Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Адвокати обвинувачених у побитті Сергія Вязовіченка заявили про відвід судді



Прокурор вважає це спробою затягнути процес

У Павлограді триває судовий процес у справі про жорстоке побиття влітку минулого року 29-річного містянина Сергія Вязовіченка. 14 березня мали б розпочатися судові дебати. Однак захисники обвинувачених заявили відвід головуючій судді Тетяні Кононенко. Пояснили, що буцімто вона розглядає справу упереджено, на користь іншої сторони.

Засідання розпочалося із деяким запізненням. Цього дня, як і дотепер, зала суду була заповнена вщерть. Лаву підсудних у скляній кабіні зайняли обвинувачені – 29-річний Первіз Джаббаров, 28-річний Арзуман Ахмедов, 36-річний Сергій Сусоєв. Відстоювати їхні інтереси до суду прийшли захисники Максим Алмамедов, Валентин Бобровницький, Світлана Якуб та Богдан Михайлюк.

Державне обвинувачення представляв прокурор Іван Сирота, а інтереси потерпілого Сергія Вязовіченка - адвокат від держави Іван Мелешко. Досі інтереси С. Вязовіченка захищав приватний юрист Роман Остропілець, але в родині потерпілого пояснили, що не в змозі далі оплачувати його послуги. Участь у засіданні взяв і сам Сергій Вязовіченко. Послухати справу до суду прийшли рідні й знайомі головних її фігурантів, журналісти. Головувала у процесі суддя Тетяна Кононенко.


Сергій і його рідні біля будівлі суду. Осінь 2018 року

Цього дня суд мав завершити розгляд справи по суті і перейти до іншої стадії – судових дебатів. Однак цього не сталося. Спочатку головуюча оголосила заяву другого потерпілого у справі - А. Хлопець просив суд залишити без розгляду його цивільний позов до своїх імовірних кривдників. До речі, аналогічну заяву дещо згодом зробив і С. Вязовіченко стосовно обвинуваченого Ахмедова.

Павлоградський міськрайонний суд, де проходять засідання у справі

Далі адвокати обвинувачених по черзі звернулися до головуючої з різними клопотаннями. Зокрема, захисники просили суд визнати недопустимими покази свідка С., який нині перебуває у Польщі на заробітках і якого суд допитував раніше в режимі відозв`язку. На думку Світлани Якуб, на покази свідка могла вплинути сестра потерпілого Юлія Коломоєць, яка зустрічалася з ним за кордоном. У відповідь прокурор І. Сирота зазначив, що закон не забороняє спілкуватися між собою свідкам і потерпілим чи їх родичам. До того ж, мовляв, процес є відкритим, і С. міг знайомитися з його ходом.

Адвокати обвинувачених наполягали, аби суд визнав неприпустимими й покази так званих «залегендованих» свідків (персональні дані цих осіб слідство засекретило, мотивуючи це питанням їхньої безпеки). Захисники заявили, що вони взагалі сумніваються в існуванні цих людей, хоча саме на їхніх свідченнях ґрунтується обвинувачення. Адвокат Б. Михайлюк кілька разів просив суд зобов’язати прокурора надати хоча б деякі дані, які б підтверджували реальність вказаних свідків і їхній процесуальний статус.

Натомість прокурор нагадав, що подібні клопотання суд вже розглядав і виносив відповідне рішення. Зрештою головуюча і цього разу відмовила адвокатові одного з обвинувачених. Також захисники підсудних просили суддю надати їм час для додаткового ознайомлення з матеріалами справи. Пояснили, що буцімто в цих матеріалах з`явилися нові документи. Прокурор апелював до суду:

- Мені дивно чути таке клопотання від захисників... Всі матеріали відкривалися, нового там нічого немає. З чим ще треба знайомитися? Стороні захисту була надана можливість отримати всі копії. На минулому засіданні суд звернув увагу, що планується завершити розгляд доказів і перейти до судових дебатів. Вважаю, що це затягування розгляду справи.

Суддя зважила аргументи і вкотре відмовила захисникам обвинувачених. Адвокати звернулися до головуючої ще з низкою клопотань, однак Тетяна Кононенко їх теж не задовольнила. Вона послалась на норми Кримінального процесуального кодексу. Зокрема, й на ті, де йдеться про дотримання розумних строків розгляду справи.

Щойно суддя оголосила про завершення з`ясування обставин справи і початок судових дебатів, адвокат Богдан Михайлюк заявив про відвід головуючій.

- Таке складається враження, - звернувся він до Т. Кононенко, - що ви намагаєтесь якнайшвидше завершити це кримінальне провадження. Ми всі знаємо, що у вас відправляють у відрядження до Харкова, і залишати кримінальне провадження іншому судді немає сенсу… Тому ви всіляко намагаєтесь ставити нам палки в колеса, відмовляєте нам в наших законних клопотаннях… Тому, ваша честь, ви зацікавлені в тому, щоб якнайшвидше закінчити кримінальне провадження, ви всіляко підтримуєте сторону обвинувачення, що вказує на вашу упередженість. Тому я заявляю вам відвід.

Б. Михайлюка підтримали і його колеги в цьому процесі. Натомість прокурор назвав відвід судді немотивованим і необґрунтованим. Врешті це й поставило крапку в цьому засіданні.



Того ж дня, 14 березня, прес-служба Павлоградського міськрайонного суду оприлюднила на своїй сторінці в Фейсбук коментар ситуації. В ньому сказано, що заява адвоката обвинуваченого передана «на авторозподіл, в результаті чого визначено суддю, який розглядатиме питання відводу». Засідання суду з цього питання має відбутися 19 березня об 11.00.

Нагадаємо, вночі 2 червня 2018 року в центрі Павлограда кілька зловмисників жорстоко побили 29-річного містянина, працівника редакції одного з регіональних видань Сергія Вязовіченка. Перед тим хлопець разом із двома друзями відзначав день народження одного з них, перебуваючи в барі торгівельного закладу. Незабаром, 7 червня, прес-служба Павлоградського відділу поліції повідомила про те, що працівники карного розшуку встановили трьох осіб, причетних до нападу на хлопця.

Потерпілий Сергій Вязовіченко отримав тяжкі травми голови

Кримінальне провадження за ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) та ч. 4 ст. 296 (хуліганство), де потерпілим виступає Сергій Вязовіченко і, як мінімум, ще один мешканець Павлограда, від самого початку викликало суспільний резонанс. Докладніше про це читайте тут: Жорстоко побитий павлоградець вимагає від своїх імовірних кривдників 1 мільйон гривень. Ті провину заперечують

Олександр Шульга для  tv-news.dp.ua


Інші публікації на цю тему:

У Павлограді жорстоко побили працівника редакції регіональної газети

Справу побитого мешканця Павлограда розслідує область

Справа про побиття 29-річного павлоградця розворушила «осине гніздо»?

Справа Сергія Вязовиченка: поліція Павлограда розслідуватиме дії медиків

Справа Сергія Вязовиченка. Підозрюваних у його побитті випустили з-за грат додому

Справа Сергія Вязовіченка. Чому не прийшов прокурор (відео)?

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.