Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Молитвами і пірнанням в ополонку павлоградці відзначили свято Хрещення Господнього (відео)


Свято Водохреща є одним із найбільш масових і шанованих серед мешканців Павлограда. Зранку 19 січня до Спаса Нерукотворного Образу кафедрального собору, де о цій порі проходила урочиста літургія, вишикувались черги вірян. Чимало павлоградців не зрадили своїй традиції і відвідали міський пляж у парку Першого травня, аби зануритись у водохресну воду.

Ранкові богослужіння у православних храмах Павлограда розпочалися о 7.30. А вже за кілька годин священники освячували воду, що її містяни принесли до стін своїх церков.


Тим часом, на центральному пляжі зранку почав збиратися люд. О 9.30 сюди прибув отець Віталій, який провів святковий обряд освячення води. Він закликав вірян занурюватись у Вовчу, що цього дня символізує біблійний Йордан, із чистою душею і молитвою. До речі, священики нагадують: пірнати в крижану воду цього дня не обов'язково, адже змиває гріхи і цілющою вважається будь-яка освячена вода.


Серед «моржувальників» журналіст помітив чимало дітей і підлітків. Дехто з них заходив у крижану воду вперше у житті, інші вже мали досвід подібних купань. Одні вбачали у водохресній традиції духовний сенс, другі акцентували увагу на фізичному здоров`ї. Рятувальники слідкували за безпекою учасників святкового дійства і застерігали окремих відчайдухів від прогулянок слизьким берегом. На відміну від минулорічних Водохресних купань цього року погода не дозволила річці вкритися міцною кригою.


Також від самого ранку співробітники Павлоградського управління ДСНС розгорнули на пляжі одразу два намети – для жінок і чоловіків. Тут пірнальники і всі охочі могли зігрітися. Біля одного з наметів чергувала медична сестра. Вона запевнила журналістів, що готова будь-якої миті надати першу медичну допомогу тим, хто її потребуватиме. Між іншим, усім новачкам, котрі планують у майбутньому зануритися в крижану воду, медики радять дотримуватися основних правил безпеки.


Зокрема, за їхніми словами фахівців, в ополонку варто заходити поступово і перебувати там не більше 10 секунд (йдеться, передусім, про новачків). Людям із хронічними захворюваннями на зразок гіпертонії, серцевої слабкості тощо взагалі взагалі не слід ризикувати, пірнаючи у крижану воду. Після цього – хутко на берег. Тут ви маєте розтерти своє тіло рушником, вдягтися і випити склянку гарячого чаю. Також медики не радять перед зануренням у крижану воду наїдатися, а тим більше, вживати для хоробрості алкоголь. Чарочку можна пропустити вже після купань, та й то – вдома. І все ж, варто зігрівати себе не горілкою, коньяком чи навіть глінтвейном. Найліпше випити склянку гарячого і духмяного чаю.


До речі, минулого, 2017-го, року на пляж у цей день прийшло понад 3000 гостей. Із них занурилось у крижану воду 1400 відчайдухів. Таку статистику навів 24 січня під час апаратної наради у міського голови керівник Павлоградського міськрайонного управління ДСНС України в Дніпропетровській області Олександр Міславський.

Наша довідка:

Свято Хрещення Господнього щороку припадає на 19 січня. Цього дня Ісус Христос звернувся до Іоана Хрестителя з проханням охрестити його в річці Йордан. Під час цього дійства на Ісуса з небес зійшов Святий Дух і зазвучав Голос Божий. Він проголосив, що відтепер Ісус Христос є Син Божий.

Олекса Сурай для www.5632.com.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.