Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Через вагітну дружину «кіборг» опинився на лаві підсудних


На Дніпропетровщині сержант-контрактник, котрий свого часу захищав Донецький аеропорт, був поранений і має статус учасника бойових дій, отримав 3 роки позбавлення волі за самовільне залишення військової частини. Втім, суд звільнив бійця від покарання, спираючись на закон «Про амністію у 2016 році».

Про це йдеться у вироку Новомосковського міськрайонного суду від 6 жовтня 2017 року. Згідно з документом, на лаві підсудних опинився уроженець Краснолиманського району Донецької області. Чоловік одружений, має маленьку донечку. В матеріалах суду сказано, що у лавах Збройних Сил України чоловік офіційно служить за контрактом із жовтня 2014 року. Тоді його було призначено на посаду сапера військової частини В2830. Вже за рік він отримав звання молодшого сержанта і став командиром бойової машини – командиром відділення. 1 лютого керівництво частини призначило бійця сержантом з матеріального забезпечення розвідроти. На цій посаді він і перебував до моменту скоєння ним правопорушення.

За версією слідства, 15 серпня 2016 року боєць самовільно і без поважних причин залишив розташування в/ч, «свої службові обов'язки не виконував, час проводив на власний розсуд, не приймаючи заходів для повернення до військової частини..., про своє місцезнаходження до органів військового чи цивільного управління не заявляв до 7 липня 2017 року».

В судовому засіданні обвинувачений розповів, що в серпні 2014 року він добровольцем прийшов на військову службу, воював у зоні АТО. Із січня 2015 року він вдруге перебував на фронті, де під час бойових дій в районі Донецького аеропорту отримав вогнепальне поранення, потім лікувався в госпіталі. За словами сержанта, після одужання він продовжив військову службу. На той час його цивільна дружина завагітніла, вагітність проходила важко, тому він змушений був самовільно залишити частину і поїхати до коханої. Але вже після народження доньки повернувся до своєї в/ч, зазначив обвинувачений. Боєць повідомив, що свою провину в інкримінованому йому злочині він повністю визнав і тепер щиро кається через свій вичнок.

Приймаючи рішення щодо долі обвинуваченого, суд врахував той факт, що чоловік має позитивні відгуки від побратимів, з початку війни на сході став на захист Батьківщини, був поранений, має статус УБД, вдома на нього чекають дружина і маленька донька. На своєму засіданні 6 жовтня Новомосковський міськрайонний суд визнав чоловіка винним у скоєнні правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 407 («Самовільне залишення військової частини або місця служби») КК України і призначив йому покарання у вигляді 3 років позбавлення волі. Але на підставі закону України «Про амністію у 2016 році» суд звільнив сержанта-контрактника від покарання.

Олекса Сурай для www.0569.com.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.