Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

У Павлограді "живий ланцюг" до Дня Соборності поєднав два береги річки (відео)


У Павлограді 22 січня сотні містян - дорослих і дітей - утворили "живий ланцюг" із нагоди Дня Соборності України. Місцем для святкової акції її учасники обрали оновлений пішохідний міст, що з`єднує два береги Вовчої в районі центрального парку.

Дітлахи, молодь і дорослі вишикувалися по обидва береги річки, а потім зійшлися у центрі мосту, тримаючи один одного за руки. За якусь мить вони багатоголосним хором заспівали український гімн.


Святковому дійству не завадили ні легкий мороз, ні сніг, що розпочався по обіді. Урочистим моментом акції "Міст єдності" стала передача від берега до берега національного прапора. Організаторами свята виступили активна молодь Павлограда, школярі, студенти й педагоги, ветерани російсько-української війни, волонтери, працівники міського центру культури і дозвілля «Мир».








За дві години до початку «живого» єднання на пішохідному мосту представники місцевої влади й громадськості поклали квіти до пам'ятних знаків на Алеї Слави. Ці знаки встановлені на честь тих, хто в різні часи боровся за незалежність і цілісність України.

Історія свята

Початок щорічного святкування Дня Соборності поклав Акт злуки 22 січня 1919 року. В цей день на Софійській площі в Києві представники Центральної Ради - уряду Української Народної Республіки (УНР) - і делегація Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) проголосили возз'єднання українських територій в одну державу. Об'єднання було, скоріше, декларативним, але мало величезне політичне й історичне значення для української державності. За часів брежнєвського застою, 22 січня 1973 року, в Чорткові на Тернопільщині молоді патріоти вивісили жовто-сині прапори. Хлопців відправили в табори. Через п'ять років в цей же день житель міста Калуш Івано-Франківської області Олекса Гірник спалив себе біля могили Тараса Шевченка в Каневі. Так він висловив свій протест проти російської окупації України.

А 21 січня 1990 року сотні тисяч людей, тримаючись за руки, утворили між Києвом і Львовом «живий» ланцюг. Його учасники тримали в руках жовто-сині прапори. Перша з часів Злуки масштабна акція стала символом єдності українців. І лише за 9 років Президент України Леонід Кучма своїм указом встановив 22 січня Днем Соборності України. Однак вже 30 грудня 2011 року тодішній очільник держави Віктор Янукович встановив іншу назву для свята – «День Соборності і Свободи України». 13 листопада 2014 роки вже нинішній голова держави Петро Порошенко указ свого попередника скасував і відновив традиційне свято.

Олександр Шульга

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.