Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Мешканця Новомосковська покарали за розбій і зброю


У Новомосковську чоловік, якого суд визнав винним у незаконному поводженні зі зброєю і розбійному нападі на місцевий магазин, отримав понад 7 років позбавлення волі. Чоловік свою провину в розбої заперечив. Про це йдеться у вироку міськрайонного суду від 11 грудня.

Згідно з вироком, на лаві підсудних опинився непрацюючий і неодружений мешканець Новомосковська. Відомо, що досі обвинувачений не потрапляв у поле зору правоохоронців. У 2015-2016 роках чоловік воював за мобілізацією в лавах української армії на сході країни і має від командування свого військового підрозділу дуже гарні відгуки про себе.

За версією слідства, 23 березня 2017 року підсудний, перебуваючи у Новомосковську поблизу військової частини, знайшов у лісосмузі самозарядний пістолет калібром 9 мм, перероблений із сигнального пістолету «Шмайсер». За кілька днів, ранком 28 березня, чоловік зі зброєю в руках заскочив до приміщення магазину «Комп`ютерна техніка» на майдані Перемоги. На обвинуваченому був камуфляжний одяг, а своє обличчя він ховав за балаклавою. 


Слідство встановило, що чоловік зачинив вхідні двері, підійшов до прилавку, за яким знаходився продавець, і, погрожуючи йому пістолетом, став вимагати товар - два ноутбуки. При цьому нападник кілька разів вдарив продавця пістолетом по голові і травмував його. Потерпілий опинився долі, але встиг натиснути «тривожну» кнопку. Далі, за інформацією слідчих, обвинувачений зв’язав мотузкою продавцеві руки і забрав у нього мобільний телефон. Однак втекти з місця пригоди чоловікові не вдалося – його затримала прибула сюди за викликом охорона.

Під час судового розгляду справи обвинувачений визнав себе винним лише в одному з інкримінованих злочинів, а саме – в незаконному поводженні зі зброєю. А ось обвинувачення в розбійному нападі чоловік категорично відкинув. Він запевнив, що, відвідуючи магазин, не мав наміру нікого грабувати і нічиїм майном того ранку не заволодів.Чоловік підтвердив, що 23 березня поблизу військової частини в лісосмузі він знайшов пістолет «Шмайсер». А 28 березня о 7.00 завітав до вказаного магазину в центрі Новомосковська, аби помститися його власникові і працівникові за начебто завдані колись кривди.

За словами обвинуваченого, приблизно о 8.00 він зайшов до вже відчиненого магазину, наблизився до продавця і вдарив його пістолетом по голові. Потім міцно зачинив вхідні двері і ще кілька разів вдарив потерпілого та зв’язав йому руки. Чоловік заперечив твердження слідства, буцімто він цілив дулом пістолета в потерпілого, вимагав ноутбуки і забрав телефон. Обвинувачений зізнався, що намір помститися у нього виник раптово, свій вчинок він назвав неправильним, вибачився перед обома потерпілими і висловив каяття. Цивільного позову щодо себе з боку власника закладу він не визнав, але погодився сплатити матеріальну шкоду продавцеві.


Натомість, потерпілий продавець повідомив суд, що нападник не лише бив його, а й вимагав віддати з вітрини ноутбуки, а потім забрав його мобільний телефон. До того ж він ще й погрожував пістолетом. Потерпілий просив суд суворо покарати обвинуваченого. Власник магазину теж надав суду свої покази. Суд заслухав свідчення працівників приватної охоронної фірми, які приїздили того ранку на виклик і затримували обвинуваченого. Чоловіки повідомили, що останній пручався, розмахував пістолетом, тому їм довелося застосувати газовий балончик. На місце пригоди вони викликали поліцію і медиків.

Суд вивчив надані сторонами процесу докази у справі, вислухав його учасників і дійшов висновку в необґрунтованості аргументів з боку обвинуваченого щодо відсутності в нього розбійних намірів. 11 грудня Новомосковський міськрайонний суд визнав містянина винним у скоєнні двох злочинів, передбачених ч. 3 ст. 187 («Розбій, поєднаний із проникненням в інше приміщення») і ч. 1 ст. 263 («Незаконне поводження зі зброєю») КК України і призначив йому покарання у вигляді 7 років і 3 місяців позбавлення волі. Суд зобов’язав обвинуваченого сплатити потерпілому продавцеві понад 22 тис. грн. в якості компенсації матеріальної і моральної шкоди, а потерпілому власнику магазину – понад 3 тис. грн. У обвинуваченого є час на оскарження вердикту суду першої інстанції. 

Олекса Сурай для www.0569.com.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.