Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Жорстоко побитий павлоградець вимагає від своїх імовірних кривдників 1 мільйон гривень. Ті провину заперечують



У Павлограді розпочався судовий процес у справі про жорстоке побиття влітку цього року 29-річного містянина Сергія Вязовіченка. Під час засідання 8 листопада потерпілий висунув до обвинувачених позов більш, ніж на 1 млн грн. Натомість двоє з підсудних заявили, що не визнають своєї провини й, відповідно, претензій з боку потерпілого. Третій імовірний зловмисник повідомив, що лише частково вважає себе причетним до інкримінованих йому злочинів.

Цього дня зала суду була заповнена вщерть. Майже за розкладом конвой доправив і помістив у скляну кабіну для підсудних усіх 3-х обвинувачених – 29-річного Первіза Джаббарова, 28-річного Арзумана Ахмедова, 36-річного Сергія Сусоєва. Їхні інтереси в суді відстоювали 4 захисники – Максим Алмамедов, Валентин Бобровницький, Світлана Якуб та Богдан Михайлюк. Сторону державного обвинувачення представляв прокурор Іван Сирота, а інтереси потерпілих (окрім Сергія Вязовіченка від рук нападників постраждав і його приятель А., хоча й значно менше) - адвокат Роман Остропілець. Також до зали прибули потерпілі, рідні й знайомі головних учасників процесу, журналісти. Головувала на засіданні суддя Тетяна Кононенко.

Вона повідомила про завершення підготовчих процедур і початок судового розгляду справи по суті. Прокурор зачитав обвинувальний акт, а представник потерпілих Роман Остропілець заявив про цивільний позов своїх клієнтів до обвинувачених. За словами адвоката, Сергій Вязовіченко вимагає, аби його імовірні кривдники солідарно сплатили йому понад 110 тис. грн. у якості компенсації завданої матеріальної шкоди і 1 млн грн. – моральної. Щодо позовних вимог потерпілого А., то в його цивільному позові фігурують цифри 20,9 та 30 тис. грн.

Конвой доправив обвинувачених до зали суду і зачинив у скляній кабіні
Далі за процедурою головуюча задала кілька запитань обвинуваченим. Первіз Джаббаров і Сергій Сусоєв заявили, що не визнають себе винними в інкримінованих їм злочинах і, відповідно, заперечують проти виконання позовних вимог потерпілих. Натомість третій підсудний Арзуман Ахмедов відповів, що обвинувачення він визнає, але частково, як і позовні вимоги до нього. Після цього сторони домовилися розпочати дослідження письмових доказів у справі, які зібрало слідство.

Прокурор почав перелічувати ці матеріали. Втім, захисники підсудних виступили проти того, аби деякі з цих документів суд надалі розглядав у якості доказів. Зокрема, це стосувалося протоколів впізнання потерпілим А. обвинувачених. На думку адвокатів, А. й раніше (до пригоди 2 червня) знав в обличчя Первіза Джаббарова. Тому, мовляв, міг його "упізнати" під час досудового розслідування. Заперечення сторони обвинувачених стосувалося і відеоматеріалів у справі. Адвокати заявили, що ці докази є неналежними і недопустимими, бо отримані з порушеннями Кримінального процесуального кодексу України. У відповідь прокурор зазначив, що дискутувати про допустимість вказаних доказів можна буде на іншій стадії судового розгляду – під час їхньої оцінки. Суд таки долучив оголошені прокурором документи до матеріалів судової справи. А потім оголосив перерву – до 20 листопада.

Павлоградський міськрайонний суд, де розпочався розгляд справи
про побиття Сергія Вязовіченка та його друзів
Кримінальне провадження (нині це вже судова справа), де потерпілим виступає Сергій Вязовіченко і, як мінімум, ще один мешканець Павлограда, від самого початку викликало суспільний резонанс. Нагадаємо, вночі 2 червня 2018 року в центрі Павлограда кілька зловмисників жорстоко побили 29-річного містянина, працівника редакції одного з регіональних видань Сергія Вязовіченка. Перед тим хлопець разом із двома друзями відзначав день народження одного з них. Після святкування всі троє прямували центральною вулицею. Незабаром, 7 червня, прес-служба Павлоградського відділу поліції повідомила про те, що працівники карного розшуку встановили трьох осіб, причетних до нападу на хлопця.

Потерпілий Сергій Вязовіченко отримав тяжкі травми голови
«З'ясувалося, що вночі 2 червня потерпілий зустрівся з друзями. Приятелі йшли вулицею, коли їх наздогнали два автомобілі, з яких вийшли троє чоловіків і напали на них. Втекти від розправи вдалося не всім - 29-річний чоловік отримав важкі травми. Після побиття зловмисники поїхали з місця злочину, залишивши потерпілого в безпорадному стані. Побитого чоловіка в безпорадному стані каретою швидкої допомоги доставили в лікарню. Завдяки злагодженим діям співробітників кримінальної поліції м. Павлограда всі троє нападників були встановлені і затримані в порядку ст. 208 КПК України. За даним фактом відомості внесені в ЄРДР за ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) та ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України», - інформувала прес-служба Павлоградського відділу поліції.

Місце злочину в проміжок часу, коли цей злочин відбувався (стоп-кадр)
Пізніше стало відомо, що станом на 5 червня двом підозрюваним у цьому проваджені суд обрав запобіжний захід – Сергію Сусоєву - 60 днів утримання під вартою, Арзуману Ахмедову - 60 днів домашнього арешту. Пізніше, 22 червня, вже Апеляційний суд, розглянувши клопотання прокурора і адвоката потерпілого, відправив Ахмедова до слідчого ізолятору на 2 місяці. Рішення щодо третього ймовірного зловмисника, Первіза Джаббарова, якого оперативники розшукали тільки 6 червня, служителі Феміди приймали 8 червня. Цього підозрюваного вони також відправили щонайменше на 60 діб у СІЗО. Щойно строк перебування під вартою сплив, підозрювані фактично опинилися на волі. Про перипетії довколо запобіжних санкцій «На власні очі» теж писали раніше.

Юлія Коломоєць із братом Сергієм
Справа про побиття Сергія Вязовіченка набула широкого розголосу в Павлограді і за його межами, в тому числі, і завдяки регулярним і докладним постам в Фейсбук сестри потерпілого Юлії Коломоєць. Користувачі соціальної мережі висунули версію, згідно з якою, Сергій став випадковою жертвою банди зловмисників, які нібито вже не один рік займаються наркобізнесом, тероризують городян і навіть мають «дах» серед правоохоронців.

У прес-службі Павлоградського відділу поліції, куди журналіст звернувся з проханням прокоментувати ці чутки, 19 червня повідомили: «Під час моніторингу соціальної мережі був виявлений інформаційний пост користувача з ніком Євген Агапов. За фактом появи цього поста складений рапорт, проводиться відповідна перевірка». За інформацією правоохоронців, досудове розслідування фактів хуліганства та заподіяння С. Вязовіченко умисних тяжких тілесних ушкоджень групою осіб тепер здійснює обласне слідче управління.

Невдовзі увагу журналістів і громадськості до справи побитого хлопця підігріли розповіді ще двох містян, які заявили, що вони особисто або їхні рідні в різний час теж постраждали від рук головних фігурантів справи С. Вязовиченка. Ця дещо імпровізована зустріч, на якій також був присутній Роман Остропілець і депутат міськради, керівник місцевого осередку «Національних Дружин» Сергій Тищенко, відбулася 10 серпня. "На власні очі" розповідали про цю подію.

Сергій Тищенко коментує ситуацію журналістам, 10 серпня 2018 р.
Зрештою, справа по побиття Сергія Вязовіченка дійшла до суду. На 16 жовтня Павлоградський міськрайонний суд призначив підготовче засідання. Однак через неявку прокурора, котрий представляв державне обвинувачення, воно фактично зірвалося. 25 жовтня засідання суду таки відбулося. Підозрюваних знов узяли під варту на час розгляду справи. До речі, двоє з них, Первіз Джаббаров і Арзуман Ахмедов – громадяни Азербайджана.



Що стосується самого потерпілого Сергія Вязовіченка, який влітку переніс складну операцію, то на середину жовтня 2018 року він ще остаточно не вилікувався. Хлопець отримав інвалідність, втратив роботу і нині потребує тривалої реабілітації. «Прошло 4,5 страшных для нашей семьи месяца. Мы пережили ужас от произошедшего, сложнейшую операцию Сереги - трепанацию черепа и установку титановой пластины, период его восстановления и реабилитации. Сейчас мы проходим ещё одно испытание - Сережа пытается свыкнуться со II (не рабочей) группой инвалидности и утратой любимой работы в редакции газеты «Вестник шахтера». Честно говоря, это удаётся ему и всем нам не легко...» - написала місяць тому, 12 жовтня, в Фейсбук сестра потерпілого Юлія Коломоєць.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.