Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

На Михайлове чудо мешканцям Булахівки привидівся… чорт!


Ця дивна пригода трапилася кілька років тому, а може й більше. Одного дня у селі Булахівка, що на Дніпропетровщині, завівся чорт. Щоправда, без рогів і копит, проте з хвостом і скидався на величезну чорну кішку. Скептики стверджували, що так воно і є - кішка, але люди гнучкого розуму і тонкої психіки цього скептицизму не поділяли. І ті й інші апелювали до фотографії.

Світлина з'явилася одразу після святкування дня визволення Булахівки від німецько-фашистських загарбників, 19 вересня 2010 року. На фото дитячий колектив танцює на галявині перед сільським клубом. Позаду дітлахів зібралися глядачі. А вже за їхніми спинами можна чітко розгледіти двоповерхову будівлю місцевої сільради.


«Спершу ніхто не звернув увагу на її дах, - розповіла незабаром авторові цих рядків місцева мешканка Валентина Майборода. - І лише коли знімок потрапив у комп'ютер - на монітор, автори фото побачили дивний силует...» За словами Валентини, він височів над ближнім похилим ребром шиферної покрівлі. «Фігура була схожа на якусь тварину, що піднялася на задні лапи. З хвостом, але не кішка. Тому що для кішки це «щось» занадто велике - ми вираховували і зіставляли», - говорила жінка. І пропонувала тим, хто сумнівається, самим проаналізувати фотознімок. Із лінійкою в руках.


 «Якщо це не з роду котячих, - розмірковувала вона, - то що? Ласкою бути не може - знову ж таки, розміри не відповідають. І потім, якщо уважніше придивитися, то можна побачити, що контури голови у цієї істоти розмиті. Погодьтеся, на такій відстані, коли інші предмети на фото видно більш чітко, це дивно». Не інакше, як чорт у селі завівся, жартували мешканці Булахівки. А найбільш легковірні нібито розгледіли тоді на ексклюзивній світлині свиняче рило і криві ріжки. Ну і, зрозуміло, довжелезний хвіст. «Я нічого такого там не побачила. Фото хоча й зроблене на цифрову камеру, але якість його не дозволяє чітко побачити всі деталі заднього плану», - розповідала Валентина.

А тому однозначно визначити походження дивного силуету, приналежність його до одухотвореній або неживому предмету ні жінка, ні її близькі не того разу не зважилися. Тим часом, фото із «чортом» на даху швидко набуло популярності серед булаховців. «Чортівні в нас завжди вистачало - досить згадати місцеві легенди про відьом. Але цей випадок по-своєму унікальний. Справа в тому, що 19 вересня - день, коли робився знімок, - в православному календарі позначений як Михайлове Чудо!» - підсумовувала Валентина Майборода.


Наша довідка:

У християнському світі 19 вересня вважається великим святом, що відзначається на честь одного з найшановніших святих - Архістратига Михаїла. В народі цей день ще називають Михайловим чудом. За легендою, у 6 столітті на заході нинішньої Туреччини поблизу міста Гієраполя стояла церква, збудована на честь покровителя небесного воїнства Архістратига Михаїла. Язичники взялися знищити храм. Вони з`єднали в один потік дві гірські річки і спрямували їх на церкву. Явився архістратиг, ударив жезлом у гору, і вода попливла в ущелину, що з`явилася від удару. Церква вціліла. Місце, де це сталося, назвали Хони - ущелина. На згадку про знаменну подію християни всього світу 19 вересня святкують Чудо Архістратига Михаїла (джерело: https://gazeta.ua). У народі цей святий є захисником бідних і нужденних. Його також вважають грізним суддею, так як він проводжає душі помeрлих і оцінює на терезах їхні вчинки.

 В тему

Чорт (біс, диявол, дідько, люціфер, сатана, осінавець, щезник, злий) - один із найпопулярніших персонажів української демонології, уособлює ворожі людині сили. Виступає одночасно зооморфною і антропоморфної сутністю. Його звірину природу видають хвіст, баранячі або козлячі роги, кігті, собача морда чи свиняче рило, іноді курячі ноги. Характерні прикмети - довгий ніс, палаючі очі, густе чорне волосся. Чорт усіляко шкодить людям, насилає хвороби, зваблює жінок, полює на людські душі, штовхає на злочини. Особливо страшний він для нехрещених дітей, яких може підмінити.


Наші пращури вірили, що з чортом можна укласти договір і найняти його на службу. Але при цьому запродати дідькові власну душу. Вважалося, що подібні угоди, як правило, слід укладати вночі на перехресті доріг і затверджувати кров'ю з мізинця. Чорт часто вдається до перевтілень, причому вибирає образ не лише людей і тварин, а й неживих предметів.

Для традиційної народної свідомості чорт - уособлення таємничої сили, якою клянуть своїх ворогів: «Бодай би тебе чорт узяв»; «Іди під три чорти». За повір'ями, дідько боїться хреста, громових стріл святого Іллі і взагалі всього освяченого. Захиститися від чорта можна за допомогою спеціальної молитви і магічного кола. Попри свою демонічну сутність біс досить комічний і невдачливий персонаж. У фольклорі українців він служить постійною мішенню для жартів і анекдотів. У боротьбі з чортом люди зазвичай виходять переможцями.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.