Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

У Лозовій релігійна громада УАПЦ відзначила Трійцю



 У Лозовій віряни Преображенської парафії Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ відзначили свято Трійці. Урочисту літургію, що відбулася 4 червня у місцевому храмі, провів отець Василь.
 Цього дня до затишного храму на вулиці Новосвітській завітали близько 20 членів поки що невеличкої парафіяльної громади. До речі, сама Преображенська парафія нещодавно відзначила два роки з дня свого створення, тож у серпні, на храмове свято, з цієї нагоди відбудуться урочистості.


 Серед тих, хто прийшов 4 червня на богослужіння, були дорослі й діти, подружні пари і майбутні наречені. Наймолодша гостя, другокласниця на ім`я Настуся, вдягнула на одне з головних християнських свят вишиту червоними нитками білу сорочку.





Божественна Літургія тривала понад дві години. Отець Василь (Крупа), котрий вдруге приїздить до лозівської громади з Полтавщини, разом із вірянами вшанував пам`ять спочилого Блаженнішого Любомира Гузара – кардинала Католицької церкви, колишнього предстоятеля УГКЦ. Учасники богослужіння помолилися також за Святійшого Вселенського Патріарха Варфоломія і архієпископа Харківського і Полтавського владику Ігора, за Україну і її оборонців.





 Саме в цей день на святих апостолів, послідовників Ісуса Христа, зійшов Святий Дух, який і символізує триєдність Бога. З цього дня Бог послав апостолам дар розмовляти різними мовами. І саме Трійця вважається Днем народження Церкви. Тиждень після неї називається “Зеленими святами”.


 Після Божественної літургії на свято Трійці у храмах здійснюється особлива служба з читанням уклінних молитов: священик читає молитви, стоячи на колінах у Царських вратах, лицем до віруючих, прихожани при цьому також встають на коліна, вперше після Великодня.


Нагадаємо, 4 червня православні та греко-католики святкують Трійцю. Свою назву свято отримало на честь сходження Святого Духа на апостолів, яке їм обіцяв Ісус Христос перед своїм Вознесінням на небеса. День Трійці стверджує й оспівує триєдиність Всевишнього Бога: Бога Отця - Творця Неба і Землі, Бога Сина.

Олександр Шульга

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.