Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Суд Новомосковська виправдав чоловіків, яких звинувачували у браконьєрстві


У Новомосковську суд виправдав двох чоловіків, яких поліція звинувачувала в незаконній порубці лісу. На думку служителів Феміди, слідство не змогло довести провину підсудних в інкримінованому злочині. Про це йдеться у вироку міськрайонного суду від 28 листопада.

Згідно з документом, на лаві підсудних опинилися два чоловіки: один є фізичною особою-підприємцем пенсійного віку з ліцензією на проведення лісосічних робіт, інший – молодий і офіційно ніде не працюючий хлопець. За версією слідства, ввечері 19 липня 2015 року пенсіонерові закортіло підзаробити на протизаконній порубці лісу, у спільники він узяв знайомого хлопця, якому пообіцяв винагороду.

Зранку наступного дня обидва прибули на територію 16-го кварталу 161 виділу Нижньодніпровськ-Вузлівської виробничої дільниці відокремленого структурного підрозділу «Дніпропетровська дистанція захисних лісонасаджень», що входить до ДП «Придніпровська залізниця». Із собою чоловіки взяли дві бензопили. Як вважало слідство, приблизно за 25 метрів від залізничної колії вони почали пиляти під корінь живі дерева. Робили вони це без відповідних дозволів (лісорубних квитків, ордерів). За версією правоохоронців, того ранку чоловіки знищили 7 дубів діаметром біля кореня від 44-х до 76-и см та 7 ясенів діаметром від 22-х до 70-и см біля кореня. Сума збитків, яку, на думку слідства, заподіяли обвинувачені Придніпровській залізниці, склала 107 336 грн.

Водночас обвинувачені під час судового розгляду своєї провини в інкримінованому злочині не визнали. Зокрема, пенсіонер-підприємець розповів, що 19 липня 2015 року він і його знайомий хлопець домовились допомогти іншому землякові розпиляти гілки, які лежали в лісосмузі поблизу села вільне. Уклали з цим земляком відповідний договір про надання послуг зі збору порубочних залишків (гілок). Наступного дня зять замовника відвіз їх на місце роботи. За словами обвинуваченого, гілки, які належало розпиляти, лежали обабіч дороги. Вони розраховували зібрати близько 2-х кубометрів дров. За 10 хвилин після від`їзду родича замовника до них підійшли двоє чоловіків і представилися поліцейськими – допитали, записали пояснення і забрали бензопили. Пенсіонер наполягав, що дерева він зі своїм напарником не вирубував, звалених дерев на тій ділянці він не бачив, а щодо дозволів на розпил гілок, то замовник його запевнив, що із цим все гаразд. Аналогічні покази надав суду і інший обвинувачений.


Зять замовника, якого теж допитували судді, пояснив, що влітку 2015 року вони з тестем вирішили запастися дровами на зиму. Обрали місце в районі лісосмуги, де лежали саме сухі гілки. Домовилися із знайомим підприємцем і його напарником, що вони розпиляють ці гілки на дрова. За словами свідка, того дня він не бачив у зазначеному місці спиляних дерев. Були пеньки, але вже порослі мохом. Представник сторони потерпілого розповів суду, що 20 липня 2015 року він виїздив на місце пригоди, але спиляних дерев там вже не бачив, а бачив лише свіжі пеньки. Втім, за словами чоловіка, вони були там і кілька днів тому, коли він оглядав ділянку.

Суд вивчив надані стороною обвинувачення матеріали кримінального провадження, опитав інших свідків і експертів і дійшов висновку, що сам факт незаконної порубки дерев мав місце, але вина підсудних у скоєнні цього злочину слідством не доведена. На своєму засіданні 28 листопада Новомосковський міськрайонний суд визнав обох підсудних невинуватими в скоєнні інкримінованого злочину, передбаченого ст. 246 КК України і виправдав їх. Суд також залишив без розгляду цивільний позов про стягнення з обвинувачених 107 336 грн. на користь Придніпровської залізниці. У сторони обвинувачення ще є час на оскарження вердикту суду першої інстанції.

Олекса Сурай для www.0569.com.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.