Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Опалювальний сезон у Павлограді під загрозою зриву?



Аби в Павлограді не зірвався опалювальний сезон, КП «Павлоградтеплоенерго» має погасити мільйонні борги перед НАК «Нафтогаз Україна» і отримати ліміт на природній газ. На заваді цьому стоять неплатежі населення за спожите тепло – лише за минулий сезон містяни винні комунальникам 19 млн грн.. Про це йшлося на засіданні міськвиконкому 27 вересня.

Як повідомив присутнім головуючий, перший віце-мер Віталій Мовчан, місто вже технічно готове до початку опалювального сезона. Але КП «Павлоградтеплоенерго» мусить отримати так звану «номінацію» - ліміт на використання природнього газу для виробництва тепла. На заваді цьому стоять величезні борги тепловиків перед НАК «Нафтогаз Україна» - станом на 1 вересня 2017 року вони складали майже 115 млн грн. Левову частку цих боргів утворили неплатежі населення за останній і минулі роки.

За словами директора підприємства Миколи Вовка, у разі, якщо Павлоград не отримає «номінації», газопостачальна компанія матиме право відключити місто від свого ресурсу в будь який момент, навіть посеред зими. Або нарахувати величезні штрафні санкції. М. Вовк зазначив, що сума заборгованості населення за послуги КП «Павлоградтеплоенерго» в сезоні 2016-2017 року склала 19 млн грн. При цьому, загальний борг містян за всі роки досяг 86 млн грн.

Чиновники визнають, що головною причиною збільшення заборгованості населення є регулярне зростання комунальних тарифів на фоні складної фінансово-економічної ситуації і зубожіння людей. Система субсидій, яка діє в державі, за словами спікерів, не вирішує проблему. Віталій Мовчан і Микола Вовк закликали павлоградців сплатити або реструктуризувати свою заборгованість перед тепловиками, аби ті могли вести розрахунки з постачальниками енергоресурсів. В. Мовчан також нагадав, що восени 2016 року Павлоградська міськрада затвердила графік погашення боргів комунального підприємства перед НАК «Нафтогаз України» за використання газу. Депутати погодилися щомісяця виплачувати компанії близько 1,8 млн грн. протягом 4 років.

Наша довідка:

Централізованим теплопостачанням охоплено близько 65% житлового фонду Павлограда. КП «Павлоградтеплоенерго» експлуатує 19 котелень і надає послуги з централізованого опалення 629 житловим будинкам, 16 шкільним закладам, 18 дитячим садочкам, 6 медустановам. Загальна опалювальна площа споживачів теплової енергії складає - 1570 тис. кв/м. На сьогодні на 411 житлових багатоповерхових будинках міста встановлено теплові лічильники. Аби виконати Закон «Про комерційний облік теплової енергії і водопостачання», комунальники мають встановити ще як мінімум 32 таких прилади. Нині павлоградці сплачують за тепло в своїх оселях із розрахунку 34,61 грн./м.кв., або 1421,75 грн./Гкал. У 2015 році ці тарифи встановила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг та енергетики.


Олекса Сурай для www.5632.com.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.