Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Шлюбний клубок, жовті вушка і гіпнотичний погляд. Що треба знати про вужів (відео)?


Кажуть, одного разу на Полтавщині, поблизу райцентру Шишаки, місцеві жителі натрапили у лісі на велетенського вужа. Його довжина сягала ледь не 2,5 м, а голова була, наче чоловіча долоня. Полюючи нещодавно з фотокамерою посеред чернігівських боліт, я теж мріяв знайти якогось унікального екземпляра.

Хоча, правди ніде діти – відшукати земноводного гіганта мені, любителю усіляких пригод, годі було сподіватись. Адже зазвичай вужі виростають до 1 м в довжину і лише зрідка – до 1,5 м.


У природі існує 4 види цих плазунів: гадюковий, колхидський або великоголовий вуж, звичайний і водяний.


Щойно настає весна, змії прокидаються після зимової сплячки й виповзають із своїх укриттів грітися на сонечко. Старі пеньки чи колоди – їхні улюблені місця відпочинку.


В Україні вужі мешкають переважно у плавнях річок і ставків. Або ж на болоті, як у нашій історії. Харчуються рибою, жабами та ящірками. Іноді полюють на дрібних гризунів. Цікаво, що свою здобич вужі не вбивають, а ковтають її живцем.


Вужі – дуже полохливі істоти. Вони реагують на будь-які звуки й вібрації. А ось зір у них, кажуть, не надто гострий. Тож шукати вужів слід дуже обережно, аби не сполохати.


Варто пам’ятати, що для людини ці хижаки цілком безпечні. Бо вони не містять у собі отрути, яка є, скажімо, в гадюк. При наближення людини вуж швидше втече, аніж нападе на неї і вкусить. Зрештою, й кусатиме цей плазун не боляче. Якщо ж вужа спіймати, він починає смердіти й імітуватиме власну смерть.


Як і інші змії, вужі розмножуються, відкладаючи яйця. Шлюбний період у них починається саме навесні. Залицяння відбуваються таким чином. Самець підповзає до самки й при цьому похитує з боку в бік головою. Потім притискається до неї й обплутує хвостом.


Цікаво, що навколо однієї самки можуть збиратися відразу кілька самців. Вони утворюють справжній шлюбний клубок. Утім, якихось бійок зміїні кавалери між собою не влаштовують.


Незабаром після успішного запліднення самка відкладає яйця. До речі, визначити стать окремого вужа (коли вони паруються) можна за його розмірами. Зазвичай самці трохи дрібніші за самок.


Дуже часто вужів плутають із гадюками. І це не дивно, адже обидві змії між собою схожі. Вони мають подібне забарвлення, живуть в однакових місцях. І все ж між ними є суттєві відмінності. 

Найголовніша ознака, за якою можна впізнати вужа - це наявність у нього жовтих напівкруглих плям біля основи голови. Їх ще називають вушками. У гадюки таких плям немає.


Щоправда, у деяких звичайних вужів ці плями бувають малопомітними чи взагалі відсутні. Тож варто звертати увагу й на інші ознаки. Зокрема, у гадюки й вужа різна форма голови. У гадюки вона має вигляд списа, а у вужа схожа на овал.


Різними є також очі цих плазунів. У гадюки зіниця вертикальна, у вужів вона кругла. Також у гадюки є отруйні ікла, яких не має вуж. Є й інші відмінності – це довжина тіла, колір візерунків, форма хвоста тощо. Але на цьому знаються лише фахівці.


Незважаючи на свій дещо страхітливий вигляд, вужі – корисні для людини плазуни. Бо вини нищать усіляких дрібних шкідників. Тому цих змій не варто боятися. Навпаки - їх слід оберігати.


В українському фольклорі є багато небилиць про вужів. Подейкують, нібито ці змії гіпнотизують жаб, яких полюють. Однак це вигадка. А ось те, що вужів можна приручити – це правда.


Цікаво, що трипільська кераміка містить багато зміїних зображень. Вочевидь, наші пращури наділяли змій магічною силою і шанували їх.

Олександр Шульга

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.