Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

У Павлограді озброєний чоловік поранив із пістолета свого знайомого

фото ГУ НП в Дніпропетровській області
У Павлограді один чоловік поранив із пістолета іншого. Пригода сталася у вівторок 20 лютого близько 18.30 у дворі багатоповерхівки на вулиці Харківській. Про інцидент наступного дня повідомила прес-служба ГУ НП в Дніпропетровській області.

Зокрема, у тексті повідомлення йдеться: «Правоохоронці встановили, що потерпілий разом зі своїм кривдником були раніше знайомі. Того вечора між чоловіками виник конфлікт. Після того, як аргументи закінчились, опонент дістав пістолет та вистрілив в потерпілого. Поранений самотужки залишив автомобіль, в якому знаходився під час розмови, а стрілок зник з місця злочину. Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 15, ч. 1ст. 115 Кримінального кодексу України (замах на вбивство). Працівниками Павлоградського відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області проводиться комплекс слідчо-розшукових дій та оперативно-розшукових заходів, направлених на встановлення повного кола осіб, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення та  їх затримання». Чи затриманий на даний час імовірний зловмисник, яким конкретно видом зброї він користувався, які поранення отримав потерпілий, в офіційному повідомленні не сказано.

Тим часом, громадські активісти Павлограда, діяльність яких пов’язана з патрулюванням вулиць міста (разом із поліцією), скептично поставилися до шансів оперативно й об`єктивно розслідувати факт стрілянини. Принаймі, про це свідчить коментар командира ГФ «Національні дружини Павлоград» Сергія Тищенка у Фейсбук. Допис, щоправда, датований 20 лютого, тобто, до оприлюднення офіційної інформації від Нацполіції. «А поки ви думаєте, «чи потрібні нацдружини», у Павлограді знову стрілянина! – написав активіст. - Знову темна «дев'ятка», знову молоді чоловіки в масках! Як мінімум одного поранено, кількох затримано поліцією, зі словами «как же вы бл..дь всех зае...али!» Що це? Черговий перерозподіл сфер нарковпливу? Чи неспроможність поліції перешкодити зростанню злочинності? Спитайте у тих, кого через три години знову випустять з міського відділку поліції, як тиждень назад. Що це було? Дрібне хуліганство, це-ж очевидно!!! От якби незаконно торгували біля ринку, чи не сплатили містове на парковці - оце вже справжній злочин! Оце робота!» До речі, в коментарях до посту С. Тищенка можна знайти вказівки на більш конкретну адресу місця пригоди.

Нагадаємо, нещодавно, 10 лютого, у Павлограді стався інший кримінальний інцидент. За повідомленням ГУ НП в Дніпропетровській області, близько 19.00 на території одного з гаражних кооперативів невідомі напали на чоловіка. Згодом оперативники, яки прибули на місце пригоди, наздогнали автомобіль з імовірними нападниками. «Їх було затримано та доставлено до відділу поліції. На даний час тривають слідчі дії. Попередня правова кваліфікація вказаної події – ч.2 ст. 296 КК України (хуліганство, вчинене групою осіб)», - інформувала прес-служба облуправління Нацполіції.

чоловік, котий, за словами активістів,
став жертвою розбійного нападу
Того разу громадські активісти також оприлюднили власний коментар з приводу інциденту і дали оцінки діям правоохоронців. За інформацією активістів ГФ «Національні дружини Павлоград», увечері 10 лютого на території одного з гаражних кооперативів міста група озброєних зловмисників, що прибула туди на двох легкових автомобілях, напала автомайстра - власника одного з гаражів. Чоловіка побили, забрали в нього мобільний телефон і кошти. Одну з цих машин, марки «Лексус», згодом зупинила поліція. Автомобіль і людей у ньому правоохоронці доставили до поліцейського відділу. Потерпілий автомайстер отримав закриту черепно-мозкову травму. На переконання активістів, дії нападників підпадали під правову кваліфікацію, визначену ст. 187 КК України («Розбійний напад, скоєний групою осіб»).

Вже 13 лютого, під час звіту павлоградського прокурора Олександра Панченка перед депутатами міськради, один із народних обранців, вже згадуваний Сергій Тищенко, прямо запитав, як прокуратура оцінює діє поліції, зокрема, щодо правової кваліфікації факту нападу на автомайстра. У відповідь О. Панченко сказав, що вперше чує, що під час нападу у потерпілого зникли якісь матеріальні цінності. Бо, мовляв, матеріали кримінального провадження такої інформації не містять. Що стосується завданих потерпілому тілесних ушкождень, то, як зрозуміли прокурора присутні журналісти, цей факт може проходити в провадженні за окремою статтею Кримінального Кодексу. Втім, прокурор пообіцяв контролювати хід розслідування інциденту. «Якщо там мали місце ознаки корисливого злочину, яким є розбійний напад, то ми перевіремо матеріали на наявність цих ознак і достовірності кваліфікації органами поліції. Якщо там ваші люди були, будь ласка, хай прийдуть до прокуратури, нададуть свідчення... Слідство триває...» - сказав О. Панченко. Згодом у мережі Фейсбук зявилися повідомлення, що під час затримання імовірних кривдників автомайстра поліція вилучила у них посвідчення членів однієї з патріотичних організацій. Оприлюднення цієї інформації спричинило доволі жорсткі дискусії в таборі павлоградських патріотів.

Олександр Шульга




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.