Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Судова драма: «Якщо не будеш моєю, то не будеш нічиєю»





На Дніпропетровщині суд покарав ревнивця, який ледве не зарізав свою колишню кохану і став причиною смерті їхньої ненародженої дитини

У Петропавлівці на Дніпропетровщині суд 25 травня виніс вирок чоловікові, якого визнав винним у розбійному нападі і спробі вбивства своєї вагітної екс-коханої. За версією слідства, нетверезий ревнивець вдерся на роботу до дівчини і пошматував її ножем. На щастя, потерпілу врятували. А ось її майбутній малюк загинув. Драматична історія сталася навесні минулого року. Про її перебіг йдеться у судовому вердикті. 

Згідно з оприлюдненим на порталі "Судова влада України" документом, на лаві підсудних опинився неодружений батько малолітньої дитини, працівник приватної фірми з виробництва будівельних сумішей, раніше двічі засуджений за крадіжки. Як встановило слідство, в травні 2016 року Олексій (імена головних героїв цієї історії вигадані – авт.) познайомився через мережу Інтернет зі студенткою Павлоградського медучилища Катею. Вони почали зустрічатися, а згодом дівчина завагітніла. Однак чоловік безпідставно запідозрив кохану в зраді і почав вимагати доказів свого батьківства. Жодні запевнення потерпілої його не задовольнили. Зрештою, ревнивець вирішив вбити вагітну дівчину.

Жорсткій розправі передували інші злочинні дії молодика. З матеріалів слідства відомо, що на момент їх вчинення Катя вже працювала фельдшеркою в селі Коханівка Петропавлівського району. Ввечері 7 лютого 2017 року обвинувачений крізь вікно вдерся до будинку, де мешкала дівчина і влаштував із нею сварку. Втім, за якийсь час він залишив оселю. Близько 21.30 молодик так само заліз до порожнього сільського ФАП-у – місця роботи Катерини - й викрав звідти 170 грн.

Вже за місяць, опівдні 3 березня, Олексій у нетверезому стані з ножем в руках увірвався до зачиненого на обідню перерву фельдшерсько-акушерського пункту (виставив шибку і проліз усередину) і почав різати вагітну дівчину. За даними слідства, чоловік завдав їй 6 ножових ударів у різні ділянки тіла. Внаслідок отриманих тяжких травм Катя пережила клінічну смерть, а її майбутній малюк загинув, так і не побачивши світ. Тікаючи з місця пригоди, молодик прихопив смартфон потерпілої і гроші в сумі 460 грн. Дівчину вдалося врятувати. Згодом Олексія затримали, слідство інкримінувало йому скоєння низки злочинів: порушення недоторканості житла, крадіжки, розбійного нападу і замаху на умисне вбивство вагітної жінки з корисливих мотивів.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений чоловік лише частково визнав свою провину. Він підтвердив факт близьких стосунків із потерпілою, але запевнив, що про її вагітність і своє батьківство дізнався із соціальних мереж. Буцімто, Катя нічого йому особисто не розповідала, зате відкрито писала про це в Інтернеті стороннім людям. За словами Олексія, така поведінка коханої його обурила, тож він вирішив розібратися. Спершу завітав до неї в гості. Підозрюючи, що дівчина йому не відчинить, виставив шибку і пробрався до будинку. Вдома окрім потерпілої була її подруга. Олексій визнав, що його появі дівчина не зраділа, ні про що говорити не стала на його прохання спокійно поговорити вона не реагувала і все комусь дзвонила. Він хотів дізнатися, з ким спілкується його дівчина, намагався вихопити в неї смартфон, зрештою, той випав із рук і розбився. Чоловік пояснив, що після цього він пішов, а за кілька годин обікрав сільський ФАП, навіть спалив у пічці деякі медикаменти – мовляв, таким чином хотів помститися Катерині.

За словами обвинуваченого, надалі він через Інтернет намагався з`ясувати у дівчини важливе для нього питання батьківства. Катя начебто відповіла, що вагітна від іншого. А потім, як стверждував молодик, почала розповідати у мережі своїм знайомим, що він її побив. Олексій запевнив суд, що ці її слова є наклепом на нього. Він знов вирішив влаштувати з нею зустріч, аби все владнати і навіть помиритися. Чоловік сподівався, що дівчина відкличе свою заяву з поліції про його причетність до лютневих подій у ФАП-і Коханівки. Зі слів молодика, вночі 2 березня він прибув до цього села, цілу ніч просидів у напівзруйнованому клубі, де для «зігріву» випив пляшку горілки.

Катерина з`явилася на роботі близько 10.30, зазначив Олексій. Він дочекався, доки вона залишиться на самоті, постукав у двері, не почув відповіді і подався до вікна. Вийняв шибку, крізь отвір пробрався в будинок, знайшов кухонний ніж і рушив до потерпілої. За словами чоловіка, він хотів примусити її зізнатися в зраді і забрати заяву з поліції. Умовляння його не подіяли – Катя злякалася, закричала, почала відштовхувати від себе вже нелюбого їй гостя. Олексій визнав, що її поведінка розлютила його, тому він втратив над собою контроль і кілька разів, тримаючи в руках ножа, вдарив дівчину. Деталей і наслідків сварки він не пам`ятає. За версією обвинуваченого, отямився він вже на дорозі за селом, коли його затримала поліція. Чоловік наполягав, що у свої діях не керувався корисливими мотивами, а на кохану напав з ножем через ревнощі. Додав, що потерпіла знала про його складний характер.

Суд також допитав постраждалу дівчину. Катерина розповіла, що її стосунки з Олексієм спочатку складалися нормально. Вона навіть завагітніла від нього, про що й повідомила коханого. Однак він цю новину сприйняв неадекватно – звинуватив її у зраді, хотів почути якісь докази свого батьківства. Всі її спроби довести абсурдність його ревнощів не мали успіху. Саме тому, за словами дівчини, їй урвався терпець, і одного разу вона категорично заявила хлопцеві про розрив їхніх відносин. На це він теж зреагував гостро – пригорзив розправою.

Потерпіла розповіла про події 7 лютого, коли Олексій непроханим гостем побував у неї вдома. Потім вона дізналася про пограбування ФАПУ і зникнення медикаментів – запідозрила, що то скоїв її хлопець, і повідомила про в поліцію. Катя пояснила, що обвинувачений і надалі не залишав її у спокої – вкотре вимагав пояснень, просив забрати заяву з поліції, погрожував фізично покарати. А 3 березня він увірвався в приміщення зачиненого ФАП-у і пошматував її ножем. За словами потерпілої, Олексій увесь час кричав, що її треба добити, а потім забрав її речі і зник. На щастя, вона завчасно зателефонувала батькові, який примчав до медпункту, щойно звідти пішов обвинувачений. Тривалий час вона лікувалася в обласній лікарні, пережила дуже складну операцію, була на межі смерті, а, головне, втратила дитину. Дівчина просила суд покарати свого колишнього коханого, як того вимагає закон. Вона заявила цивільний позов до Олексія на суму в 500 тис. грн.

Близькі родичі потерпілої пригадали в суді, що молодик неодноразово погрожував убити дівчину. Зокрема, її сестра у свої показах зазначила, що чула, як після розриву стосунків Олексій заявив потерпілій: «Якщо не будеш моєю, то не будеш нічиєю». Петропавлівський районний суд вивчив надані слідством матеріали кримінального провадження, вислухав покази головних фігурантів процесу, свідків, експертів і на своєму засіданні 25 травня визнав Олексія винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 162 , ч.3 ст. 185 , ч. 2 ст. 186 , ч. 2 ст.15 , ч. п. 2 , ч. 2 ст. 115 КК України. Суд призначив молодикові покарання у вигляді 14 років позбавлення волі. Служителі Феміди зобов`язали обвинуваченого сплатити потерпілій понад 202 тис. грн. у якості компенсації матеріальної і моральної шкоди. Втім, у молодого чоловіка ще є час, аби оскаржити цей вердикт в апеляційній інстанції.

Олександр Шульга спеціально для tv-news.dp.ua


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.