Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Суд Новомосковська амністував колишнього «кордівця», який скоїв смертельне ДТП


У Новомосковську суд амністував колишнього поліцейського спецпризначенця, якого визнав винним у скоєнні смертельного ДТП. Екс-поліціянт залишився на волі, але змушений тепер сплатити потерпілим 700 тисяч гривень.

Про обставини справи йдеться у вироку міськрайонного суду від 18 грудня. Згідно з матеріалами, оприлюдненими на веб-порталі «Судова влада України», на лаві підсудних опинився уродженець Новомосковська, який на момент трагічної пригоди вже півроку працював на посаді старшого інспектора Управління КОРД ГУ НП у Дніпропетровській області.

За версією слідства, 29 липня 2017 року приблизно о 23.00 спецпризначенець, керуючи технічно справним «ВАЗ 2114», із включеними на ближнє світло фарами, рухався вулицею Плеханова у напрямку вулиці Технічної у Новомосковську. Окрім фар шлях перед легковиком освітлювався міськими ліхтарями. В районі будинку №22 автомобіль обвинуваченого збив пішохода, який опинився на дорозі попереду руху машини. Внаслідок ДТП перехожий отримав тяжкі травми і незабаром помер. Слідство встановило, що після зіткнення обвинувачений не зупинив свого легковика, а поїхав далі. Та й пізніше не повідомив про ДТП медиків чи колег-правоохоронців.


Під час судового розгляду справи екс-поліціянт повністю визнав свою провину в інкримінованому йому злочині. Обвинувачений розповів, що того вечора він на автомобілі автомобілем «ВАЗ 2114», котрий належить його матері, рухався вулицею Плеханова зі швидкістю 50-60 км/год із включеним ближнім світлом фар і ближче до середини дороги. За словами водія, пішохода поперед себе він просто не побачив. Минаючи будинок №22, він відчув удар у праву передню частину авто, але не став зупинятися і поїхав далі. Вже вдома побачив пошкоджені фару і бампер, але слідів крові на машині не було, запевнив обвинувачений. Чоловік зізнався, що не одразу зрозумів, що сталося. А потім не на жарт перелякався і випив спиртного, аби зняти напругу. Приблизно опівночі до нього приїхали працівники поліції, які й повідомили йому про смертельне ДТП.

Суд допитав потерпілих (рідних загиблого) і кількох свідків у кримінальному провадженні, а також вивчив матеріали слідства. Зокрема, брати покійного повідомили, що від працівників поліції їм стало відомо, що водій – винуватець ДТП – знаходився в стані алкогольного сп’яніння, коли його затримували. Цей факт підтвердили і висновки медичного огляду. Втім, достатніх доказів того, що водій був напідпитку вже на момент ДТП, слідство не знайшло. Приймаючи рішення у справі, суд поміж іншого врахував той обтяжуючий для обвинуваченого факт, що смертельне ДТП він скоїв, маючи статус працівника МВС. Із матеріалів суду також відомо, що https://www.0569.com.ua/news/1904511


У підсумку на своєму засіданні 18 грудня Новомосковський міськрайонний суд виніс вердикт: визнати колишнього працівника «КОРДу» винним у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України («Порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого») і призначити йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з одночасним позбавленням на 2 роки права керувати транспортними засобами. Однак на підставі п. «в» ст.1 Закону України «Про амністію у 2016 році» суд одразу ж і звільнив обвинуваченого від відбування цього покарання. Щоправда, суд зобов’язав екс-поліціянта сплатити кожному з двох братів загиблого по 350 тис. грн. у якості компенсації моральної шкоди. Обвинувачений і потерпілі ще мають час на оскарження вердикту.

Олекса Сурай для www.0569.com.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.