Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Пам`ятник загиблим в АТО павлоградцям мають встановити за рік (відео)


Пам`ятник воїнам-павлоградцям, котрі загинули в АТО, міська влада обіцяє встановити до наступного Дня Незалежності, тобто, за рік. Вартість проекту нині становить 1,6 млн грн. Майбутній меморіал має розташовуватися в центрі міста на Алеї Слави. Про це 6 вересня повідомив журналістам мер Анатолій Вершина.


За словами міського голови, в 2017 році спеціалісти лише завершили розробку проекта, він пройшов відповідну експертизу. «Вже є проектно-кошторисна вартість цього памятника – 1 млн 600 тис грн. Цього року ми не встигаємо ні фізично, ні фінансово. Вже є пропозиції закласти в бюджет 2018 року (кошти – прим. авт.), і фінансування піде вже з початку року. І ми його (пам’ятник – прим. авт.) в наступному році до Дня Незалежності обовязково встановимо», - зазначив Анатолій Вершина.



Нагадаємо, в лютому 2016 році міська влада оголосила конкурс на найкращий ескізний проект памятника загиблим учасникам АТО, вихідцям із Павлограда. Влітку того ж року конкурсна комісія визначила три найоптимальніші, на її думку, варіанта майбутнього меморіалу. Композиція мала складатися зі стел, скульптури та барельєфу із зображенням воїнів, містити національні символи. Місцем розташування композиції обрано Алею Слави.

Тим часом, у Дніпрі з травня 2017 року існує унікальний, як кажуть ініціатори його створення, меморіальний комплекс, присвячений пам`яті загиблих героїв Небесної Сотні і воїнів АТО – мешканців Дніпропетровщини. Розташований у сквері Героїв під стінами будівель облдержадміністрації і облради, він нагадує військові меморіали багатьох країн Європи і США.


 Створювали комплекс – «Алею пам`яті» – ветерани російсько-української війни, волонтери, меценати. Ідею підтримали в Дніпропетровській облдержадміністрації. Про це під час прес-туру 28 серпня розповів журналістам низки українських регіональних ЗМІ радник голови ОДА і ветеран АТО (заступник командира танкової роти 93-ї ОМБР) Іван Начовний. Він також очолює громадську організацію «Всеукраїнська Спілка воїнів АТО».


 «У Дніпрі є чимало людей, які вважають, що на сході країни нічого не відбувається, що в нас немає війни. І тому ми хотіли показати їм, що є насправді… Цей комплекс присвячений людям, які віддали своє життя за нашу свободу і незалежність. Тут лише фотографії загиблих, мешканців Дніпропетровської області, які воювали в різних підрозділах. Дуже шкода, що їхня кількість збільшується, бо коли ми проектували комплекс, у нас було 486 прізвищ, коли його відкривали, стало 505… На сьогодні їх вже більше 530-и. І дуже шкода, що серед них є не бойові втрати. Не так давно в моєму танковому батальйоні на навчаннях підірвався фугас, хлопці отримали скалкові поранення, і один із бійців помер у шпиталі», - розповів Іван Начовний.


 За його словами, меморіал складається з кількох великих і чималої кількості менших за розмірами скляних стел. На них – фото з війни, вірші, імена й прізвища загиблих бійців, їхні особисті світлини… За словами І. Начовного, на розміщенні фотографій своїх загиблих синів і чоловіків наполягли їхні близькі. Дехто хотів, аби Алея мала елементи, які б робили її схожою на звичайний цвинтар. Але ініціатори проекту наполягли, щоб це був саме меморіал без усього зайвого. До речі, один з написів «Герої не вмирають» зроблений тут кількома мовами, в тому числі й на івриті.


«Жодної копійки бюджетних коштів тут не витрачено. Весь проект обійшовся в 5 млн грн.. Гроші надходили на рахунок громадської організації «Всеукраїнська Спілка воїнів АТО» від меценатів, небайдужих громадян. Ми контролювали всі роботи, знаємо, куди були витрачені кошти, який щебінь і яка плитка клалися. Працювали волонтери, ветерани АТО. Тут все зроблене від серця і з любов’ю», - зазначив радник голови ОДА. І. Він розповів, що в Україні нині немає подібних за масштабами і ідеєю меморіалів. «Я готовий поділитися вже готовим проектом із будь якою областю. Будь ласка, робіть у себе», - сказав журналістам Іван Начовний.


Олекса Сурай для www.5632.com.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.