Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

У Новомосковську росіянина судили спочатку за тероризм, а потім і за розбій



У Новомосковську громадянин Росії, якого суд влітку 2017 року визнав співучасником терористів, знов опинився на лаві підсудних - вже за звинуваченням у розбої. У підсумку чоловік отримав понад 8 років колонії. Про це йдеться у вироку міськрайонного суду від 27 грудня 2017 року.

Згідно з документом, головним фігурантом кримінального провадження за фактом розбійного нападу став ніде офіційно не працюючий і розлучений уродженець Якутії (РФ). Свого часу чоловік познайомився із мешканкою Дніпропетровщини і після 2014 року приїхав до України, де перебував, не маючи реєстрації. З вироку відомо, що вже після означених у справі подій, в серпні 2017 року, росіянин отримав 8 років позбавлення волі за ч. 1 ст. 258-3 КК України («участь у терористичній організації, сприяння її діяльності»).

За версією слідства, ввечері 1 грудня 2016 року обвинувачений прибув до Новомосковська з Нікопольщини, де тимчасово мешкав у будинку своєї знайомої. Чоловік прийшов до подвір`я мешканця міста, викликав господаря, а коли той відчинив хвіртку, вдарив його по голові. Потерпілий упав, а обвинувачений продовжував його бити. Потім витяг із кишені господаря мобільний телефон і рушив до будинку. Розбив вікно, вдерся всередину, забрав там деяке майно. Після цього зайшов до літньої кухні і виніс звідти телевізор, модем і майже півсотні мисливських патронів. За даними правоохоронців, обвинувачений завдав потерпілому легких травм і матеріальних збитків на суму 4836 грн. Дії нападника слідство кваліфікувало за ч.3 ст.187 КК України («Розбій, поєднаний із проникненням у житло, інше приміщення»).


Під час судового розгляду справи обвинувачений визнав свою провину в спричиненні потерпілому легких тілесних ушкоджень і крадіжці його майна (ст. 125 і ст. 185 КК України), однак заперечив факт розбою. Чоловік пояснив, що на момент пригоди він мешкав у знайомої в селі Олексіївка на Нікопольщині. Щоправда, сама господиня лікувалася тоді в Новомосковську, тож він доглядав за її будинком. Якось жінка розповіла йому, що в Новомосковську мешкає чоловік, який начебто тримає в себе рушницю її батька і не хоче віддавати. То ж він, обвинувачений, вирішив допомогти приятельці і подався до її кривдника.

За словами підсудного, він пробрався до садиби потерпілого і погукав його для розмови. Однак замість діалогу господар нагородив гостя лайкою. Обвинувачений зізнався, що вдарив потерпілого кулаком, аби привести його до тями. Той упав і забився. На питання про рушницю чоловік відповів, що зброя схована у хаті під диваном. Підсудний зазначив, що, оскільки будинок був зачинений, він почав шукати ключ від дверей у кишенях потерпілого та не знайшов його. Натомість, забрав мобільний телефон.


Обвинувачений пояснив, що йому довелося розбити хатнє вікно і залізти всередину. Втім, рушниці він там не виявив і повернувся до потерпілого. Той раптом заявив, що віддав її своєму зятеві. За словами підсудного, між ними знов сталася бійка, тому він схопив господаря за барки і поволік до льоху, де й зачинив. Після цього подався геть із двору, але на півдорозі роздумав, повернувся, ще раз заліз до будинку і забрав звідти майно господаря – телевізор, роутер, системний блок із монітором, мисливські патрони. Того ж вечора він поїхав до Олексіївки. 14 січня 2017 року, сказав обвинувачений, він із частиною цих речей прибув до Новомосковська, аби віддати їх потерпілому. Однак не віддав, а сховав у підсобці будинку, де мешкає молодша донька його приятельки. 15 січня він повернувся в Олексіївку за іншими речами, але наступного ранку його затримала поліція.


Потерпілий чоловік у суді підтвердив викладені в обвинувальному акті обставини пригоди. Доповнив свою розповідь деякими деталями. Свої свідчення суду надали знайома обвинуваченого і її діти. За словами жінки, вона дійсно жалілась підсудному на потерпілого, розповідала про конфлікт із ним через батьківську рушницю. Суд вислухав усі покази, вивчив надані слідством матеріали. До позиції обвинуваченого про відсутність у його діях ознак розбою колегія суддів поставилася критично. На думку служителів Феміди, зібрані докази підтверджували факт розбійного нападу з проникненням до житла. На своєму засіданні 27 грудня 2017 року Новомосковський міськрайонний суд визнав громадянина Росії винним у скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст. 187 КК України, і призначив йому покарання у вигляді 8 років позбавлення волі з конфіскацією його майна. Оскільки в серпні 2017 року підсудний отримав вирок за іншим обвинуваченням, передбаченим ч. 1 ст. 258-3 КК України, суд визначив чоловікові остаточне покарання – 8 років і 3 місяці колонії з конфіскацією всього його майна. У обвинуваченого є час на оскарження вердикту.

Олекса Сурай для www.0569.com.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.