Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Павлоградці частіше скаржаться на поганий зір


Серед мешканців Павлограда зростає кількість тих, хто страждає хворобами очей і поганим зором. Поки що ця динаміка вимірюється кількома відсотками, а загальна чисельність диспансерної групи не перевищує кілька сотень осіб. Однак медики закликають містян не зволікати з відвідуванням офтальмолога.

Про це йшлося під час прес-конференції 19 жовтня, де одним із головних спікерів була лікар-офтальмолог міської лікарні №4 Любов Гордіченко. Вона повідомила, що, за даними Всесвітньої організації з охорони здоров`я, 136 млн мешканців планети мають поганий зір, щороку до них додається ще 1-2 млн хворих. І Павлоград тут не виняток.


Однією з найпоширеніших хвороб очей, яка впливає на якість зору, є глаукома, нагадала Любов Гордіченко. Лікар зазначила, що 15% хворих на поганий зір і сліпоту мають ці проблеми саме через розвиток у них глаукоми. І їхня кількість щоразу збільшується. Зокрема, якщо за перші 6 місяців 2016 року на диспансерному обліку перебувало 559 хворих на глаукому, то за аналогічний період 2017 року цей показник виріс до 579 осіб. Загалом, на Дніпропетровщині глаукомою страждають 15 тисяч мешканців.

«Глаукома підступна хвороба, бо на своєму початку вона ніяк не виявляє себе, - наголосила офтальмолог. – Людина не має скарг, або вони не є специфічними для цієї хвороби. Її здатне виявити більш детальне обстеження у фахівця. Тим, кому виповнилося 40 років, варто щороку відвідувати офтальмологічний кабінет, де можна виміряти тиск в очах, поле зору тощо. Адже якщо виявити глаукому на ранніх стадіях захворювання, то можна цілком зберегти свій зір».

Симптоми

Як визначити, чи хворі ваші очі? Медики вказують на основні ознаки захворювання: помутніння в очах, райдужні кола навколо джерела світла, вологість очей, часта зміна окулярів і незадоволеність ними. Крім того, ознакою розвитку глаукоми може служити звуження поля зору.

Фактори ризику

Вік (ризик захворіти глаукомою зростає після 40 років), генетична схильність, вікова макулодистрофія (хронічне прогресуюче захворювання, для якого характерне враження центральної зони очного дна), катаракта (офтальмологічне захворювання, пов'язане з помутнінням кришталика ока, що викликає різні ступені розладу зору), травми ока, цукровий діабет, інші хронічні захворювання, регулярне навантаження на очі.

Лікування

На жаль, повністю вилікувати глаукому неможливо, визнає лікар, але своєчасна діагностика дозволить загальмувати розвиток хвороби. За словами Л. Гордіченко, в світі існує три основні методи лікування глаукоми: медикаментозне (призначення очних крапель), лазерне (практично безболісна процедура, її проводять в Дніпрі) і хірургічне.

Наша довідка

Глаукома - це хронічне прогресуюче захворювання очей, що характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску і призводить до атрофії очного нерва. В результаті, порушується передача зорових образів в кору головного мозку для аналізу зорового зображення. Людина поступово сліпне. Причини виникнення глаукоми науці достеменно не відомі.

Олекса Сурай

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.