Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Трагедія в Першотравенську. Чому підліток наклав на себе руки (оновлено)?


У Першотравенську на Дніпропетровщині 16-річний хлопець добровільно пішов із життя. Ще один 11-річний школяр із Дніпра намагався вкоротити собі віку. Про ці факти 9 листопада повідомила на своєму сайті прес-служба ГУ НП в Дніпропетровській області.

Коли саме сталася трагедія в Першотравенську, правоохоронці не вказують. У повідомленні йдеться, що обставини обох пригод поліція має встановити. Також, за інформацією обласного управління Нацполіції, з початку 2018 року на Дніпропетровщині зафіксовано 12 фактів самогубств серед неповнолітніх та 13 спроб накласти на себе руки серед представників цієї вікової категорії.

«Поліція закликає батьків бути уважнішими до дітей. Вони першими мають помітити зміни у настроях дитини, депресивний стан та інші ознаки, які можуть призвести до трагічних наслідків. Для дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах працює Національна дитяча «гаряча» лінія. За телефонами 116 111, 0 800 500 225 кожна дитина може отримати безкоштовну анонімну консультацію юриста або психолога», - йдеться у повідомленні.

Пізніше регіональні ЗМІ повідомили деякі деталі першотравенської пригоди. Зокрема, "Днепровская панорама" 9 листопада з посиланням на інформацію, отримані від ГУ НП в Дніпропетровській області, розповіли, що трагедія сталася кілька днів тому. «7 листопада близько 18:00 у поліцію надійшов виклик від батька, який виявив свого сина з простреленою головою. Поруч з хлопцем знайшли перероблений стартовий пістолет. Передсмертну записку він не залишив», - навели журналісти повідомлення від поліціянтів. Також, за даними обласної поліції, сім`я загиблого підлітка є цілком благополучною.



Раніше «На власні очі» писали про те, що, скажімо, в Павлограді щороку добровільно йдуть із життя від 20 до 30 мешканців. Найчастіше самогубцями стають чоловіки, проте в цій категорії є підлітки і навіть діти. Таку статистику ще в 2016 році наводила журналістам головний міський психіатр Наталя Гамій.

За словами експерта, в 2015 році офіційний показник смертності від самогубств в Павлограді склав 20,9 на 100 000 населення, що перевищує епідеміологічний поріг. Наталя Гамій зазначає, що до небезпечної межі людини підводять досить багато факторів: матеріальні і сімейні проблеми, нещасна любов, особиста невлаштованість, хвороби, конфлікти на роботі, самотність, нестійкість до стресів і т.п.

«Стресової ситуації, - каже лікар, - нам навряд чи вдасться уникнути. Але потрібно вміти підготуватися до неї. Любов, турбота близьких, цікава робота - все це допомагає здолати наслідки будь-якого стресу, позбутися депресивних думок і відчуттів. На жаль, у нас в місті немає служб, які б супроводжували людини, яка пережила суїцидальний досвід. Цим повинні займатися не стільки психіатри, стільки психологи».

Н. Гамій підкреслює, що лише незначна кількість суїцидів має спонтанний характер. Найчастіше самогубці відкрито попереджають про свої наміри, тому до всіх подібних погроз необхідно ставитися серйозно. Крім того, більшість людей, які намагаються накласти на себе руки, переживають внутрішні суперечності і не мають остаточного наміри померти. За словами лікаря, багато самогубств відбуваються в період поліпшення стану, коли у людини з'являється енергія і сила волі для того, щоб перейти від відчаю в думках до руйнівних дій.

У народі побутує думка, що самогубцями стають психічно нездорові люди, що не зовсім вірно. За словами Наталі Гамій, із 20-30 завершених спроб суїциду, які медики Павлограда фіксують щороку, тільки 2-4 здійснюються людьми, які раніше зверталися за допомогою до психіатрів. Іншими словами, суїцид - це проблема не стільки душевно хворих і неврівноважених людей, скільки всього суспільства і стосунків з близькими людьми.

Олександр Шульга спеціально для tv-news.dp.ua

Продовження теми від журналістів 11 каналу:

У Першотравенську поховали школяра, що покінчив життя самогубством

Схожі матеріали:


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.