою осіб було скоєно розбійний напад на автомайстра. В результаті оперативних дій поліції озброєні злочинці були затримані по гарячих слідах! У нас з'явилась інформація, що справу намагаються «зам'яти» – у бандитів є зв'язки з високопосадовцями. Національні Дружини Павлограда беруть справу під власний контроль!»

З неофіційних джерел журналістові стало також відомо, що причиною ймовірного нападу на автомайстра стала начебто його відмова повертати власникам вже відремонтоване авто ледь не задарма. Тобто, чоловік назвав стандартну плату за свої послуги, але автовласники на неї не пристали, заявивши, що заберуть свою машину просто так. А на допомогу ще й покличуть своїх знайомих. Начебто за якийсь час до гаража, де відбувався конфлікт, дійсно завітала компанія, озброєна траматичною зброєю. Сторонні люди буцімто навіть чули постріли. За цією ж інформацією, відвідувачі побили майстра і двох його приятелів, які того вечора були з ним. Машину гості таки забрали, але на півдорозі їх затримала поліція, яку завчасно викликав імовірний потерпілий. Усе це відбувалося 10 лютого приблизно о 19.00-20.00 в одному з гаражних товариств Павлограда.

У понеділок, 12 лютого, на офіційному сайті ГУ НП в Дніпропетровській області з`явився коментар з приводу вказаної пригоди. Цитуємо: «10 січня на спецлінію «102» надійшло повідомлення про те, що приблизно о 19.00 в одному з гаражних кооперативів міста невідомі напали на чоловіка. На місце події виїхала  слідчо-оперативна група Павлоградського відділу поліції. Протягом години співробітники сектору реагування патрульної поліції встановили місцезнаходження автомобіля, на якому правопорушники втекли з місця скоєння злочину. Їх було затримано та доставлено до відділу поліції. На даний час тривають слідчі дії. Попередня правова кваліфікація вказаної події – ч.2 ст. 296 КК України (хуліганство, вчинене групою осіб). На теперішній час по кримінальному провадженню працівниками Павлоградського відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області проводиться комплекс заходів, направлених на отримання доказів, причетності вказаних чоловіків до скоєння кримінального правопорушення. Відділ комунікації поліції Дніпропетровської області за матеріалами Павлоградського ВП».

Олекса Сурай для www.5632.com.ua








Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.