Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Справа Сергія Вязовиченка. Підозрюваних у його побитті випустили з-за грат додому

Юлія Коломоєць і її брат Сергій Вязовиченко
У Дніпрі районний суд звільнив з-під варти і відправив під нічний домашній арешт двох підозрюваних у жорстокому побитті в червні цього року 29-річного мешканця Павлограда Сергія Вязовиченка - працівника одного з регіональних видань. На думку суду, слідство не навело достатніх аргументів на користь того, що імовірних злочинців слід і далі тримати за гратами на час розслідування. Відповідні ухвали суд виніс 25 вересня.

Про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для підозрюваних 29-річного Первіза Джаббарова і 36-річного Сергія Сусоєва (мешканців Павлограда) перед судом клопотали представники Слідчого Управління ГУ НП в Дніпропетровській області і обласної прокуратури. Засідання проводила слідчий суддя Індустріального районного суду Дніпра Світлана Зосименко. Стосовно кожного фігуранта вона приймала окреме рішення. Обидві ухвали, під якими стоїть її підпис, містять однакову аргументацію представника Феміди.

1 - Ухвала суду про домашній арешт для П. Джаббарова
Скажімо, у документі, де фігурує П. Джаббаров, ідеться: «Ознайомившись із матеріалами клопотання, кримінального провадження..., заслухавши думку прокурора, слідчого, захисника, підозрюваного, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність відмови у задоволенні клопотання... про продовження строків тримання під вартою Джаббарова, підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 296, ч.2 ст. 121 КК України, оскільки у клопотанні та у судовому засіданні прокурором та слідчим не наведено достатнього обгрунтування ризиків, які наявні під час розгляду даного клопотання, та не вмотивовано, на підставі яких наявних у справі фактичних даних можна стверджувати, що інші запобіжні заходи не забезпечать належної поведінки підозрюваного».

2 - Ухвала суду про домашній арешт для П. Джаббарова
Відмовивши представникам поліції і прокуратури у задоволенні їхнього клопотання, слідчий суддя натомість відправила П.Джаббарова і С. Сусоєва під домашній арешт на 60 діб – до 23 листопада. Суддя заборонила підозрюваним залишати своє помешкання, але тільки вночі – з 21.00 до 7.00. Також вони мають тимчасово здати «свої паспорти для виїзду за кордон та інші документи, що дають їм право на виїзд з України та в`їзд в Україну». Нарешті, слідчий суддя зобов’язала підозрюваних «утримуватись від спілкування з потерпілим та зі свідками у даному кримінальному провадженні…»

Про те, якою була реакція підозрюваних і їхніх адвокатів на ці ухвали місцевого суду, журналістові достеменно не відомо. А ось, що написала у Фейсбук днем пізніше, 26 вересня, сестра потерпілого Юлія Коломоєць: «Шок! Шок! Шок! Друзья, вчера вечером судом Индустриального района г. Днепр были ОТПУЩЕНЫ под домашний арест двое из троих подозреваемых по делу о жестоком избиении моего брата Сергея Вязовиченко - Джаббаров и Сусоев. Суд проходил «под покровом ночи» - в районе 22 часов. Чем руководствовался судья и как фамилия этого гуманного служителя Фемиды - не известно».

Вже 28 вересня стало відомо, що представник інтересів потерпілого Роман Остропілець подав скаргу до апеляційної інстанції на ухвали районного суду Дніпра. Адвокат переконаний, що, перебуваючи під нічним домашнім арештом, а фактично на волі, підозрювані у скоєнні тяжкого злочину здатні чинити тиск на свідків у кримінальному провадженні. А Первіз Джаббаров взагалі може виїхати за кордон, оскільки він є громадянином Азербайджану, вважає адвокат.

Сергій Вязовиченко отримав тяжкі травми голови
Нагадаємо, вночі 2 червня 2018 року в центрі Павлограда кілька зловмисників жорстоко побили 29-річного містянина, працівника редакції одного з регіональних видань Сергія Вязовиченка. Незабаром, 7 червня, прес-служба Павлоградського відділу поліції повідомила про те, що працівники карного розшуку встановили трьох осіб, причетних до нападу на хлопця. «З'ясувалося, що вночі 2 червня потерпілий зустрівся з друзями. Приятелі йшли вулицею, коли їх наздогнали два автомобілі, з яких вийшли троє чоловіків і напали на них.

Втекти від розправи вдалося не всім - 29-річний чоловік отримав важкі травми. Після побиття зловмисники поїхали з місця злочину, залишивши потерпілого в безпорадному стані. Побитого чоловіка в безпорадному стані каретою швидкої допомоги доставили в лікарню. Завдяки злагодженим діям співробітників кримінальної поліції м. Павлограда всі троє нападників були встановлені і затримані в порядку ст. 208 КПК України.

За даним фактом відомості внесені в ЄРДР за ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) та ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України», - інформувала прес-служба Павлоградського відділу поліції. Пізніше стало відомо, що станом на 5 червня двом підозрюваним у цьому виробництві суд обрав запобіжний захід - одному фігуранту (С. Сусоєву) - 60 днів утримання під вартою, іншому (Ахметову) - 60 днів домашнього арешту. Пізніше, 22 червня, вже Апеляційний суд, розглянувши клопотання прокурора і адвоката потерпілого, відправив Ахметова до слідчого ізолятору на 2 місяці.

Суд обирає міру запобіжного заходу підозрюваному П. Джаббарову
Рішення щодо третього ймовірного зловмисника, Первіза Джаббарова, якого оперативники розшукали тільки 6 червня, служителі Феміди приймали 8 червня. На лаві підсудних опинився 28-річний громадянин Азербайджану. Стосовно інкримінованих йому злочинів підозрюваний у присутності журналістів заявив: «Я його не бив, я не знаю, через що це все шоу влаштували. Я там взагалі навіть не перебував...» Адвокат підозрюваного Віктор Дробот підтримав свого підзахисного. «Я хочу сказати про необ'єктивність слідства від самого початку... Якщо якісь події були, то вони були з іншими особами» - сказав захисник. Суд, однак, задовольнив клопотання поліції і прокуратури і відправив підозрюваного на 60 діб під варту.

Справа про побиття Сергія Вязовиченка набула широкого розголосу в Павлограді і за його межами, в тому числі, і завдяки регулярним і докладним постам в Фейсбук Юлії Коломоєць. Користувачі соціальної мережі висунули версію, згідно з якою, Сергій став випадковою жертвою банди зловмисників, які нібито вже не один рік займаються наркобізнесом, тероризують городян і навіть мають «дах» серед правоохоронців. Деякі припустили, мовляв, саме тому розслідування цієї справи забрали собі фахівці з ГУ НП в Дніпропетровській області.

У прес-службі Павлоградського відділу поліції, куди журналіст звернувся з проханням прокоментувати ці чутки, повідомили наступне (відповідь датована 19 червня): «Під час моніторингу соціальної мережі був виявлений інформаційний пост користувача з ніком Євген Агапов. За фактом появи цього поста складений рапорт, проводиться відповідна перевірка». Разом із тим правоохоронці підтвердили, що досудове розслідування фактів хуліганства та заподіяння С. Вязовиченко умисних тяжких тілесних ушкоджень групою осіб тепер здійснює обласне слідче управління.

Невдовзі увагу журналістів і громадськості до справи побитого хлопця підігріли розповіді ще двох містян, які заявили, що вони особисто або їхні рідні в різний час теж постраждали від рук головних фігурантів справи С. Вязовиченка. Ця дещо імпровізована зустріч, на якій також був присутній Роман Остропілець і депутат міськради, керівник місцевого осередку «Національних Дружин» Сергій Тищенко, відбулася 10 серпня. "На власні очі" розповідали про цю подію.

Роман Остропілець спілкується з журналістами
Р. Остропілець повідомив журналістам, що поки у нього немає підстав негативно оцінювати хід слідства у справі його клієнта. «Я вважаю, що зібраних слідством матеріалів достатньо для притягнення підозрюваних до відповідальності. Низка свідків вказують саме на них, на відео видно їхні обличчя... Тим більше, що у нас ще є один потерпілий А., який безпосередньо вказує на підозрюваного Д., який його бив», - констатував адвокат.

Сергій Тищенко дає оцінку інциденту і всієї криміногенної ситуації в Павлограді
Зі свого боку, Сергій Тищенко назвав події 2 червня результатом безкарності злочинців, які стають у Павлограді дедалі сміливішими. «Людям відверто страшно виходити на вулицю, і ця ситуація постійно погіршується, - сказав активіст. - Крадіжки, грабежі, побиття - це говорить про те, що поліція не в повному обсязі виконує свої обов'язки. Що казати про периферію міста, якщо в його центрі відбуваються такі події. Я вважаю, що останні ініціативи щодо створення в місті підрозділу з охорони громадського порядку (КП «Муніципальна варта» - прим. авт.), дуже правильні...» За словами С. Тищенка, частково провина за побиття Сергія Вязовиченка лежить і на тих людях, які раніше постраждали від рук злочинців, але побоялись заявити про це в поліцію. Він також зауважив, що резонанс навколо справи побитого 29-річного хлопця вже розворушив «осине гніздо» місцевих бандитів і їхніх можливих кришувальників.

Що стосується самого потерпілого, який влітку переніс складну операцію, то на кінець вересня 2018 року він ще остаточно не вилікувався. Хлопець потребує тривалої реабілітації.

Олександр Шульга

Також читайте на цю тему:





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.