Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Аби змити гріхи, не обов`язково пірнати в ополонку (відео)


Щороку на свято Водохреще 19 січня павлоградці влаштовують масові купання просто неба. Найпопулярнішим місцем для проведення цього ритуалу є пляж у парку 1 травня. За кілька днів до свята місто присипало снігом, а річка Вовча таки вкрилася кригою. Отже, є шанс, що відповідний колорит обрядове дійство матиме.

Віруючі православні люди вбачають у святковому купанні в ополонці глибокий духовний сенс. А деякі навіть кажуть, що пірнання заради самої забавки межує з гріхом. Утім, священики нагадують: занурюватися в крижану воду цього дня, 19 січня, не обов'язкове, адже змиває гріхи і цілющою вважається будь-яка освячена вода.




А ось, що радять сміливцям медики. За їхніми словами, в ополонку варто заходити поступово і перебувати там не більше 10 секунд (йдеться, передусім, про новачків). Людям із хронічними захворюваннями на зразок гіпертонії, серцевої слабкості тощо взагалі взагалі не слід ризикувати, пірнаючи у крижану воду. 





Занурюватися бажано тричі з головою, осіняючи себе хресним знаменням зі словами: «В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа». Після цього – хутко на берег. Тут ви маєте розтерти своє тіло рушником, вдягтися і випити склянку гарячого чаю. Також медики не радять перед зануренням у крижану воду наїдатися, а тим більше, вживати для хоробрості алкоголь. Чарочку можна пропустити вже після купань, та й то – вдома. І все ж, краще зігрівати себе не горілкою чи коньяком, а глінтвейном. Найліпше - трав`яним чаєм.

Довідка:

Хрещення Господнє - хрещення Іваном Хрестителем Господа Ісуса Христа на річці Йордан, на паломницькій переправі Віфавара. Одна з п'яти важливих подій Ісусового життя поряд із Преображенням, Розп'яттям, Воскресінням і Вознесінням. Опис хрещення поданий у Євангеліях від Матвія (3:13–17), Марка (1:9–11), Луки (3:21–23) та Івана (1:32-34). Вважається дослідниками доконаним історичним фактом, так само, як і його розп'яття Ісуса.




Для християн Хрещення Господнє - одна з основ християнського обряду хрещення, що зазначено в Діяннях апостолів (19:1-7). На згадку про Хрещення християни щорічно відзначають велике свято, одне з різдвяно-новорічного циклу. У західному християнстві (Римо-Католицькій Церкві та в протестантів) воно святкується першої неділі після Богоявлення (6 січня); у східнохристиянських церквах (греко-католицьких і православних) його відмічають 6 січня за григоріанським календарем, або 19 січня за юліанським календарем. В католицькій традиції Хрещення є однією з світлих таємниць розарію. У східнохристиянській традиції — одне з 12 великих свят (джерело: uk.wikipedia.org).

Олександр Шульга

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.