Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

У Павлограді жорстоко побили працівника редакції регіональної газети

Поліція встановила підозрюваних, а суд вже обрав їм запобіжний захід 

Потерпілий від нападу зловмисників Сергій
У Павлограді поліція розслідує факт жорстокого побиття групою зловмисників 29-річного чоловіка, працівника редакції одного з регіональних видань. Інцидент стався вночі 2 червня в центрі міста. Потерпілого звати Сергій Вязовиченко, нині він перебуває в обласній лікарні з тяжкими травмами. Ймовірні нападники (їх щонайменше було 3-є) затримані, суд вже обрав їм різну міру запобіжного заходу на період слідства.

Рішення щодо одного з цієї трійці, якого оперативники розшукали пізніше за інших – лише 6 червня – служителі Феміди приймали в п’ятницю, 8 червня. Свідками цього стали громадські активісти і журналісти, зокрема колеги потерпілого. На лаві підсудних у якості підозрюваного опинився 28-літній громадянин Азербайджану. В ході засідання стало відомо, що, маючи паспорт іншої держави, молодик ледь не з малечку на легальних підставах жив у Павлограді. Тут він має родину й неофіційну роботу. Правоохоронці інкримінували Д. хуліганство із застосуванням предмета для завдання тілесних ушкоджень і участь у груповому нанесенні потерпілому умисних тяжких тілесних ушкоджень.


Слідча поліції і представник прокуратури клопотали перед судом про обрання підозрюваному у якості запобіжного заходу перебування під вартою строком на 60 діб. Свою позицію вони аргументували тим, що чоловікові інкриміновано скоєння тяжкого злочину; він, хоч і має в Україні сім`ю, але є громадянином Азербайджану, куди може втекти від слідства. І буцімто планував це зробити. Крім того, переконані в поліції і прокуратурі, чоловік є обвинувачуваним у скоєнні інших злочинів (незаконне поводження з вибуховими речовинами і завдання умисних тілесних ушкоджень середньої тяжкості), а тому, мовляв, не схильний виправлятися. Також, перебуваючи на волі, він може тиснути на потерпілих і свідків у кримінальному провадженні, вважають слідча і прокурор.

«Я прошу суд, враховуючи, що підозра обґрунтована і є наявність ризиків, як того, що підозрюваний може переховуватися від слідства, так і того, що він може тиснути на інших учасників кримінального провадження, задовольнити клопотання», - резюмувала керівниця слідчого відділення Павлоградського відділу поліції Наталя Логвиненко. Прокурор її цілком підтримав.

Підозрюваний у груповому побитті Сергія
А ось адвокат підозрюваного Віктор Дробот висловився проти задоволення клопотання своїх опонентів. Він звернув увагу суду на низку викладених в матеріалах провадження обставин, які, на його думку, суперечать одне одному. «Я хочу зазначити про необ’єктивність слідства із самого початку… Якщо якісь події були, то вони були з іншими особами…» - сказав адвокат. Пізніше він додав, що обвинувачення його підзахисного і інших згаданих злочинах, які вже розглядає суд, теж є надуманими. Мовляв, гранату, яку в нього одного разу знайшли, поліцейські свідомо хлопцеві підкинули. «Йому стріляли в ноги, в нього дробове поранення, йому спалили машину, його виживали з міста, і, як наслідок, з`явилася ця справа», - констатував адвокат. Він просив суд обмежитись для Д. домашнім арештом.

Сам підозрюваний стосовно інкримінованих йому злочинів заявив судові наступне (мовою оригіналу): « Я его не бил, я не знаю, из-за чего это все шоу устромили. Я там вообще даже не находился. Что С. (інший фігурант пригоди – прим. авт.), что я. Мы там не находились. Там же на видеокамере все ж видно, кто там находился. Там же есть видео, кто бил. Они же все хорошо знают. Следствие хорошо знает. У них есть видеокамеры…» На уточнююче запитання головуючої судді Д., чи не вважає він, що слідство його обмовляє, він дав ствердну відповідь. Молодик запевнив суд, що нікуди не збирається тікати, тож просив у якості запобіжного заходу на час слідства відправити його не під варту, а під домашній арешт.


Доки суд радився щодо рішення стосовно клопотання правоохоронців, у залі виникла коротенька суперечка між представницею поліції і адвокатом підозрюваного. Йшлося про різне тлумачення деяких матеріалів кримінального провадження. Журналіст скористався можливістю і запитав захисника, що він мав на увазі, коли казав про спроби вижити його підзахисного з міста, і чому, на його думку, Д. заарештований, якщо він не є причетним до злочинів? Після непрямої відповіді і повторного запитання Віктор Дробот сказав: «Тому що він дєрзкий парень і не дуже згибався перед працівниками правоохоронних органів». У підсумку суд задовольнив клопотання поліції і прокуратури й відправив підозрюваного Д. на 60 діб під варту без права внесення застави. Тим часом, рідні потерпілого в приватних бесідах із журналістом зізнаються, що після пригоди їм телефонують незнайомі люди з різними пропозиціями щодо того, як діяти далі у цій справі. 

Днем раніше, 7 червня, прес-служба Павлоградського відділу поліції повідомила про те, що співробітники карного розшуку встановили трьох осіб, причетних до нападу і жорстокого побиття 29-річного містянина, працівника редакції регіонального видання. «З’ясувалося, що вночі 2 червня потерпілий зустрівся з друзями. Товариші йшли вулицею, коли їх наздогнали два автомобілі, з яких вийшли троє чоловіків та напали на них. Втекти від розправи вдалося не всім - 29-річний чоловік отримав тяжкі травми. Після побиття зловмисники поїхали з місця злочину, залишивши потерпілого у безпорадному стані (згодом випадковий свідок, який нагодився на місце пригоди, викликав до безтямного чоловіка бригаду «Швидкої допомоги» - прим. авт.). Побитого чоловіка у неконтактному стані каретою швидкої допомоги доставили до лікарні. Завдяки злагодженим діям працівників кримінальної поліції м. Павлограда всі троє нападників були встановлені та затримані в порядку ст. 208 КПК України. За вказаним фактом відомості внесено до ЄРДР за ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) та ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України», - йшлося у повідомленні прес-служби Павлоградського відділу поліції. Ще пізніше із власних джерел журналіст дізнався, що двом підозрюваним у цьому провадженні суд вже обрав міру запобіжного заходу – одному фігурантові 60 днів тримання під вартою, іншому – 60 днів домашнього арешту.

Одні з багатьох коментарів у Фейсбуці цієї, вже резонансної, справи

Олександр Шульга для tv-news.dp.ua

P.S.

До речі, судячи з клопотання слідства, ймовірними мотивами нападу на Сергія Вязовиченка і його друзів стало бажання зловмисників самоствердитися за рахунок побиття випадкових перехожих. Очевидно також, що напад на павлоградця жодним чином не пов`язаний з його роботою в ЗМІ. Тим більш, що Сергій не є журналістом за фахом і виконує здебільшого технічні обов`язки в редакції.

P.P.S.

У мережі павлоградські користувачі обурюються ситуацією зі злочинністю у місті. А декого із фігурантів цього кримінального провадження називають мало не авторитетами злочинного світу місцевого рівня. Ось один із таких дописів у Фейсбук: В Павлограде уже длительное время действует этническая группировка...



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.