Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Справа Сергія Вязовиченка: поліція Павлограда розслідуватиме дії медиків


У Павлограді суд зобов`язав поліцію розслідувати заяву мешканця міста про кримінальний злочин, у якому чоловік звинувачує медиків четвертої міської лікарні. Автор заяви – 29-літній Сергій Вязовиченко, який 2 червня потрапив до «четвірки» після жорстокого побиття зловмисниками. Постраждалий вважає, що в ніч інциденту лікарі невчасно взялися рятувати його життя, а згодом сфальсифікували деякі дані. Відповідну ухвалу міськрайонний суд виніс 14 серпня.

Клопотання Сергія і його адвоката розглядала слідчий суддя Вікторія Бондаренко. Захисникові чоловіка на засіданні опонував працівник місцевої прокуратури Іслам Зейналов. Представники поліції, до яких мав претензії заявник (сам він нині перебуває на амбулаторному післяопераційному лікуванні), були відсутні. У клопотанні С. Вязовиченко через свого адвоката просив суд зобов`язати поліцію зареєструвати його заяву про кримінальний злочин, передбачений ч. 1 ст. 140 КК Украини («Неналежне виконання професійних обовязків медичним працівником») і розпочати слідство за даним фактом.

На думку Романа Остропільця, кримінальний злочин медиків полягає у наданні слідству недостовірної інформації щодо хронології подій у лікарні, куди потрапив з тяжкими травмами чоловік. Крім того, на переконання сторони захисту, медики тривалий час зволікали з належною лікарською допомогою непритомному Сергію. Як написав у своєму клопотанні до суду сам потерпілий, 2 червня 2018 року о 1.45 карета «Швидкої допомоги» доправила його до міської лікарні №4. Саме цей час вказано в історії його хвороби і у відповіді на запит працівників служби екстреної допомоги. «З 1.45 до 2.55 мене ніхто не оглядав. До 9.00 мені з ліків прописали тільки клізму і фізрозчин. Хоча неозброєним оком було було видно, що в мене черепно-мозкова травма. Крім того на запит, коли я був доставлений до лікарні, Сєдой, головний лікар, відповів, що о 2.45, що є недостовірним», - пише Сергій.


Також, за його словами, протягом 9 годин медперсонал навіть не намагався встановити його особу, аби повідомити рідним. Хоча, зазначає хлопець, у нього при собі був заряджений і незахищений паролем телефон. На переконання С. Вязовиченка, медики порушили його конституційні права, зокрема, в частині права на життя і здоров`я. Поклавши постраждалого до палати реанімації, медпрацівники «четвірки» допустили туди правоохоронців, але заборонили бути присутній матері чоловіка. «Вважаю, що медпрацівники скоїли злочин, передбачений ч. 1 ст. 140 КК України», - зазначив С. Вязовиченко і повідомив, що 17 червня подав до поліції заяву про цей злочин, однак поліціянти відмовилися вносити її в Єдиний реєстр досудових розслідувань (ЄРДР).

Щодо причин відмови, то про них присутні на засіданні журналісти дізналися з листа-відповіді Сергію Вязовиченку керівника Павлоградського відділу поліції Віктора Рибака. Лист від 2 серпня озвучила слідчий суддя В. Бондаренко. Цей документ частково розкриває і позицію медиків щодо звинувачення їх у неналежному виконанні професійних обов`язків (схоже, своєї провини працівники міськлікарні №4 не визнають). «В ході розгляду вашої заяви працівниками сектору превенції Павлоградського відділу поліції було опитано завідуючого відділенням анестезіології… Арутюнян Ю.В., який пояснив, що ваші конституційні права ніхто не порушував, і вам належним чином було надано медичну допомогу та подальше лікування. Також громадянин Арутюнян повідомив, що мобільний телефон являється особистою річчю пацієнта та без дозволу пацієнта працівники лікарні №4 не вправі користуватися їхніми особистими речами… Полковник Рибак В.С».


Під час судового розгляду клопотання адвокат Р. Остропілець підтримав клопотання свого клієнта. Натомість, прокурор був проти задоволення скарги. На думку Іслама Зейналова, ст. 214 КПК України («Початок досудового розслідування») передбачає, що обставини, за якими поліція має внести відомості в ЄРДР, мусять містити ознаки кримінального правопорушення. «Поліція провела перевірку заяви Сергія Вязовиченка, за результатами якої достатніх підстав вносити відомості в ЄРДР не виявлено. Тому прийнято рішення про невнесення заяви в ЄРДР. В зв’язку з цим я заперечую про задоволення клопотання», - сказав прокурор. Коментуючи позицію свого опонента, адвокат наголосив на тому, что ст. 214 КПК України не передбачає ніяких перевірок обставин, викладених у заяві про злочин, поза рамками досудового розслідування. А воно, сказав Р. Остропілець, можливе лише після внесення заяви до ЄРДР. За його словами, поліція має спочатку відкрити кримінальне провадження, а вже потім, в ході слідства, встановити наявність чи відсутність ознак злочину. Слідчий суддя після невеличкої перерви у засіданні задовольнив клопотання Сергія Вязовиченка. Відтепер поліція має відкрити кримінальне провадження на підставі його заяви і розпочати слідство. Втім, представник прокуратури оголошення ухвали вже не став чекати. Присутня на засіданні мати постраждалого хлопця висловила задоволенням рішенням суду.

Нагадаємо, вночі 2 червня 2018 року в центрі Павлограда кілька зловмисників жорстоко побили 29-річного городянина, працівника редакції одного з регіональних видань Сергія Вязовіченка. За якийсь час поліція встановила і затримала 3-х імовірних нападників, висунувши кожному з них підозру в скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) та ч. 4 ст. 296 (хуліганство) КК України.

Докладніше про цю історію і події навколо неї, читайте у попередніх публікаціях:




Олександр Шульга

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.