Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

У Павлограді активісти натрапили на «притулок» наркоманів (відео)


У Павлограді активна молодь влаштувала чергове прибирання найбрудніших ділянок міста. 1 липня під приціл екологічного десанту потрапила захаращена пластиком і використаними шприцами 100-метрова смуга берегу річки Вовчої біля пішохідного мосту.


Акцію з прибирання, що стартувала опівдні, ініціювали і провели члени місцевого осередку «Національного корпусу». На заваді їхнім намірам не стала навіть 35-градусна спека.

                   

«У нашому місті є екологічні проблеми, яким комунальні служби не завжди можуть дати раду, - говорить представник руху Денис Середа. - Саме тому ми вийшли на прибирання, бо хочемо показати, що варто розпочати із себе. Лише так ми досягнемо бажаного результату. Адже не обов’язково чекати, коли влада щось зробить».


Протягом години четверо молодих хлопців пройшли вздовж і впоперек відносно невеличку, але доволі засмічену ділянку поблизу пішохідного мосту. За цей час вони назбирали кілька великих мішків різного непотребу, залишків чиїхось пікніків тощо. «Раніше ми усе це зносили на смітник, а потім вирішили, що ліпше буде сортувати окремо пластик, окремо папір. Адже за них можна отримати певні кошти і підготувати наступне прибирання. Тобто, купити сміттєві пакети, робочі рукавички», - розповідає Д. Середа.




 Окрім звичайного сміття активісти цього разу натрапили на справжній клондайк із використаних шприців. «Тут таке місце, куди поліція рідко зазирає. Це романтика для наркоманів», - прокоментував знахідку Денис Середа. Він зазначив, що останній раз він зі своїми однодумцями прибирали цю територію минулого липня.


 За словами Дениса, в нинішньому році активісти провели вже 4 подібні прибирання, здебільшого на території лісової зони мікрорайону ПЗТО. Вже найближчим часом молодь планує влаштувати генеральне прибирання в парку Першого травня та хоче налагодити тісну взаємодію з громадськими активістами мікрорайона ім. 18 Вересня. «Наша відмінність від гучних екопроектів, які проводяться під егідою розкручених політичних сил, полягає в тому, що ми робимо це не заради піару чи за гроші. Тут ніхто нікому не платить, у хлопців просто є власна позицію і бажання», - зазначає активіст.


Один з учасників акції, 18-річний Олександр Гармаш, який у найближчому майбутньому має стати гірником, запевнив журналістів, що спека не завадила йому у вихідний день долучитися до прибирання. Тим більш, що сам він є координатором екологічних акцій місцевого осередку «Національного корпусу». «Найбільше обурює те, що відпочивальникам ліньки прибирати за собою пляшки й стаканчики. Чимало людей в Інтернеті пишуть, що в нашому місті брудно, але самі вони нічого не роблять, аби стало чистіше. Особисто я хочу бодай якусь невеличку добру справу для міста зробити», - говорить Олександр. До речі, цього дня активісти не лише прибрали частину берегової смуги, але й допомогли переляканому кошеняті, що застрягло серед коріння одного з дерев, знайти собі інший безпечний прилисток.

Олекса Сурай

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.