Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Що варто знати про збирання грибів? Поради фахівців (відео)


Попри всі страхи, пов`язані з отруєнням дикорослими грибами, чимало українців (і не лише Карпат і Полісся) полюбляють «тихе полювання». Я теж належу до цієї категорії, хоч і визнаю: мисливець із мене нікудишній. Тому наодинці намагаюся гриби не збирати – ходжу в компанії зі знавцями справи.

Остання нагода вибратися до осіннього лісу "спіткала" мене в жовтні 2017 року. Місце, звідки я сподівався привезти додому бодай один кошик їстівних делікатесів, знаходиться на відстані близько 30 км від Павлограда.

Це кочерезький ліс неподалік Булахівки і, власне, самих Кочережок. Мої провідники, котрі мають неабиякий досвід у збиранні грибів, - Валентина Майборода і її син Денис. Отже, суботнього ранку сідлаємо велосипеди-мопеди, екіпіруємось відповідно до погоди й завдань і вирушаємо.


Одразу скажу: гриби в лісах довкола Булахівки моя хороша знайома збирає понад 10 років. Каже, одних лише їстівних видів і підвидів вона протягом цього часу нарахувала 25. Здебільшого це маслюки, грузді, рядовка. Рідше трапляються опеньки, сироїжки і зовсім мало красноголовців, підберезників і білих грибів. Однак і їх Валентина теж приносить додому. Сезон активного «тихого полювання» у моєї провідниці починається з вересня (якщо перед тим дощило) і триває майже до Нового року. Зібрані гриби вона переважно консервує. На моє риторичне питання, чи не боїться їх вживати, Валентина відповідає, що ні.




«Розумієте, маслюки, білі, підосиковики - їх досвідчений грибник ні з якими іншими не сплутає. І вони є в нашому лісі! Звичайно, трапляється так, що ти бачиш знайомий зовні гриб, але щось у ньому тебе насторожує. І ти йдеш повз нього - навіть не намагаєшся зрізати й перевірити. Адже в такому разі на ножі залишаться сліди цього гриба, які потім можуть потрапити в організм. І раптом виявиться, що він отруйний?» - розповідає дорогою жінка. Тим часом Денис на своїй моторизованій коняці встигає нас обігнати і глибоко зануритися вглиб сосново-дубово-березових хащів.

До речі, ліс, де ми маємо вполювати свою «здобич», має змішану структуру. За словами Валентини, це позначається і на розмаїтті грибів. Втім, цього разу ми не блукаємо сосною, а обираємо березнячки. І вже в першому знаходимо те, заради чого сюди приїхали. Грузді. Щоправда, бачу їх не я, а мої супутники. Ці гриби не витинаються капелюшками до неба, а ховаються під листям. Про їхнє існування нагадують ледь помітні купини. Я відчуваю себе роззявою, бо встигаю розчавити кілька красенів. Виправдовую себе тим, що маю  в лісі й інше завдання, окрім збирання грибів – поспілкуватися зі знавцями справи і відзняти картинку.



Моя провідниця мовить: «Іноді дивуюся невігластву і безпечності деяких грибників. Якось до мене приїхали люди, відчинили багажник своєї автівки й похвалилися "уловом".  Я зазирнула всередину й змусила гостей викинути геть усі гриби. Бо не була впевнена в їхній безпечності. Років зо три тому на мене в лісі натрапила жінка з повним кошиком грибів - щаслива, що назбирала багато. Гриби дійсно мали красивий вигляд. Але мене здивувало її питання: «А ви не знаєте, що тут у мене в кошику?» Грибників у нас сила-силенна, але і дилетантів серед них багато».


Принцип Валентини Майбороди: не впевнений, що гриб їстівний, - не бери його. От і все. Розповідаючи, вона час від часу схиляється над черговою купкою трухлого листя – раптом там сховався груздь? Наших трофеїв потроху більшає. «Мене завжди обурює, коли дорослі беруть із собою до лісу маленьких дітей, - розмірковує Валентина. - Це неприпустимо, адже встежити за тим, до чого вони торкаються руками, неможливо. А це може бути і красивий мухомор, і бліда поганка. Варто потім дитині лише лизнути свого пальчика, і отрута потрапить до організму».



Всім, хто не надто розбирається в грибах, але любить «тихе полювання», жінка радить робити це в компанії з досвідченим грибником. Або ж замість кошика брати на лісову прогулянку фотоапарат. Пошук гарних кадрів – теж неабияке задоволення. А гриби можна і в магазині купити.





Цього дня нам, точніше, Валентині й Денисові, щастить менше, ніж завжди. Можливо, заважає сконцентруватися на пошуку грибів допитливий журналіст? Втім, в іншому березнячку знаходимо не лише грузді, а й моховика. А на якійсь сосновій галявині певний час милуємось сімейством мухоморів. Звісно, дотримуючись порад фахівців – нічого руками не чіпаємо. Але не всі є такими розумниками, як ми. В іншому місці хтось вже встиг розтрощити на друзки величезного красеня-мухомора. Валентина й Денис такий крок не вітають: мовляв, для якоїсь із тварин чи пташок цей гриб є їстівним. Наостанок знаходимо чималенького печіночника. «Це дуже незвичайний гриб, який за своєю структурою і кольором нагадує м`ясо. Насправді він дуже корисний, бо містить вітамін С. Відноситься до сімейства трутовиків», - пояснюють мої провідники. Вже за якусь годину ми з Валентиною на велосипедах, а Денис на мопеді мчимо лісовою стежкою, а згодом і асфальтовою дорогою додому...






Секрети «тихого полювання» від Валентини Майбороди

1. Гриби ні в якому разі не можна збирати біля трас, залізниць та інших «шкідливих» об'єктів - тут Валентина абсолютно згодна з медиками. Свій ліс вона вважає в цьому сенсі місцем безпечним.

2. Класти в кошик треба тільки ті гриби, в яких ви на 100% впевнені, що вони відносяться до їстівних. У яких немає двійників або їх можна впевнено відрізнити. З цієї причини Валентина не збирає, наприклад, ті ж печериці (шампіньйони). Каже, що їх можна сплутати з деякими отруйними грибами. Одним словом, не впевнений - не бери!

3. Гриби треба вміти готувати. Неправильно приготовлені гриби, навіть їстівні, можуть викликати отруєння.

4. Слід не лише правильно приготувати, але і правильно вживати гриби. За словами Валентини, є серед них такі, які ні в якому разі не можна запивати холодними напоями. Бо теж можна отруїтися.

5. Нарешті, не можна їсти гриби дітям та людям похилого віку, а також тим, у кого слабка печінка. Адже цей продукт засвоюється організмом не відразу і є заважким для його органів. Це треба враховувати.


в тему

Сапер і грибник помиляються лише раз у житті

Павлоградські медики наполягають: в Західному Донбасі навіть їстівні гриби можуть містити отруту. Ці організми здатні накопичувати в собі всі токсини, котрі є в довколишньому середовищі, і навіть мутувати. Тож, на думку фахівців, найліпше вживати гриби, вирощені штучно й придбані в супермаркетах. І в невеликій кількості.

На останньому засіданні міської комісії з питань безпеки життєдіяльності населення 24 жовтня керівниця міськрайонного відділу лабораторних досліджень Людмила Старішко нагадала статистику отруєнь дикорослими грибами в Україні і Павлограді. «Щороку в лікувально-профілактичні заклади країни поступає до 250 осіб з такими отруєннями, - сказала фахівець. - У Дніпропетровській області в 2017 році зареєстровано 2 випадки з 3-ма постраждалими, серед них було 3 дитини. На сьогодні вже маємо 6 випадків із 9 постраждалими і 3 смерті внаслідок отруєння дикорослими грибами... У Павлограді на початку нинішнього року був зареєстрований 1 випадок отруєння грибами, але потім цей діагноз зняли. У людини, що скуштувала грибів, загострилися хронічні хвороби шлунково-кишкового тракту. Хворого пролікували».

Л. Старішко нагадала, що гриби важко перетравлюються в організмі людини, тому додавати їх до свого раціону регулярно не слід. А людям похилого віку, дітям до 8 років і дорослим, котрі страждають низкою хронічних хвороб гриби взагалі не варто вживати. «Не можна збирати гриби поблизу автошляхів, залізниць, у промисловій зоні, сміттєзвалищ, поряд із полями, що проходять обробіток отрутохімікатами. Гриби мають властивість всмоктувати з повітря, землі й води усі токсини і інші шкідливі речовини», - нагадала Людмила Старішко. І вцьому позиції медиків і досвічених грибників збігаються.

До речі, свого часу інший павлоградський фахівець, завідувач реанімаційним відділенням міської лікарні №4 Юрій Арутюнян, говорячи про небезпеку вживання дикорослих грибів, зібраних поблизу Павлограда і довколишніх сел, наводив трагічний випадок. «На початку 2000-х років до нас привезли чоловіка, який 40 років свого свідомого життя мешкав у Сибіру, - розповів лікар. - Потім він переїхав до нас. Постійно збирав гриби, знав усі їх види... Він три тижні пролежав у токсикології і помер. Лікування проводилося в повному обсязі. Не дарма кажуть, що сапер і грибник помиляється лише один раз у житті».

Олекса Сурай для www.5632.com.ua
відео

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.