Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Павлоградські медики розповіли про успішні приклади лікування раку

У Павлограді в 2017 році зареєстровано 409 нових випадків раку, а 208 хворих на онкологію містян померли. Втім, рак – це не вирок, адже вчасне його діагностування і лікування дає хворому великий шанс на довге й повноцінне життя. Про це повідомила журналістам 31 січня  завідувачка амбулаторією №8 Павлограда Юлія Гацько.

За її словами, нині на диспансерному обліку у міських фахівців нині перебуває 2273 хворих на онкологію (в 2016 році – 2260 осіб), з них 14 дітей і 6 підлітків.
Лікарка зазначила, що минулого року медики виявили 70 пацієнтів, у яких хвороба дійшла занедбаного стану. Разом із тим, в 51% цих випадків хворі могли врятувати себе, якби вчасно пройшли діагностику. Основними ж причинами такої поведінки є страх людини довідатися про хворобу, ігнорування профілактичних оглядів, відсутність коштів на подальше лікування. До речі, саме через брак грошей 55 осіб диспансерної групи у 2017 році відмовилися проходити спеціальне лікування.

«Я сподіваюсь достукатися до наших мешканців, аби вони вчасно зверталися до фахівців, якщо мають щонайменші підозри на окнопатологію, і проходили проф огляди. Адже на ранніх стадіях рак не має больових симптомів, тому виявити його можна лише завдяки відповідній діагностиці», - сказала Юлія Гацько. Вона переконана: вчасно виявлена хвороба дає шанс на довгі роки життя. Лікарка згадала випадок, коли одна хвора, її колега, ще у 1996 році вчасно пройшла лікування з приводу онкології, і нині живе повноцінним життям. «Рак не вирок – варто лише вчасно його виявити і почати лікування», - наголосила завідувачка амбулаторією. Між іншим, за даними Ю. Гацько, в 2017 році в Павлограді лідерами за кількістю випадків були онкологічні захворювання бронхо-легеневої системи, жіночих статевих органів і молочної залози, прямої кишки.

Цікаві факти

Вперше про рак є згадка на папірусі, зроблених в Стародавньому Єгипті приблизно за 1600 років до н.е. Нині відомо більше ніж про 100 видах раку. До цього захворювання схильна будь-яка частина тіла. Серед померлих від раку чоловіків найбільше страждали онкопатологією легенів, шлунка, печінки, прямого кишківника і стравоходу. Відповідно у жінок - це рак грудей, легенів, шлунка, прямого кишківника і шийки матки. Понад 20% смертей від раку пов'язані з курінням тютюну. Втім, у світі відомо понад 28 мільйонів випадків, коли хворі на рак зуміли впоратися з недугою і жили повноцінним життям. (за матеріалами www.zdorovo.ua).

Олекса Сурай для www.5632.com.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.