Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

У Лозовій ветерани АТО віджималися, присідали й підтягувалися (відео)

Дмитрові Коваленку вдалося протягом однієї хвилини віджатися від полу лише 23 рази

Свої змагання вони присвятили пам`яті загиблого героя-земляка Олександра Лавренка

У Лозовій на Харківщині ветерани російсько-української війни разом із місцевими підприємцями започаткували спортивний турнір імені свого земляка, Героя України Олександра Лавренка. Змагання стартували у день його народження, 9 березня, й проходили у міській школі №7, де вчився Олександр.

Початок турніру активісти Лозівської Спілки учасників АТО анонсували заздалегідь у мережі Фейсбук. До спортивної програми вони включили кілька видів фізичних вправ: підтягування на турніку, присідання, віджимання від полу та вправу на прес. Виконання кожної з них обмежувалося 1 хвилиною.

"Ніколи не здавайся" - за таким принципом жив Олександр Лавренко

Перевірити свою міць і спортивну техніку цього разу зважились 7 учасників Спілки. Девізом змагань став відомий вислів «Ніколи не здавайся», авторство якого віддають Уінстону Черчілю. Саме його слова, на думку активістів, характеризують особистість загиблого влітку 2014 року на Донбасі героя-лозівчанина. Участь у відкритті турніру взяли мер Сергій Зеленський і батьки О. Лавренка.

Мер Лозової Сергій Зеленський сподівається, що турнір стане традиційним
і матиме ширшу географію

Зокрема, міський голова подякував активістам за їхню ініціативу і висловив сподівання, що з часом змагання ветеранів АТО Лозової поширяться за межі міста й району. Перш, ніж поринути у спортивну атмосферу, гості відвідали шкільний музей. Одна з його експозицій присвячена новітній російсько-українській війні і нашим оборонцям – випускникам школи.

Одна з експозицій  шкільного музею присвячена темі новітньої українсько-російської війни

Два випускники школи №7, Олександр Лавренко і Олег Шевченко,
загинули на Донбасі, захищаючи Україну

- Ми ініціювали цей турнір, аби вшанувати пам'ять Олександра Лавренка і мотивувати наших ветеранів АТО, - розповів журналістові співорганізатор акції підприємець Максим Харьковий. - Вони мають долучалися до спорту, бо війна триває, і слід тримати себе у належній формі. Окрім того, змагання гуртуватимуть хлопців, котрі пройшли війну, а також сприятимуть їхній реабілітації.


За словами Максима, організатори вирішили обмежити коло фізичних вправ 4-а видами з програми так званого кросфіту (вправи на силу і витривалість із залученням усіх м`язів). Від гир і штанги відмовилися, оскільки чимало ветеранів Спілки ще не відновилися після поранень.

Володимир Полєшко встиг за хвилину підтягнутися 16 разів
і посів 2 місце у цій лисципліні

Абсолютний переможець турніру Денис Строганов встиг зробити
за відведений час 57 присідань

Власне, перший спортивний турнір на честь Олександра Лавренка тривав близько години. За його підсумками абсолютним переможцем став 37-річний Денис Строганов. Він випередив своїх умовних суперників в усіх видах змагань. Лозівчанин 20 разів підтягнувся, 33 – віджався, 57 – присів і 43 рази підняв тулуб (вправа для пресу).

На рахунку Олександра Винника 22 віджимання і 3 місце в заліку

А ось Юрію Чемерису стати призером у цій дисципліні не пощастило

Наймолодшому учаснику турніру, 23-річному Дмитру Коваленку, цього разу пощастило менше. Він отримав лише одну нагороду, виборовши 3 місце у підтягуванні (його результат – 11 підтягувань). Дмитро – боєць-контрактник, 2 роки тому перебував у складі сил АТО під Авдіївкою.


Дмитро Коваленко - наймолодший учасник змагань ветеранів АТО

- Я захоплююсь силовими видами спорту, плаваю, - говорить хлопець. - Прочитав у Фесбуці про ці змагання і вирішив узяти в них участь. Звісно, хотілося досягти більшого успіху, але поки не це вдалося. Я вважаю, що такі турніри потрібні місту. Вони спонукають чоловіків до фізичного самовдосконалення. До того ж сьогодні вихідний - його краще провести в спортивній залі, аніж удома на дивані.

Батько Героя України Микола Лавренко вітає переможця Дениса Строганова

Тамара Анатоліївна - мама загиблого танкіста

Наостанок батько й мати загиблого танкіста, Микола Іванович і Тамара Анатоліївна, привітали побратимів свого сина і вручили нагороди учасникам турніру.

- Нам дуже приємно, що нашого сина пам’ятають і на його честь проводять ось такі змагання. Хотілося, щоб до спорту долучалася й молодь, старшокласники. Щоб вони росли фізично сильними і здоровими, - сказала пані Тамара.



Олександр Шульга для tv-news.dp.ua, більше світлин у фотогалереї




Наша довідка:

Олександр Лавренко народився 9 березня 1983 року у місті Лозова на Харківщині. Навчався у ЗОШ №7, у 2000 році закінчив Харківський інститут танкових військ. З початку російсько-української війни у 2014 році служив у 93-й окремій механізованій бригаді ЗСУ, брав участь у боях під Донецьком, був командиром танкової роти. Загинув 21 липня 2014 року під Пісками поблизу Донецька. У 2015 році нагороджений Орденом Богдана Хмельницького III ступеню (посмертно) та відзнакою «Народний герой України» (посмертно), в 2016 році отримав від держави звання «Герой України» (посмертно).



Історія подвигу Олександра Лавренка


21 липня 2014 року в боях за Піски екіпаж танка, яким командував капітан 93-ї окремої механізованої бригади Лавренко Олександр, в складі танкової роти за підтримки механізованого взводу вів бій - по захопленню та знищенню опорного пункту терористів. Після отримання бойового наказу екіпаж танка Лавренка - до складу входили військовослужбовці за призовом навідник молодший сержант Олександр Вохромеєв та механік-водій солдат Андрій Кулягін - в голові колони вийшов на блокпост терористів. На блокпосту танкісти потрапили у засідку, зав'язався бій. Терористи на блокпосту розмістили два танки та кулеметні розрахунки, позаду розташовані мінометна батарея та снайперські позиції.


Прямим пострілом з танка Лавренка вражено один з танків терористів, наступними пострілами знищені кулеметні розрахунки та 2 автобуси терористів. Терористи почали мінометний обстріл, екіпаж БМП-2, що рухалась в колоні за танком, здійснює евакуацію поранених військовиків. Танкісти захопили блокпост та прикривали дії механізованого підрозділу й евакуаційної групи вогнем танкової гармати і кулемета. Терористи почали контратакувати, танк капітана Лавренка першим рушив на ймовірний рубіж атаки, знищив 2 мінометні обслуги терористів та значно відірвався від основних сил.

При маневруванні задля ухилення від вогню противника, бойова машина потрапила на фугас, Вохромєєв та Кулягін загинули. Капітан Лавренко, важкопоранений, не здався ворогу та не допустив захоплення танка, підірвавши себе. Завдяки діям екіпажа вдалося не допустити контратаки - підрозділу терористів «Кальміус» - це надало змогу підрозділам групи 93-ї бригади закріпитись та виконати бойове завдання. Похований у Лозовій» Джерело:   uk.wikipedia.org

Більше про подвиг Олександра Лавренка читайте тут

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.