Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Псоріазом у Павлограді хворіють навіть немовлята



Павлоградские діти і підлітки все частіше стають жертвами псоріазу - хвороби, яку в старовину звали "трояндою диявола". Говорячи про проблематику захворювання, медики закликають тих, хто страждає недугою не зневірятися, а оточуючих - пам'ятати, що псоріаз не заразний.
За словами міської лікарки-дерматолога Вікторії Єрьоміної, на обліку шкірно-венерологічного відділення міськлікарні №1 сьогодні перебуває 264 павлоградця з діагнозом псоріаз. «В основному це люди з важкими формами хвороби, яка прогресую, дає рецедиви. Загалом, у Павлограді нараховуються до 3 тисяч хворих на псоріаз. Хворіють жінки й чоловіки, а останнім часом псоріаз помолодшав. Хворіють діти і немовлята», - говорить лікарка.


За словами В. Єрьоміної, псоріаз не є інфекційною хворобою, тож ним не можна заразитися. Ця хвороба має спадковий характер і проявляється у людини внаслідок дії провокуючих факторів: стресів, гормональних змін, зловживання алкоголем, куріння, інфекційних хвороб, дії різних медпрепаратів тощо. Дерматолог говорить, що хвороба може мати різні форми – від легких до тяжких. «На жаль, псоріаз поки що невиліковний, але його можна й слід контролювати, аби мати мінімальні прояви. Тоді хвороба не заважатиме у повсякденному житті», - говорить В.Єрьоміна.

Вона закликає павлоградців не займатися самолікуванням чи просто терпіти хворобу, а звертатися до фахівців. Бо лише вони здатні призначити комплексне лікування, підібрати необхідні препарати з урахуванням особливостей організму. «Є різні методи лікування – від простих, які не у всіх випадках допомагають, до більш сучасних і сильних. Але останні мають і більше побічних наслідків», - підкреслює лікарка.


Говорячи про характер захворювання і труднощі його лікування, В. Єрьоміна зазначає, що хворі на псоріаз часто відчувають фізичний і психологічний дискомфорт. З одного боку, це нестерпний свербіж і постійне лущення шкіри. З іншого - це реакція на візуальні прояви патології. В. Єрьоміна закликає хворих не впадати у відчай. А оточуючих усіляко підтримувати їх. Дерматолог радить містянам, які виявили у себе будь-які підозрілі висипання на шкірі, не займатися самолікуванням, а пройти консультацію у фахівців шкірно-венерологічного відділення Павлоградської міської лікарні №1. (вул. Шевченка, 61; тел. 6-34-05, у робочі дні з 8.00 до 15.00).

Наша довідка

Псоріаз - хронічне неінфекційне захворювання, яке найчастіше проявляється у вигляді сверблячих висипань і лущення шкіри. Ці висипання можуть охоплювати волосяну частину голови, обличчя, коліна і ліктьові суглоби, нижню частину спини. Приблизно у чверті хворих уражаються нігті. Захворювання протікає з періодами загострень і ремісій.

лікування псоріазу

Якщо захворювання щойно дало про себе знати, то цілком можливо, що хворому буде досить приймати профілактичні засоби. Для лікування псоріазу на більш пізніх стадіях сучасна медицина використовує крім різних препаратів кілька специфічних методів: метод холодового впливу; плазмаферез - очищення крові, терапію ультрафіолетом.

Олекса Сурай для www.5632.com.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.