Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Справу побитого мешканця Павлограда розслідує область


Справу з жорстоким побиттям 29-річного павлоградця Сергія Вязовиченка тепер розслідуватимуть фахівці слідчого управління ГУ НП в Дніпропетровській області. Це журналістові підтвердили в прес-службі Павлоградського відділу поліції. А 18 червня Апеляційний суд Дніпра мав розглядати скаргу сторони потерпілого на рішення суду першої інстанції, який обрав для одного з 3-х імовірних нападників запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Присутні на місці події журналісти стали свідками того, як після кількох годин чекання біля зали суду секретар оголосив про неможливість проведення засідання через відсутність у служителів Феміди відповідних матеріалів у даному кримінальному провадженні. Мовляв, документів від слідства суд ще не отримав. Тож розгляд апеляції перенесли на кінець тижня. Захисник інтересів постраждалого хлопця Роман Остропилець пояснив журналістам, що його сторона проситиме суд скасувати рішення своїх павлоградських колег і відправити підозрюваного А. під арешт строком на 2 місяці, доки триватиме слідство.

«Ми вважаємо, що підозрюваний може переховуватися від слідства, оскільки він є громадянином іншої держави. Є також певний тиск і на свідків у справі. З цього приводу ми вже зверталися до прокуратури. Який саме тиск, ми озвучимо пізніше під час судового засідання», - сказав адвокат. Спитати думку його опонента і самого підозрюваного представники ЗМІ цього дня не мали змоги, оскільки ті на засідання Апеляційного суду не прибули. Також адвокат Сергія повідомив, що через стан свого здоров`я потерпілий поки не може брати участь у слідчих діях. Його сестра Юлія Коломоєць повідомила днями у соціальній мережі, а згодом особисто підтвердила журналістам, що її брата медики вже виписали з лікарні, і нині він перебуває на амбулаторному лікуванні. Раніше в приватних бесідах із журналістом вона зізнавалася, що після пригоди рідним Сергія телефонували незнайомі люди з різними пропозиціями щодо того, як діяти далі у цій справі.

Нагадаємо, вночі 2 червня в самісінькому центрі Павлограда кілька зловмисників жорстоко побили 29-річного містянина, працівника редакції одного з регіональних видань. Невдовзі, 7 червня, прес-служба Павлоградського відділу поліції повідомила про те, що співробітники карного розшуку встановили трьох осіб, причетних до нападу на молодого чоловіка. «З’ясувалося, що вночі 2 червня потерпілий зустрівся з друзями. Товариші йшли вулицею, коли їх наздогнали два автомобілі, з яких вийшли троє чоловіків та напали на них.

Втекти від розправи вдалося не всім - 29-річний чоловік отримав тяжкі травми. Після побиття зловмисники поїхали з місця злочину, залишивши потерпілого у безпорадному стані (згодом випадковий свідок, який нагодився на місце пригоди, викликав до безтямного чоловіка бригаду «Швидкої допомоги» - прим. авт.). Побитого чоловіка у неконтактному стані каретою швидкої допомоги доставили до лікарні. Завдяки злагодженим діям працівників кримінальної поліції м. Павлограда всі троє нападників були встановлені та затримані в порядку ст. 208 КПК України.

За вказаним фактом відомості внесено до ЄРДР за ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) та ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України», - йшлося у повідомленні прес-служби Павлоградського відділу поліції. Пізніше, із власних джерел, журналіст дізнався, що станом на 5 червня двом підозрюваним у цьому провадженні суд обрав міру запобіжного заходу – одному фігурантові 60 днів тримання під вартою, іншому (А.) – 60 днів домашнього арешту.

Павлоград, 6 червня. На лаві підсудних підозрюваний Д.
Рішення щодо третього імовірного зловмисника, громадянина Д., якого оперативники розшукали пізніше за інших – лише 6 червня – служителі Феміди приймали 8 червня. На лаві підсудних у якості підозрюваного опинився 28-літній громадянин Азербайджану. Правоохоронці інкримінували молодикові хуліганство із застосуванням предмета для завдання тілесних ушкоджень і участь у груповому нанесенні потерпілому умисних тяжких тілесних ушкоджень.

Слідча поліції і представник прокуратури клопотали перед судом про обрання підозрюваному у якості запобіжного заходу перебування під вартою строком на 60 діб. Свою позицію вони аргументували тим, що чоловікові інкриміновано скоєння тяжкого злочину; він, хоч і має в Україні сім`ю, але є громадянином Азербайджану, куди може втекти від слідства. І буцімто планував це зробити. Крім того, були переконані в поліції і прокуратурі, чоловік є обвинувачуваним у скоєнні інших злочинів (незаконне поводження з вибуховими речовинами і завдання умисних тілесних ушкоджень середньої тяжкості), а тому, мовляв, не схильний виправлятися. Також, перебуваючи на волі, він може тиснути на потерпілих і свідків у кримінальному провадженні, вважали слідча і прокурор.

Натомість, адвокат підозрюваного Віктор Дробот висловився проти задоволення клопотання своїх опонентів. Він звернув увагу суду на низку викладених в матеріалах провадження обставин, які, на його думку, суперечать одне одному. «Я хочу зазначити про необ’єктивність слідства із самого початку… Якщо якісь події були, то вони були з іншими особами…» - сказав адвокат. Пізніше він додав, що обвинувачення його підзахисного і інших згаданих злочинах, які вже розглядає суд, теж є надуманими. Мовляв, гранату, яку в нього одного разу знайшли, поліцейські свідомо хлопцеві підкинули. «Йому стріляли в ноги, в нього дробове поранення, йому спалили машину, його виживали з міста, і, як наслідок, з`явилася ця справа», - констатував адвокат. Він просив суд обмежитись для Д. домашнім арештом.

Сам підозрюваний стосовно інкримінованих йому злочинів заявив судові наступне (мовою оригіналу): « Я его не бил, я не знаю, из-за чего это все шоу устромили. Я там вообще даже не находился. Что С. (інший фігурант пригоди – прим. авт.), что я. Мы там не находились. Там же на видеокамере все ж видно, кто там находился. Там же есть видео, кто бил. Они же все хорошо знают. Следствие хорошо знает. У них есть видеокамеры…» На уточнююче запитання головуючої судді Д., чи не вважає він, що слідство його обмовляє, він дав ствердну відповідь. Молодик запевнив суд, що нікуди не збирається тікати, тож просив у якості запобіжного заходу на час слідства відправити його не під варту, а під домашній арешт.

Під час перерви у засіданні журналіст скористався нагодою і запитав захисника, що він мав на увазі, коли говорив про спроби вижити його підзахисного з міста, і чому, на його думку, Д. заарештований, якщо він не є причетним до злочинів? Після непрямої відповіді і повторного запитання Віктор Дробот сказав: «Тому що він дєрзкий парень і не дуже згибався перед працівниками правоохоронних органів». У підсумку суд задовольнив клопотання поліції і прокуратури й відправив підозрюваного Д. на 60 діб під варту без права внесення застави.

Тим часом, справа жорстокого побиття Сергія Вязовиченка вже викликала жвавий інтерес у активних павлоградців. Подію та її учасників почали широко обговорювати у соціальних мережах. З`явилася версія, згідно з якою Сергій став випадковою жертвою банди зловмисників, котрі буцімто вже не один рік займаються наркобізнесом, тероризують містян і навіть мають «дах» серед правоохоронців. Хтось припустив: мовляв, саме тому розслідування не такої гучної, на перший погляд, справи забрали собі дніпровські фахівці ГУ НП. У прес-службі Павлоградського відділу поліції, куди журналіст звернувся 18 червня за коментарем з приводу цих закидів, йому пообіцяли відповісти, щойно отримають відповідний інформаційний запит. Разом із тим правоохоронці підтвердили, що досудове розслідування фактів хуліганства і завдання С. Вязовиченку умисних тяжких ушкоджень групою осіб нині здійснює обласне слідче управління.

P.S. (допис від 20 червня)

Вже 19 червня прес-служба відділу поліції повідомила журналістові з приводу його запиту наступне: «Під час моніторингу соціальної мережі було виявлено інформаційний пост користувача з ніком евген агапов. За фактом появи цього посту складено рапорт проводтиться відповідна перевірка».


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.