Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

У Павлограді поки не будуть обмежувати використання системи ProZorro

У Павлограді система електронних торгів ProZorro поки що й надалі працюватиме з мінімальним порогом закупівель товарів, робіт і послуг у 20 тис. грн. Ініціатори підвищення цієї суми до 60 тис. грн. під час пленарного засідання сесії міськради 11 липня попросили колег зняти це питання з розгляду, бо хочуть його доопрацювати. Ті погодились.

Раніше журналісти www.5632.com.ua писали, що 4 липня під час спільного засідання комісій Павлоградської міськради депутат Ігор Зінько запропонував колегам з 1 липня втричі підняти мінімальний поріг бюджетних закупівель, що здійснюються через систему ProZorro. Тобто, з 20 до 60 тис. грн. на рік. Проект передбачав внесення відповідних змін у рішення міськради від 22 лютого 2016 року «Про запровадження практики електронних закупівель за кошти міського, державного бюджетів, а також власних коштів виконавчих органів, комунальних підприємств та комунальних закладів Павлоградської міської ради».

Виступаючи перед народними обранцями, ініціатор змін зазначив, що закупівлі товарів, робіт і послуг на меншу суму розпорядники бюджетних коштів також можуть проводити в системі електронних торгів, але вже на власний розсуд. «Від себе скажу, що на роботу системи ProZorro з моменту її запровадження є різні точки зору. Є позитивні напрацювання, але є і зауваження до цієї системи. На мою думку, поріг у 20 тисяч, який у нас є, він занизький», - сказав І. Зінько.

Його ідея одразу знайшла опонентів. Зокрема, депутат Олександр Бутенко закинув колезі, що той, мовляв, грає на руку корупціонерам. І додав, що не очікував саме від нього такої пропозиції. «Не треба думати, що всі керівники у нас корупціонери. Я хочу думати, що ці керівники на своєму місці. І правом вибору вони скористаються не задля поширення корупції, а з метою нормалізації роботи своїх підприємств», - відповів І. Зінько. За його словами, поріг у 20 тис. грн. фактично є бар`єром для участі в електронних торгах дрібних підприємців. Трохи згодом він пояснив журналісту свою позицію: «Розумієте, малий бізнес охоче брав би участь у електронних закупівлях. Але, скажімо на малі суми йому невигідно йти, бо за одну реєстрацію на торгах треба сплатити певну суму. А чи виграє підприємець торги чи ні, невідомо. До того ж більш потужні учасники торгів можуть дозволити собі запропонувати значно меншу ціну, ніж стартова. Так, від цього виграє бюджет, бо це економія. Але малий бізнес залишається поза ProZorro».

У підсумку, чимало присутніх на засіданні депутатів схвалили пропозицію автора проекту. Але і опонентів у нього, схоже, теж вистачало. Того ж дня, 4 липня, журналіст www.5632.com.ua поцікавився думкою щодо ідеї Ігора Зінька одного з активних волонтерів проекту ProZorro в Павлограді Валерія Тудвасєва. «В принципі я не проти, хоча мотивація, що дрібний бізнес не може брати участі через низький поріг, є невірною, - прокоментував він позицію депутата. - Це питання конкурентоздатності наших підприємців, їхнього бажання працювати над собою… Але 60 тисяч – це не критична сума. Тим більш, це не закупівля одним лотом, вона розрахована на рік. Тут варто звернути увагу на інше. Зокрема, на те, що деякі підрозділи комунальної сфери не виконують вже існуючі рішення. Міське управління комунального господарства на сьогодні провело чимало торгів в обхід системи ProZorro і рішення міськради про 20-тисячний поріг закупівель. Про це треба говорити. Яке б не було рішення, але його треба виконувати». Валерій Тудвасєв також додав, що в Дніпропетровській облдержадміністрації навчилися працювати з порогом закупівель у 3 тис. грн.

І ось за тиждень, 11 липня, колега Ігоря Зінька по фракції Ганна Третьяк, за відсутності самого автора ініціативи, попросила колег зняти цей проект із розгляду для подальшого доопрацювання. Що останні без зволікань і зробили.

Нагадаємо, в Павлограді проект ProZorro стартував в пілотному режимі 1 квітня 2016 року - не в останню чергу, завдяки зусиллям і наполегливості громадських активістів. Через систему електронних торгів стали проходити всі бюджетні закупівлі товарів, робіт і послуг на суму від 20 тис. грн. і вище. Таке рішення ухвалила 22 лютого 2016 депутати міської ради. Вони також рекомендували розпорядникам бюджетних коштів проводити свої закупівлі за новою системою і тоді, коли сума таких закупівель нижче 20 тис. грн. Найактивнішими і "економними" виявилися установи сфери охорони здоров'я та освіти.

Вже влітку активісти заговорили про наміри місцевих чиновників переглянути це рішення. Журналістам вони продемонстрували копію відповідного проекту рішення міськради. «Це - не просто лазівка, а прямий шлях до корупції і зловживань», - написав 22 липня 2016 року у Фейсбук В. Тудвасєв. Пізніше в коментарі до свого посту він додав: «З юридичної точки зору це рішення нібито нічого не порушує... Але насправді, це величезний крок назад у впровадженні прозорих закупівель, оскільки рішення, по суті, виводить більшу частину тендерів з-під громадського контролю». Уже в ході засідання 26 липня, де на порядку денному дійсно стояло питання про скасування березневого рішення депутатів щодо роботи в місті ProZorro, журналістів чекав сюрприз. Буквально відразу ж мер Анатолій Вершина запропонував депутатам зняти це питання з розгляду, і ті без вагань його підтримали.

Наша довідка

Система публічних електронних закупівель ProZorro - це альтернатива старій системі паперових тендерних держзакупівель. Вона стартувала в пілотному режимі в 2015 році. З 1 квітня 2016 року в Україні набув чинності закон "Про державні закупівлі", який регламентував поетапне введення (з 1 квітня, а потім з 1 серпня 2016 року) електронної системи держзакупівель ProZorro. Її використання стало обов'язковим для всіх замовників - розпорядників бюджетних коштів. Закон зобов'язує держзамовників проводити закупівлю товарів або послуг вартістю понад 200 тис. грн., а робіт - понад 1,5 млн грн. через ProZorro. У цій системі торги проводяться на електронних торгових майданчиках в мережі інтернет, що, за версією розробників, усуває суб'єктивний фактор і можливість корупції, підвищує конкуренцію.


Олекса Сурай спеціально для www.5632.com.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.