Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Справа про побиття 29-річного павлоградця розворушила «осине гніздо»?


У Павлограді дедалі більшого резонансу набуває історія з жорстоким побиттям у червні цього року 29-річного Сергія Вязовіченка, працівника редакції одного з регіональних видань. Імовірних нападників поліція затримала. Тепер виявляється, що на їхньому рахунку може бути не один такий злочин. Більш того, подейкують, буцімто безкарними вони досі залишалися не випадково.

У п'ятницю 10 серпня з журналістами зустрілися адвокат Сергія Вязовіченка, громадський активіст і двоє містян, які заявили, що вони особисто або їхні близькі в різний час теж постраждали від рук головних фігурантів справи. Зокрема, один з учасників імпровізованої зустрічі в дитячому парку Валентин Олейниченко, батько 18-річного Ярослава, розповів про те, як вранці 17 квітня 2017 року його сина жорстоко побили в парку ім. Першого травня неподалік нічного клубу. За словами чоловіка, зробили це охоронці клубу, один з яких (Д., громадянин Азербайджану - прим. авт.) є підозрюваним у справі С. Вязовіченко. Нападникам нібито щось не сподобалося в поведінці старшокласника і його супутників, які опинилися в цей час в парку.

Свідчить Валентин Олейниченко - батько побитого Ярослава
«Відразу ж на місці були встановлені особи, причетні до побиття. Відкрито кримінальне провадження за статтею 122 КК України, призначено слідчого, але справа так і не зрушила з місця. Слідчі змінюються. З моменту побиття минуло 16 місяців, а в справі немає навіть підозрюваних», - зазначив В. Олійниченко. Він упевнений, що доказів провини кривдників сина достатньо, включаючи покази свідків і відеозапис із камер зовнішнього спостереження клубу. «Дії поліції я оцінюю, як свідому бездіяльність, але сподіваюся, що тепер винуватець побиття мого сина буде засуджений за всіма епізодами, де він брав участь. У тому числі і за нашим епізодом», - сказав В. Олійниченко.

Свідчить Сергій Лозинський - потерпілий у справі від 2015 року
Свою історію потерпілого від рук Д. журналістам розповів інший павлоградець, шахтар Сергій Лозинський. За його словами, в 2015 році він разом із приятелем орендував для ведення бізнесу приміщення кав`ярні в центрі міста. За деякий час до них почали навідуватися молодики, серед яких був і Д. Сергій каже, що спочатку вони пропонували свої «охоронні» послуги, а коли він відмовився, побили його. Поліція відкрила кримінальне провадження, потім справу передали до суду. Сергій визнав, що не вірить у справедливе покарання його кривдників. «Вони на мене виходили, були погрози на адресу моєї родини, щоб я забрав заяву, але я їх не боюся. Я вважаю, що якби мою справа вчасно розглянули, а злочинців покарали, то не було б сьогоднішньої справи з Сергієм Вязовіченко. Я вирішив розповісти про все це тому, що з цим треба покінчити», - зазначив С. Лозинський.

Свою версію подій 2 червня розповів адвокат Роман Остропілець
У свою чергу, адвокат Роман Остропілец, який представляє інтереси Сергія Вязовіченка, повідомив журналістам, що поки у нього немає підстав негативно оцінювати хід слідства у справі його клієнта. «Я вважаю, що зібраних слідством матеріалів достатньо для притягнення підозрюваних до відповідальності. Низка свідків вказують саме на них, на відео видно їхні обличчя... Тим більше, що у нас ще є один потерпілий А., який безпосередньо вказує на підозрюваного Д., який його бив», - констатував адвокат.

Він також повідомив, що 3-є підозрюваних у справі - Д. А. і С. знаходяться під вартою, термін перебування в СІЗО в якості запобіжного заходу суд продовжив їм на 2 місяці ще на початку серпня. Двоє з підозрюваних, Д. і С. відмовляються співпрацювати зі слідством, А. дає свідчення, сказав Роман Остропілец. Щопрадва, вже за кілька хвилин, після телефонної розмови, він озвучив журналістам нову інформацію: мовляв, А. теж відмовився надавати слідству покази. Адвокат підкреслив, що сторона потерпілого має серйозні претензії до дій медиків, які надавали першу допомогу побитому хлопцеві, і до співробітників поліції, які, зі слів адвоката, були в патрульному автомобілі поруч із місцем злочину в момент його вчинення, але ніяк не відреагували на те, що відбувається довкола.

Сергій Тищенко - про криміналітет, що підіймає голову в Павлограді
Ще один учасник зустрічі, громадський активіст, лідер місцевого осередку «Національних Дружін», депутат міськради Сергій Тищенко назвав події 2 червня результатом безкарності злочинців, які стають у Павлограді дедалі сміливішими. «Людям, відверто скажемо, страшно виходити на вулицю, і ця ситуація постійно погіршується, - сказав активіст. - Крадіжки, грабежі, побиття - це говорить про те, що поліція не в повному обсязі виконує свої обов'язки. Що казати про периферію міста, якщо в його центрі відбуваються такі події. Я вважаю, що останні ініціативи щодо створення в місті муніципального підрозділу з охорони громадського порядку (КП «Муніципальна варта» - прим. авт.), дуже правильні...» За словами С. Тищенко, частково провина за побиття Сергія Вязовіченка лежить і на тих людях, які раніше постраждали від рук злочинців, але побоялись заявити про це в поліцію. Він також зауважив, що громадський резонанс навколо справи побитого 29-річного хлопця вже розворушив «осине гніздо» місцевих бандитів і їхніх можливих кришувальників.


Нагадаємо, вночі 2 червня 2018 року в центрі Павлограда кілька зловмисників жорстоко побили 29-річного городянина, працівника редакції одного з регіональних видань Сергія Вязовіченка. Незабаром, 7 червня, прес-служба Павлоградського відділу поліції повідомила про те, що працівники карного розшуку встановили трьох осіб, причетних до нападу на хлопця. «З'ясувалося, що вночі 2 червня потерпілий зустрівся з друзями. Приятелі йшли вулицею, коли їх наздогнали два автомобілі, з яких вийшли троє чоловіків і напали на них.

Побитий Сергій Вязовіченко
Втекти від розправи вдалося не всім - 29-річний чоловік отримав важкі травми. Після побиття зловмисники поїхали з місця злочину, залишивши потерпілого в безпорадному стані. Побитого чоловіка в безпорадному стані каретою швидкої допомоги доставили в лікарню. Завдяки злагодженим діям співробітників кримінальної поліції м. Павлограда всі троє нападників були встановлені і затримані в порядку ст. 208 КПК України.

За даним фактом відомості внесені в ЄРДР за ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) та ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України», - говорилося в повідомленні прес-служби Павлоградського відділу поліції. Пізніше стало відомо, що станом на 5 червня двом підозрюваним у цьому виробництві суд обрав запобіжний захід - одному фігуранту (С.) 60 днів утримання під вартою, іншому (А.) - 60 днів домашнього арешту. Пізніше, 22 червня, вже Апеляційний суд, розглянувши клопотання прокурора і адвоката потерпілого, відправив А. під варту на 2 місяці.

На лаві підсудних один із трьох підозрюваних - 28-річний Д.
Рішення щодо третього ймовірного зловмисника (Д.), якого оперативники розшукали тільки 6 червня, служителі Феміди брали 8 червня. На лаві підсудних опинився 28-річний громадянин Азербайджану. Щодо інкримінованих йому злочинів підозрюваний в присутності журналістів заявив: «Я його не бив, я не знаю, через що це все шоу влаштували. Я там взагалі навіть не перебував...» Адвокат підозрюваного Віктор Дробот підтримав свого підзахисного. «Я хочу сказати про необ'єктивність слідства від самого початку... Якщо якісь події були, то вони були з іншими особами» - сказав захисник. Суд, однак, задовольнив клопотання поліції і прокуратури і відправив підозрюваного на 60 діб під варту.

Що стосується стану здоров'я потерпілого Сергія Вязовіченко, то на початку серпня він вперше після побиття включив комп'ютер, зайшов на свою сторінку в Фейсбук. Про це журналістові «На власні очі» розповіла сестра хлопця Юлія Коломоєць. За її словами, братові дуже непросто фізично і психологічно повертатися до колишнього життя. Медики рекомендують для Сергія реабілітацію в спеціалізованому закладі, сказала Юлія. До речі, раніше, коментуючи події ночі 2 червня і хід слідства, вона говорила про те, що на неї намагаються вплинути ті, хто зацікавлений зам'яти резонансний злочин.

Неподалік місця злочину в проміжок часу, коли  цей злочин скоювався, проїздив патрульний автомобіль поліції
Справа про побиття Сергія Вязовіченка набула широкого розголосу, в тому числі, і завдяки регулярним і докладним постам в Фейсбук Юлії Коломоєць. Користувачі соціальної мережі висунули версію, згідно з якою, Сергій став випадковою жертвою банди зловмисників, які нібито вже не один рік займаються наркобізнесом, тероризують городян і навіть мають «дах» серед правоохоронців. Деякі припустили, мовляв, саме тому розслідування не «гучного», на перший погляд, справи забрали собі фахівці з ГУ НП в Дніпропетровській області. У прес-службі Павлоградського відділу поліції, куди журналіст звернувся з проханням прокоментувати ці чутки, 19 червня повідомили наступне: «Під час моніторингу соціальної мережі був виявлений інформаційний пост користувача з ніком Євген Агапов. За фактом появи цього поста складений рапорт, проводиться відповідна перевірка ». Разом із тим правоохоронці підтвердили, що досудове розслідування фактів хуліганства та заподіяння С. Вязовіченко умисних тяжких тілесних ушкоджень групою осіб тепер здійснює обласне слідче управління.

Олександр Шульга

P.S. Також цей текст у дещо редагованому варіанті і російською мовою можна прочитати 
на веб-сайті Днепр Вечерний

Інші публікації на цю тему:



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.