Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Павлоградці судяться з водоканалом за лічильники


Судова тяганина з нашими комунальниками багатьом вважається справою невдячною і не вартою витраченого часу й нервів. Іншої думки дотримується пенсіонер із Павлограда Володимир Турбінін. Чоловік вже більше року судиться з КП «Павлоградводоканал» стосовно повірки домашнього лічильника і боргу, яке йому виставило підприємство за надані послуги.

Пенсіонер із 2007 року має в своїй оселі прилад обліку води і розраховується за послуги централізованого водопостачання і водовідведення відповідно до його показань. Але в 2011 році комунальники зняли цей лічильник зі свого обліку – на тій підставі, що абонент не став оплачувати його обов`язкову і регулярну повірку. Відтоді КП почало виставляти пенсіонерові суму до сплати згідно із нормами споживання води (7 м/куб. на людину щомісяця), затвердженими для осель, що не обладнані відповідними приладами. В. Турбінін, який вважав, що підприємство мусить за власні кошти повіряти його лічильник, і далі платив за показаннями свого приладу. Суми ці були часом у 10 разів менші, ніж нараховані водоканалом. Тому КП щоразу нараховувало абоненту борг.

Водоканал навів аргументи

Справа дійшла до суду. У квітні 2014 року служителі Феміди зобов’язали пенсіонера сплатити комунальникам понад 2 тис. грн. В. Турбінін це рішення виконав. Але надалі, вважаючи, що правда на його боці, він так само орієнтувався на показання знятого з обліку КП домашнього лічильника. Станом на кінець літа 2016 року КП нарахувало абоненту нову суму боргу – понад 3 тис. грн. А 18 серпня минулого року комунальне підприємство вдруге звернулося до органу правосуддя із заявою, в якій просило зобов`язати абонента цей борг сплатити.



Аргументуючи свою позицію, юристи підприємства посилалися на п.2 ст. 11 Закону України «Про метрологію і метрологічну діяльність» та на «Правила надання послуг централізованого опалення, постачання холодної і гарячої води». Водяники наголошували, що згідно з правовими нормами, не повірені лічильники не допускаються до експлуатації. Також вони зазначали, що свого часу цілком правомірно зняли з обліку лічильник пенсіонера, бо той відмовився оплачувати його повірку. І це, мовляв, у 2012 році підтверджено судовим рішенням.

Іншим вагомим аргументом, який завжди за подібних судових суперечок з абонентами наводили юристи КП, була фінансова незабезпеченість виконання чинних правових норм. Зокрема, ще 5 лютого 2016 року під час прес-конференції мера Павлограда керівник КП Олександр Карпець повідомив журналістам: «Пункт 1 Закону «Про метрологію…» вказує, що ми повинні повіряти прилади обліку води. У цій же статті закону підпункт 3 говорить, що періодична повірка проводиться за рахунок тарифів. Але на сьогодні НКРЄКП цей тариф не затвердила… Тож формулювання, що водоканал не бажає повіряти за власний рахунок, абсолютно не правильне… Не виконує Закон «Про метрологію» не водоканал, а НКРЄКП, яка ліцензує нас. Це вона не затвердила тарифи, де має бути закладена вартість повірки лічильників». Зрештою, розглянувши заяву водяників від 18 серпня 2016 року, Павлоградський міськрайонний суд пішов їм назустріч і 9 вересня 2016 року видав відповідний наказ про стягнення 3031 грн. боргу з абонента.

Пенсіонер переконаний у своїй правоті

Однак Володимир Турбінін із цим рішенням не погодився і 26 вересня написав до суду власну заяву. У ній він вказав, що знявши у 2011 році з обліку його лічильник, КП таки порушило ч.3 ст. 28 чинного на той час Закону України «Про метрологію і метрологічну справу» від 1998 року (1 січня 2016 року набув сили новий однойменний закон). Адже згідно з його нормами, періодична повірка приладів обліку здійснювалась за рахунок надавачів комунальних послуг.

Щодо аргументу водяників, буцімто національний регулятор (НКРЕК) не заклав у діючий тариф витрати на повірку лічильників, В. Турбінін послався на письмову відповідь йому представника Нацкомісії Б. Циганенка (лист датований 15 квітня 2016 р.): «...зазначаємо, що заява КП «Павлоградське ВУВКГ» та розрахункові матеріали для встановлення тарифів на централізоване постачання холодної води, водовідведення (із використаннім внутрішньобудинкових систем) з урахуванням витрат на повірку квартирних засобів обліку холодної води знаходяться на опрацювання в НКРЕКП. При цьому, відсутність встановлених тарифів на зазначені послуги не є підставою для невиконання КП вимог Закону про метрологію, в частині, зокрема, здійснення періодличної повірки, обслуговування та ремонту засобів вимірювальної техніки споживачів фізичних осіб за рахунок підприємства».

Нарешті, у своїй заяві до суду пенсіонер вказав, що діючий між ним і КП договір не передбачає обов’язку споживача повіряти свій лічильник власним коштом. В. Турбінін просив суд скасувати зазначений наказ, а також визнати нарахований йому борг протиправним. 5 жовтня 2016 року суд скасував своє попереднє рішення. Щодо боргу, суддя порадив заявникові опротестувати його в окремому позові.


КП «Павлоградводоканал» руки не склало і 24 лютого 2017 року ще раз звернулося до суду, цього разу із позовом про стягнення зі споживача зазначеного боргу. У позовній заяві комунальники виклали ті ж самі аргументи, що їх наводили й досі. Володимир Турбінін написав на цей позов заперечення і просив суд відмовити у його задоволенні. Окрім того 16 березня 2017 року пенсіонер склав власний судовий позов до КП «Павлоградводоканал» про захист своїх прав споживача. Пенсіонер просить суд зобов’язати водяників укласти з ним новий договір, до якого він, як споживач комунальних послуг, вніс певні правки. Нині Павлоградський міськрайонний суд має дати раду обом цим позовам. За словами В. Турбініна, пріоритет у розгляді надано поки що його заяві. Також пенсіонер склав письмове звернення до КП «Павлоградводоканал», де він просить водяників визнати нарахований ними борг в сумі 3031 грн. недійсним і відкликати свій судовий позов до нього щодо сплати цього боргу.

Новації у законах щодо повірки лічильників

До речі, починаючи із серпня 2016 року і до тепер КП «Павлоградводоканал» нараховує В. Турбініну суму до сплати за надані послуги, згідно з даними його лічильника. Комунальники цей прилад повірили за власний рахунок і поставили на облік. Сталося це після того, як з 1 січня 2016 року набрав чинності новий Закон України «Про метрологію і метрологічну діяльність» та окремої Постанови Кабімну, які усунули деякі суперечності щодо правил повірки лічильників. Зокрема, як пояснив 8 вересня 2016 року на засіданні Громадської Ради при міськвиконкомі О. Карпець, держава таки включила фінансові витрати підприємств водопостачання на повірку лічильників у тариф.


Втім, 27 листопада прес-служба КП «Павлоградводоканал» повідомила на своєму сайті, що надалі повірка квартирних засобів обліку буде здійснюватися за рахунок споживача. Мовляв, це пов'язано з набуттям чинності Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». У повідомленні комунальників, зокрема, йдеться: «2 серпня 2017 року набрав чинності Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», що спричинило за собою внесення змін до законів «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» і «Про метрологію та метрологічну діяльність». Закон передбачає виключення з діючих у 2017 році тарифів на централізоване водопостачання і водовідведення,  послуги з постачання холодної води і водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) витрат, пов'язаних із обслуговуванням і перевіркою приладів обліку, які є власністю фізичних осіб.

На засіданні Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, були затверджені Постанови від 02.11.2017 р №1343 «Про внесення змін до постанови Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг від 16 червня 2016 року № 1141» і №1344 «Про внесення змін до постанови Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, від 26 листопада 2015 року № 2868».
Постанови набирають чинності з дня, наступного за днем ​​їх опублікування в офіційному друкованому виданні - газеті «Урядовий кур'єр»».



Пізніше, 6 грудня, водяники повідомили на своєму сайті наступне: «З 29 листопада 2017р. для мешканців багатоквартирних будинків вступили в дію нові тарифи на централізоване постачання холодної води і водовідведення з використанням внутрішньобудинкових систем, затверджені Постановою НКРЕКП №1344 від 02.11.2017 р. У даних тарифах не враховані витрати на проведення планових періодичних повірок, обслуговування та ремонт засобів обліку холодної води. На підставі вищесказаного, повірка засобів обліку холодної води здійснюється за рахунок споживачів послуг з централізованого постачання холодної води і водовідведення. КП «Павлоградводоканал» звертається до мешканців міста з проханням вчасно виконати повірку приладів обліку води… З питань перевірки звертайтеся до відділу технічного контролю по телефону 099-706-30-58».

Пенсіонери починають і… виграють

Цікаво, що два роки тому інший пенсіонер із Павлограда вже вигравав подібний суд у комунальників. Служителі Феміди зобов'язали тоді місцеве підприємство водо-каналізаційного господарства за свій рахунок повіряти водомір в оселі позивача. Пенсіонера звати Віктор Чурилов, із КП «Павлоградське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» він судився вже не вперше. Його історія, включаючи посилання на правові норми, до дрібниць подібна історії Володимира Турбініна.

Свій позов про захист прав споживачів Віктор Іванович подав до міськрайонного суду в серпні 2015 року. У ході судового засідання 5 жовтня 2015 року пенсіонер просив суд зобов'язати відповідача демонтувати і повірити лічильник за свій рахунок, а також робити це надалі. Представниця ВУВКГ просила суд відмовити позивачеві. Юрист КП пояснила, що в діючий тариф на послуги підприємства не включена повірка лічильників, а тарифи встановлює держава. Вона також повідомила, що підприємство керується рішеннями профільного міністерства. А ці рішення, мовляв, не дозволяють "водоканалу" власним коштом повіряти прилади обліку споживання води у абонентів.

Суд вислухав обидві сторони, вивчив матеріали справи і задовольнив позов Віктора Чурилова частково. Суд зобов'язав Павлоградське ВУВКГ «провести за свій рахунок демонтаж, періодичну повірку та монтаж приладу обліку води», який встановлений у квартирі позивача. До речі, вперше аналогічну справу В. Чурилов виграв у ВУВКГ у 2012 році (крапку тоді поставив апеляційний суд області). Пенсіонер тоді був упевнений: його випадок є прикладом для інших павлоградців, які користуються послугами комунальних підприємств, але не знають про свої права споживачів

Олекса Сурай для www.5632.com.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.