Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

У Лозовій православна громада отримала унікальний подарунок


Преображенська громада (м. Лозова) Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ отримала від своїх земляків унікальний подарунок – картину місцевого іконописця Федора Кравченка. В основу роботи покладений сюжет із Біблії - молитва Ісуса Христа в Гефсиманському саду. Митець створив її в першій половині 20 століття.

Картина з`явилася в храмі Преображенської парафії на вулиці Новосвітській на початку листопада. Громаді її передав онук художника Олександр Кравченко. «Автор картини навчався мистецтву іконопису ще за часів російського царату, - розповідає священнослужитель Преображенської парафії отець В`ячеслав Труш. – Відомо, що Федір Кузьмич деякий час перебував у Києво-Печерській Лаврі, а згодом у Святогорському монастирі. Займався тим, що перемальовував картини інших відомих митців і створював власні оригінальні ікони».

За словами священика, картина, що переповідає євангельський сюжет про молитву Ісуса Христа в Гефсиманському саду, написана олією на міцній дубовій дошці. Ймовірно, робота є копією іншого твору і датована приблизно 30-40 роками минулого століття. Чимало ікон лозівського митця тривалий час зберігалися в різних храмах Південної Харківщини. Зокрема, в Лозовій, у містечку Барвінкове, селищах Панютиному, Близнюках, селі Уплатному тощо. Помер Федір Кравченко у 1952 році, іконописця поховали на центральному кладовищі його рідного міста.

«Картину, про яку йдеться, нашій громаді подарував онук митця Олександр Кравченко – теж художник. Вона є реставрованою іконою. І, до речі, намоленою. Крім того, власник передав нам літографію (техніка гравюри, коли фарба під тиском переноситься з пласкої друкарської форми на папір – прим. авт.). Це зображення ікони Божої Матері, створене в 1903 році в Києві. Звідти Федір Кузьмич привіз літографію до Лозової», - зазначає о. В`ячеслав.

Священик говорить, що такі подарунки говорять про збереження духовних традицій і зв'язок поколінь. А ще вони свідчать про визнання дедалі ширшим колом лозівчан молодої православної громади, набуття нею ваги в християнському світі.

Олександр Шульга

Схожі публікації:

На Харківщині створили нову парафію УАПЦ

У Лозовій релігійна громада УАПЦ відзначила Трійцю

Як лозівчани освячували великодні кошики

Владика Ігор Ісіченко лозівчанам: «Я бажаю, щоб ваша  громада також сталася»

                                                           Як зростає Преображенська парафія

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.