Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

На Харківщині відкрили пам’ятну дошку на честь загиблих бійців АТО (відео)


У Лозовій на День захисника України, 14 жовтня, урочисто відкрили пам’ятну дошку з іменами 12-и загиблих земляків. Це бійці, котрі впродовж останніх років боронили свою Батьківщину від російських окупантів. Організатори акції говорять, що меморіал має нагадувати лозівчанам про війну на сході і тих, хто ціною життя стримав агресора від просування його вглиб країни.

Дошка пам`яті встановлена в центральній частині міста поряд із районним будинком культури. Ініціатором облаштування меморіалу виступила місцева «Спілка учасників АТО». Як зазначив її керівник Сергій Беседа, безпосереднім автором ідеї став Василь Бричук - батько 38-річного українського воїна Олександра Бричука, який загинув у серпні 2014 року під Красногорівкою на Донеччині. «Василь Денисович хотів, аби ця дошка стояла там, де її бачитимуть якомога більше людей – містян і гостей Лозової», - сказав С. Беседа.





За його словами, кошти на виготовлення і встановлення меморіальної дошки збирали ветерани АТО, сім`ї полеглих бійців, волонтери, громадські активісти. Частково їм допомогли міська і районна влада. Майже 90% усіх робіт власноруч виконав сам Василь Денисович, підкреслив керівник лозівської «Спілки учасників АТО».


На запитання журналіста, чи є ризик, що об’єкт вшанування пам`яті героїв можуть пошкодити вандали, С. Беседа сказав: «Ми зв’язувалися з керівником місцевої поліції, він пішов нам назустріч, і цю ніч дошку охороняли поліцейські. За це їм подяка. Розумієте, вандалів і тих людей, які ще не усвідомлюють, що у нас відбувається, в Лозовій вистачає. Але добро має перемогти. Будемо сподіватися на краще».


Церемонія відкриття дошки і покладання квітів проходила за участю ветеранів АТО, волонтерів, активістів, небайдужих містян і представників влади. Свої вірші присутнім прочитали Василь Бричук і Ольга Халепа – вчителька, волонтерка і поетеса. 


А її колега на педагогічній ниві краєзнавець В`ячеслав Труш нагадав присутнім про історичний спадок, який отримала сучасна Лозова від борців УНР. За його словами, століття тому чимало лозівчан у складі військ Української Народної Республіки протистояли черговій московській навалі. «Ми знаємо імена всіх загиблих у сьогоднішній війні, а 100 років тому, в грудні 1917-го, наші земляки гинули під Лозовою і були поховані в Зайцевій балці, без могил, просто закопані в землю… Відомі лише три прізвища: Горбатенко, Мовчан, і Григорій Хмеленко...»


Щойно відкриту пам`ятну дошку освятив священнослужитель Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ. 




Разом із учасниками акції він помолився за загиблих лозівчан - борців за Україну. До речі, ось їхні імена: Олександр Лавренко (загинув 21 липня 2014 року), Олександр Бричук, Андрій Ладік, Олександр Шаповалов, Ярослав Житников, Сергій Петрищев, Леонід Козороз, Сергій Гуров, Василь Савченко, Михайло Михайлюк, Микола Твердохліб, Сергій Лобов, Сергій Петріщев (загинув 2 січня 2017 року). «Звертаюся до батьків загиблих – не оплакуйте своє горе, робіть так, щоб діти інших батьків не гинули на цій війні. Слава Україні!» - попрохав наостанок Василь Бричук.







Олександр Шульга

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.