Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Під Павлоградом на вугільних териконах сталися розбірки


Активісти говорять про боротьбу за нелегальний бізнес, в ДТЕК називають це проникненням невідомих озброєних осіб на підприємство

У Західному Донбасі, схоже, сталася чергова розбірка за контроль над вугільними териконами, з яких спритні ділки мають чи можуть мати неабиякий зиск. Принаймі, так говорять деякі місцеві активісти, хоча офіційно зв'язок подій 24 липня і тіньових схем, якими, ймовірно, оплутаний видобуток у нас чорного золота, ніхто не підтверджує. Поки що.

Отже, 24 липня близько 17.00 в районі вугільного терикону шахти Павлоградська ДТЕК Павлоградвугілля стався інцидент між працівниками компанії і групою невідомих озброєних осіб. Дехто з учасників розбірок отримав травми. Це офіційна версія.

Терикон ділять злочинці?

Для тих, хто слідкує за новинами у Фейсбук, першим інформаційним віддзеркаленням резонансної пригоди стало повідомлення представника ГФ «Павлоградська Самооборона» Юрія Малімонова. Надвечір 24 липня на своїй сторінці у соцмережі активіст написав: «Увага! Щойно у Павлоград в`їхала колона з чотирьох мікроавтобусів, в яких знаходяться озброєнні люди у камуфляжі! Поводяться зухвало, коли проїзжали по місту, то випадковий свідок їхнього руху, який роздивлявся цих «гастролерів», був облаяний та отримав середній палець, замість відповіді на питання, хто ви такі? Прохання: хто бачив що роблять ці «невідомі чоловічкі» та де вони - терміново пишіть!»


Трохи згодом Ю. Малімонов пояснив: «Щодо події, які зараз відбуваються у місті. Справа в тому, що ДТЕК Павлоградвугілля починає облаштування нового терикона. Він буде розташований у районі третього блоку шахти Західно-Донбаська. Саме цей терикон «ділять» місцеві особи, злочинці, що живуть з таких видів «заробітку»! Близько 30 озброєнних чоловік прибули сьогодні на терикон, для з'ясування стосунків між собою та з намірами взяти під свій контроль цей об'єкт. Тому саме зараз у місті Павлоград, Тернівка та у Павлоградському районі триває операція по знегкодженню цього ОПГ! На жаль, під цей прес можуть потрапити невинні люди, патріоти, яких можуть звинуватити у причетності до протиправних дії вищезгаданих осіб! Будемо пильними та готовими до захисту побратимів! Разом ми - сила!»

 Ще пізніше активістка іншої громадської організації, «Військово-патріотичного об`єднання «Хорт», Анна Балакший-Федянович повідомила у Фейсбук: «Сьогодні громадські сили у складі ГО «ВПО «ХОРТ» провели успішну операцію по викриттю злочинного угрупування, яке захопило терикон біля ш. Павлоградська. Невстановлених осіб зі зброєю було передано правоохоронцям для подальшого розслідування. Слава Украіні!» Свій пост у Фейсбук Анна проілюструвала кількома світлинами з місця події.

Озброєні люди напали на працівників ДТЕК

Офіційні коментарі щодо ситуації, про яку 24 липня розповіли громадські активісти, з`явилися на ранок 25 липня. Зокрема, прес-служба ДТЕК розповсюдила інформацію про те, що група невідомих озброєних осіб намагалася завадити стабільній роботі Павлоградського терикону ДТЕК Павлоградвугілля. У повідомленні, зокрема, йшлося: «24 липня близько 16.45 група невідомих озброєних осіб несанкціоновано проникла на територію ділянки рекультивації Павлоградського терикону і напала на співробітників ДТЕК Павлоградвугілля, які в цей час вели роботи на териконі. В результаті нападу, травми отримали майстер терикону і начальник ділянки рекультивації. У 7 співробітників ПРУВОКС і Автобази були відібрані мобільні телефони і технічна документація. Також нападники пошкодили колеса на особистих автомобілях співробітників. На місце події була оперативно викликана поліція. Виробничий процес був відновлений протягом нетривалого часу. Поліцією ведуться заходи щодо встановлення осіб озброєних людей. Керівництво об'єднання ДТЕК Павлоградвугілля намір подати в поліцію офіційну заяву про напад на співробітників підприємства».


Майже одночасно із заявою прес-служби ДТЕК місцеві журналісти отримали коментарі стосовно цих подій і від прес-служби Павлоградського відділу поліції. За її інформацією, увечері 24 липня оперативники стало відомо, що на териконі, котрий належить «ЦЗФ Павлоградська», перебувають невідомі особи, які, можливо, мають при собі зброю. На місце події виїхала слідчо-оперативна група та співробітники кримінальної поліції. «В результаті конфлікту водій бульдозера отримав тілесні ушкодження. Йому на місці надано першочергову медичну допомогу, від госпіталізації чоловік відмовився. Для встановлення всіх обставин вказаної події, семеро осіб, які були ініціаторами конфлікту, доставлені до відділу поліції», - вказано у повідомленні. За інформацією прес-служби Павлоградського відділу поліції, нині правоохоронці з`ясовують обставини інциденту і встановлюють усіх причетних до нього осіб. Також поліція вирішує питання щодо правової кваліфікації вказаних подій. Сама ж територія терикону перебуває під охороною правоохоронців, йдеться у повідомленні.

СБУ накрила териконових нелегалів

Чи пов'язаний інцидент 24 липня з боротьбою за контроль над ласим шматком нелегального териконового бізнесу, мають встановити правоохоронці. Принаймі, це у їхній компетенції. Однак те, що такий бізнес у Західному Донбасі існує, або ж існував, свідчать не лише заяви громадських активістів, а й повідомлення з офіційних джерел. Зокрема, 12 листопада 2015 року інтернет-видання www.5632.com.ua з посиланням на прес-службу ДТЕК розповіло про те, що правоохоронці разом із співробітниками служби безпеки компанії розкрили схему розкрадання вугілля з териконів і шахт ДТЕК Павлоградвугілля. При цьому, правоохоронці вилучили 30 тонн вугілля на суму близько 35 тис. грн., повідомили журналісти.


«11 листопада співробітники СБУ провели обшуки на териконах і промислових майданчиках шахт Павлограда та району. Був встановлені і затримані люди, які незаконно працювали на породних відвалах, шестеро робітників, виймають вугілля, а також двоє організаторів злочинної схеми. Правоохоронці з'ясували, що незаконний промисел існував кілька років і здійснювався групою з 30 осіб. Викрадене вугілля вивозили на чотири ділянки складування в Павлограді та районі, де в подальшому реалізовували. Затриманим загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 8 років. У компанії відзначають, що розслідується ще і питання спеціального додавання вугілля в породу на підприємствах для непомітного вивезення на терикон під виглядом відходів виробництва. Перевіряється інформація про можливу причетність працівників ДТЕК Павлоградвугілля до цього злочину. Якщо вона підтвердиться, співробітників притягнуть до кримінальної відповідальності і звільнять з компанії», - написало видання з посиланням на прес-службу ДТЕК.



в тему

«Териконова мафія прибирає свідків

Те, що контроль над териконовим бізнесом у Західному Донбасі коштує людського життя, свідчать і трагічні події минулих років. Свого часу видання «Популярные Ведомости», в якому автор цих рядків мав честь працювати, присвятило кримінальним розборкам навколо териконів кілька своїх публікацій.

Зокрема, у статті від 16 квітня 2008 року «Круті розбірки «териконових королів»?» кореспондент «ПВ» Олена Тищенко розповіла про стрілянину в районі породних відвалів шахти ім. Сташкова, внаслідок якої загинула одна людина, ще дві були тяжко поранені. За повідомленням прес-служби обласного управління УМВС у Дніпропетровській області, на яке посилалася кореспондентка, кривавий конфлікт стався 11 квітня між кількома особами "на грунті перерозподілу впливу у сфері незаконного видобутку і реалізпції вугілля". Тоді міліція затримала 4 павлоградців, ще один їх імовірний спільник зник з місця пригоди.



«На мою думку, зажди знайдуться ті, хто бажає скористатися можливістю отримувати великі прибутки без будь-яких капіталовкладень. І навіть якби сьогодні «териконові королі» чи їхні ставленики перестріляли один одного, то немає жодних гарантій, що завтра їхнє місце не посядуть інші. Адже святе місце порожнім не буває».

За кілька місяців, 27 серпня 2008 року, у статті «Териконова мафія прибирає свідків Олена Тищенко повідомила читачам видання про стрілянину в центрі Павлограда, внаслідок якої важке кульове поранення отримав 24-річний спортсмен Олександр Зубенко. «Батьки і друзі Сашка переконані, що це замах прямо пов'язане зі стріляниною на териконах шахти ім. Сташкова, яка сталася 11 квітня», - написала авторка публікації.



«За п'ять місяців цього (2008-го – авт.) року сталася низка смертей і поранень, пов'язаних із териконами. Через що весь цей сир-бор? Чи не здається вам, що, як це не банально, але корінь зла - гроші? Уже досить давно на шахтних териконах старателі збирали вугілля, вивезений разом з породою. Здаючи його за гроші, люди мали порівняно невеликий, але стабільний заробіток. Однак цей заробіток можна значно збільшити, якщо домовитися з вугільниками нелегально вивозити на терикони під виглядом породи добірний вугілля. Залишиться тільки занурити його в самоскиди і вивезти. Прибуток від такого нелегального бізнесу, навіть за найскромнішими підрахунками, може бути дуже великий. При цьому не потрібно платити ніяких податкових відрахувань. Єдині витрати - це транспортні, і невелика плата старателям, які завантажують вугілля в машини. Ну і, звичайно, відкати «криші», - констатувала журналістка.


Олександр Шульга (перші три фото зі сторінки Анни Балакший-Федянович у Фейсбук)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.