Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

У Придніпров`ї працює унікальна на теренах Східної Європи сонячна електростанція (відео)


Якими б оптимістичними не були прогнози менеджерів ДТЕК щодо зростання попиту на вугілля з надр Західного Донбасу в структурі української генерації, схоже, і в самій компанії розуміють, що майбутнє - за відновлювальною енергетикою. Зокрема, за використанням невичерпного потенціалу сонця. Влітку цього року ДТЕК побудувала на півдні країни свою першу сонячну електростанцію. Тим часом на Дніпропетровщині, де компанія має вугільний бізнес, менш потужні гравці вітчизняного енергоринку вже не перший рік активно використовують силу сонячних променів.

Поблизу містечка Підгороднє з осені 2013 року працює унікальна для України і всієї Східної Європи сонячна електростанція потужністю близько 2,6 МВт. Її унікальність полягає у використанні так званої трекерної системи. Ця система стежить за сонцем і розташовує панелі під оптимальним до нього кутом, що дозволяє сонячним модулям отримувати максимальну кількість енергії за одиницю часу. Додаткова автоматика враховує вплив різних погодних факторів – вітру, снігу, хмар на небі – і корегує кут розташування панелей. До речі, саме так, на прикладі соняшника, відбувається і в природі.



Станцію розробляли українські інженери

Днями журналісти зі Сходу і Заходу України в рамках проекту «Реформи в Україні очима журналістів регіональних медіа» побували на підприємстві «Солар парк Підгороднє» (створене вітчизняними інвесторами). Станція розташована на 12 гектарах землі, що її виділила бізнесменам під генеруючи енергетику місцева рада. За словами генерального директора станції Юрія Гордєєва, початкова потужність СЕС становила 1645 кВт, а з 2016 року вона зросла до 2580 кВт на годину за рахунок збільшення кількості рухомих конструкцій (трекерів) із сонячними панелями. Майже усі вони щогодини здатні виробляти 10 кВт електроенергії, деякі розраховані на 5 кВт.


«Наша станція - єдина в Україні, країнах колишнього СРСР і Східній Європі, яка працює на трекерній системі. Цю систему розробляли наші інженери, - розповідає Ю. Гордєєв. – Подібна станція є в Іспанії, але у них загальна потужність модулів на одній рухомій платформі становить 7 кВт. В США трекерна система працює лише за супутниковою навігацією і не корегує кут панелі в залежності від хмарності чи вітру». Завдяки трекерній системі, говорить гендиректор, сонячні модулі станції здатні генерувати майже на 50% більше електроенергії, ніж модулі стаціонарних систем.

За словами Ю. Гордєєва, ідеальними природними умовами для вироблення електрики є кількість сонячних днів у році і температура повітря 21-25 градусів тепла. Цього року у Придніпров`ї найсприятливішими для генерації місяцями виявилися травень і початок червня. Гендиректор згадує випадок: «Якось зимової ночі випало чимало снігу. З ранку було яскраве сонце, чисте небо, мороз до 8-10 градусів. Цього дня наша станція виробила електроенергії більше, ніж в інші сонячні дня. Це сталося тому, що сонячні промені не лише безпосередньо потрапляли на модулі, а й віддзеркалювалися від білого снігу. Модулі отримали більше світла».

Їхньої електрики достатньо для великого житломасиву

Бізнесмен пояснює, що генерована станцією електроенергія потрапляє через інвертори, які перетворюють струм з постійного на змінний, до найближчої підстанції. А далі – в загальну електромережу. За словами Ю. Гордєєва, підприємство, потужністю понад 2,5 мегават, здатне забезпечити електрикою від 230 до 460 приватних будинків - приміром, сусіднє містечко Підгороднє і половину котеджного мікрорайону «Золоті ключі».



«Солар парк Підгороднє» є учасником оптового ринку електроенергії. Гендиректор запевняє, що ні держава, ні ймовірні конкуренти у сфері генерації не чинили жодних перепон зі створенням і виходом підприємства на ринок. Електрику бізнесмени продають за «зеленим» тарифом (стимулюючий тариф, за яким оптовий ринок електроенергії України зобов'язаний закуповувати електричну енергію, вироблену на об'єктах електроенергетики з альтернативних джерел енергії). Ю. Гордєєв підкреслює, що для створення промислової сонячної електростанції необхідно враховувати не лише кліматичні умови, а й наявність поблизу потужної підстанції, здатної прийняти необхідний об’єм виробленої електроенергії. Звісно, також потрібно отримати дозвіл місцевої громади на відвід землі. У найближчих планах інвесторів побудувати подібний об’єкт на Запоріжжі. Ю. Гордєєв визнає, що частка електроенергії, яку генерує його станція, доволі мізерна в масштабах Дніпропетровщини.



«Чи замінять сонце й вітер вугілля? Я не можу сказати за всю галузь. Але я багато читав про те, що в США до 2025 року об’єми виробництва альтернативної енергії мають зрівнятися з традиційними її видами. А в подальшому взагалі домінувати. Це тенденція у всьому світі. Приміром, у Китаї сонячна енергетика розвивається дуже стрімко», - зазначає Юрій Гордєєв. Він додає, що попит на обладнання, що дозволяє використовувати енергію сонця, генерувати її в тепло і електрику, зростає щороку і в Україні.

До речі

Сонячна електростанція, яку побудувала вже згадувана компанія ДТЕК – один із лідерів української тепло генерації – має потужність 10 мегават. Це в 4 рази більше, ніж потужність станції «Солар парк Підгороднє». Про будівництво і початок роботи Трифанівської СЕС йдеться у повідомленні прес-служби ДТЕК від 1 червня. ДТЕК Енерго - ключовий гравець на ринку генерації електроенергії України, який виробляє чверть електроенергії в країні. Загальна встановлена потужність енерувальних об’єктів компанії перевищує 18 448 МВт. 

Довідка:

На початок 2017 року в Україні нараховувалося загалом близько 1 ГВт потужностей сонячних електростанцій. А кількість сонячних панелей в приватних домогосподарствах становила 1300 одиниць. Проте альтернативна енергетика залишається ще допоміжною генерацією в країні. За даними компанії-оператора об’єднаної енергосистеми «Укренерго», станом на травень 2017 року частка генерації електроенергії з відновних джерел не перевищувала 0,5%

Цікава статистика:





В 2010 році сумарна потужність всіх сонячних станцій на планеті становила 40,3 ГВт, а вже в 2015 вона досягла 230 ГВт. За прогнозами GTM Research, загальна потужність сонячних електростанцій до кінця 2017 року сягне 390 ГВт і зрівняється з потужністю всіх атомних станцій світу. Втім, поки що АЕС щороку генерують значно більше електроенергії, ніж СЕС, - 2 476 671 ГВт-г., що складає 11% від загальносвітового споживання. Сонячна енергетика поки що виробляє 375 000 ГВт-г. на рік, тобто, близько 1,8%. Але аналітики говорять, що ситуація швидко змінюється. Лідером за темпами будівництва сонячних електростанцій нині є Китай. Протягом 2016-2020 років він має інвестувати в будівництво СЕС близько 145 млрд долл., що дасть можливість ввести в експлуатацію близько 1000 потужних СЕС. За прогнозами фахівців, вже до 2070 року енергія сонця стане основним джерелом електрики на планеті, а до початку наступного століття за своїми обсягами сонячна енергетика в 3,5 рази перевищуватиме нафтову галузь, і в 6 разів – атомну.

Цікавий факт:



В Австрії налагоджено випуск сонячних панелей, що мають вигляд соняшника. Подібно квітці, «пелюстки» цієї автономної конструкції теж рухаються вслід за сонцем. Система здатна виробляти стільки електрики, як і панелі в 4 кВт на даху. Пристрій у змозі забезпечити енергією житлові будинки і підприємства малого бізнесу, стверджують розробники. «Квітка» розгортається і починає працювати, щойно сонце з`являється на небі. Уночі або під час сильного вітру модулі-пелюстки складаються.

В тему


Фінляндія до 2030 року має намір повністю відмовитися від вугільних електростанцій на користь атомної електроенергії і альтернативних джерел палива. Про це з посиланням на керівника енергетичного департаменту країни Ріку Хуттунена 1 вересня пише Еuractiv. «На даний момент атомна енергія покриває приблизно 30% енергетичних потреб Фінляндії. Всесвітня ядерна асоціація вважає, що реактори в країні є найбільш ефективними в світі, і до 2025 року потужність може досягати 60%, якщо всі поточні проекти будуть завершені», - йдеться у повідомленні.

Олександр Шульга для tv-news.dp.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.