Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Павлоградські комунальники розповіли свою версію подій навколо полігону ТПВ


Керівництво КП «Затишне місто» (Павлоград) вважає безпідставними усі закиди на адресу підприємства щодо незаконного захоплення 2 гектарів землі на території Богуславської сільради. На підприємстві стверджують, що навпаки, це щодо них інші юридичні особи порушили чинне законодавство.

Ситуацію довкола нещодавньої ухвали Павлоградського міськрайонного суду (див.: Правоохоронці підозрюють комунальників Павлограда у захопленні районної землі) 21 липня прокоментував директор КП «Затишне місто» Василь Коріневський. «По перше, ми не отримували жодного судового рішення з цього приводу. Ніхто ніякої ухвали нам не надавав. Документ, затверджений мокрою печаткою, має прийти на підприємство. Його немає. По друге, щодо 2 гектарів – це територія 500-метрової санітарно-захисної зони навколо полігону. Її обов’язкове існування визначене законодавством…» - говорить В. Коріневський.


 «Там не повинно бути жодних інженерних комунікацій»

За його словами, ситуація виглядає так, наче дехто заліз у чужий двір, щось там самовільно побудував, а потім вирішив у суді пред’явити господарям претензії: мовляв, це вони порушники, бо заважають йому. Василь Коріневський пояснює, що полігон твердих побутових відходів (ТПО), який підприємство утримує і обслуговує, діє на землях Богуславської сільради з 1963 року на підставі договорів. А водовід (об`єкт, що належить ДП водопровідно-каналізаційного господарства «Дніпро-Західний Донбас») – існує там лише з 2003 року. І прокладений він по кордону полігону і санітарно-захисної зони, зауважує директор.

За словами В. Коріневського, ті, хто будував водовід, мали б узгодити це питання з власниками полігону, а фактично з містом. «Однак ніхто до нас не звертався, - зазначає директор КП. – Власне, їм би і не дозволили нічого там будувати, бо це заборонено законодавством. Там не повинно бути жодних інженерних комунікацій…» В. Коріневський говорить, що керівництво підприємства не спостерігатиме мовчки за розвитком подій довкола полігону, що вийшли на стадію досудового розгляду. «Чи будемо ми боротися? Обов’язково. Ми вже створили у себе комісію, тепер збираємо усі архівні документи, в районі і області. Я сподіваюся, ми нарешті отримаємо оригінали судових документів. І подивимося, хто має до нас претензії. Також ми маємо намір подати зустрічний позов» - сказав Василь Коріневський.

Комунальників підозрюють у самозахопленні районної землі

Нагадаємо, 7 липня Павлоградський міськрайонний суд виніс ухвалу, згідно з якою Дніпропетровська обласна екологічна інспекція має здійснити позапланову перевірку дотримання земельного законодавства з боку КП «Затишне місто» (Павлоград) у терміни до 4 серпня. На думку слідства, яке разом із прокуратурою клопотало по таку перевірку, комунальники самовільно зайняли під міський полігон твердих побутових відходів, розташований на землях Богуславської сільради, додатково 2 га землі.


 В ухвалі йдеться про те, що 10 жовтня 2016 року Павлоградський відділ поліції відкрив кримінальне провадження за фактом самовільного зайняття земельної ділянки (ч. 1 ст. 197-1 КК України). Згідно з документом, КП «Затишне місто» з 2011 року, на підставі відповідного державного акту, використовує земельну ділянку площею 8,0 га на території Богуславської сільської ради для розміщення полігону твердих побутових відходів.

«Протягом останнього року, площу земельної ділянки під полігоном ТПВ незаконно було розширено на 2,0 га за рахунок земель запасу Богуславської сільської ради. Внаслідок незаконного розширення площі полігону ТПВ, частина водогону та його охоронна зона (20 метрів із кожного боку), опинилася під зазначеним сміттєзвалищем, що створює передумови до тяжких наслідків», - йдеться у тексті клопотання представниці поліції. В документі є посилання на лист голови Богуславської сільради, де вказано, що нині площа засміченої території становить 11 га. На думку сільського голови, це загрожує забрудненню прилеглої території та місцевої річки.


Крім того, за інформацією сільради, у безпосередній близькості від полігону ТПВ знаходиться ділянка водогону з питною водою ДП водопровідно-каналізаційного господарства «Дніпро-Західний Донбас» від насосної станції № 4 до насосної станції №8. «Внаслідок незаконного розширення площі полігону ТПВ, частина водогону та його охоронна зона (20 метрів з кожного боку), опинилися під зазначеним сміттєзвалищем, що створює передумови до масових отруєнь людей та інших тяжких наслідків», - зазначено в клопотанні.


 За словами представниці поліції, в зв’язку з викладеним, у слідства виникла необхідність провести позапланову перевірку дотримання вимог земельного законодавства з боку КП «Затишне місто». Ця перевірка, вважають у поліції, допомогла б встановити факти, необхідні для подальшого розслідування справи.

Олекса Сурай для www.5632.com.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.