Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Лозівчани вшанували пам'ять жертв сталінського геноциду (фоторепортаж)


У Лозовій на Харківщині близько трьох десятків активних містян молитвою і запаленими лампадками публічно, але без зайвого офіціозу, вшанували пам'ять жертв сталінських Голодоморів. Днем раніше жалобні заходи до роковин геноциду провела міська влада.

Акція розпочалася о 16.00 біля читальної арки на території 3-го мікрорайону міста. Священик Преображенської парафії Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ о. В`ячеслав Труш провів молебен за всіма померлими від голодного терору українцями.




Вже як історик, він нагадав землякам про події 30-40-х років минулого століття на Лозівщині та про наслідки політики геноциду в Україні. 











Офіційні заходи до 85-х рокових більшовицького геноциду українців відбулися в Лозовій у п’ятницю, 23 листопада. 

фото із сайту Лозівської міськради
Як повідомив сайт міської ради, цього дня біля оновленої стели «Пам’яті та скорботи» зібралися керівництво міста і району, депутати, працівники міськвиконкому, керівники підприємств, установ, організацій міста, громадськість, щоб віддати данину пам’яті і шани всім жертвам голодоморів. 

Фото із сайту Лозівської міськради

«Присутні у молитві згадали усіх, хто страждав і помер під час трьох голодоморів. Отець Михаїл, протоієрей храму Свято-Смоленської ікони Божої Матері відслужив панахиду. Усіх загиблих вшанували хвилиною мовчання», - йдеться у повідомленні.

Олександр Шульга

Довідка:

Голодомор 1932-1933 років - масовий, навмисно організований радянською владою голод, який призвів до багатомільйонних людських жертв на території Української РСР (землі сучасної України за винятком західних областей (які не входили до складу радянської імперії), Криму і Південної Бессарабії) та Кубані. Голодомор був організований вищим керівництвом Радянського Союзу і Української РСР на чолі зі Сталіним і передбачав придушення національно-визвольного руху і фізичне знищення українського селянства.


За висновками Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. Птухи НАН України, через Голодомор в Україні загинуло 3 млн 941 тис. душ. Аналіз етнічного складу прямих демографічних втрат свідчить, що було скоєно вбивство голодом саме етнічних українців - їх втрати складають 91,2% від загальної кількості прямих втрат. Сукупна демографічна втрата, з урахуванням кумулятивних втрат, становить 10 млн 63 тис. душ.


У 2006 році Верховна Рада прийняла Закон "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні", яким офіційно визнала Голодомор геноцидом українського народу. Як написало 23 листопада 2018 року видання www.dw.com, на сьогодні 16 держав світу на міжнародному рівні визнали Голодомор в Україні 1932-1933 років геноцидом. Чимало інших країн в офіційно засудили Голодомор як акт винищення людства, вчинений тоталітарним сталінським режимом.

Схожі публікації:







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.