Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Чудовисько висушило річку і луснуло. Мандрівка до Кракова (відео)

Вавель (пол. Wawel, в перекладі з польської — пагорб) - замковий комплекс на однойменному пагорбі в місті Кракові

Легенда про Краківського дракона вабить до давнього міста мільйони туристів з усього світу

У мене вдома на поличці стоїть маленький зелений дракон із трьома мордочками, що начебто мають дихати вогнем. Цей сувенір я привіз кілька років тому з Кракова. Поляки запевнили мене, що керамічний талісман приносить удачу його власникові.

Гадаю, про Краків, 760-тисячне місто на півдні Польщі, чимало українців, особливо зі сходу, і досі мають примарні уявлення. Можливо, їм варто скористатися безвізом, аби побачити європейські старовину й сучасність на власні очі. Якщо не брати до уваги краківську знамениту ковбасу, то про середньовічну польську столицю я й сам донедавна знав лише те, що її історична частина неймовірно красива і дуже схожа на наш древній Львів. Лише більш доглянута.

Поспішаємо до міфічного цмока

Королівський замок
В усякому разі, коли ми з колегами опинилися на брукованих вуличках старого Кракова, то це порівняння нам здалося цілком слушним. А ось, чого немає у Львові (хоча він має свої неповторні принади), так це вогнедишного дракона. Для краків`ян він є головним символом їхнього міста. Цьому міфічному цмоку (польською мовою цмок - дракон) в Кракові навіть зведено шестиметровий бронзовий пам'ятник.

У підніжжя пагорба краків`яни звели шестиметрову статую казквого дракона
А ще кажуть, дух середньовічного чудовиська досі мешкає в печері біля Вавельського пагорба, на якому височіє старовинний королівський замок - місце паломництва мільйонів туристів. Нам, журналістам українських видань, теж пощастило побувати в цій знаменитій резиденції польських монархів.

Якщо ви неорганізований турист і в Кракові вперше, у вас все одно немає жодних шансів заблукати: стара частина міста з її головними історичними пам'ятками розташована неподалік залізничного і автобусного вокзалів. Скажімо, ми свою невелику подорож давньою польською столицею провели на ногах.

Сучасний вигляд середньовічної Ринкової площі


Краків вабить мільйони туристів
До Вавеля ми рушили через Ринкову площу - найбільшу і одну з найкрасивіших історичних площ Європи. Варто сказати, що всі прилеглі до неї вулиці і вулички є пішохідними, тому крім гужового і електричного транспорту для туристів ми не зустріли там жодного автомобіля, мотоцикла чи скутера.

Центр Кракова має чимало пішохідних вулиць і вуличок

Подорож старим містом 2королівською" каретою - одна з принад для туристів

Деяких туристів пішохідні екскурсіє старим Краковом втомлюють,
адже місто має безліч цікавинок, які варто обійти
Ринкову площу і королівський замок поєднує вулиця Гродська. Десь посередині її ми звертаємо на значно тихішу й вужчу вуличку під назвою Кононіча. Крім своїх архітектурних старожитностей вона примітна й тим, що тут, у будинку під номером 13, розташована «Українська кав'ярня».


Українська кав`ярня на вулиці Кононічній неподалік Вавеля
У кінці вулички перед нашими очима постає пагорб із високим муром, зробленим із червоної цегли. У стіну вмуровані незліченні таблички з іменами людей, які вклали кошти в збереження національного надбання. Це і є Вавель - королівський замок. Тут знайшли свій вічний спокій не лише монарші особи, а й народні герої, знамениті воєначальники. У Кафедральному соборі замку поховані тіла польського президента Леха Качинського і його дружини Марії, які загинули 10 квітня 2010 року в авіакатастрофі під російським Смоленськом.

Перед очима туристів постає величний замок


Підйом до воріт замку вздовж цегляного муру
Ми підіймаємося пологим схилом, минаємо Гербові ворота і потрапляємо у двір замку. Часу на огляд визначних пам'яток одного з головних символів Кракова та Польщі у нас не так багато. Це Кафедральний собор, вежі і, власне, сам замок з його внутрішнім двором. На жаль, зайти всередину королівських палат, подивитися скарбницю монархів і побувати в їх зброярні ми не встигли. Зате із задоволенням послухали легенду про Вавельського драконі у викладі нашого гіда Петра Тарчинського (редактора видання Przelom із міста Хшанува).

Замучила звірюку спрага

Внутрішній двір замку


Панорама на Віслу з території замкового комплексу

Ось, власне, ця напівказкова історія. За дуже сивої давнини володарював у польському місті легендарний князь на ім'я Крак. Мешкав він з улюбленою донькою красунею Вандою у великому замку на високому пагорбі над Віслою. Якось у печері, що була біля підніжжя пагорба, оселився вогнедишний дракон.

Чудовисько крало з пасовищ худобу, але полюбляло також ласувати і містянами, особливо йому подобалися красиві дівчата. Оскільки князь був уже немолодий і самотужки не міг впоратися з грізним сусідом, він закликав на допомогу своїх підданих. Тому, хто здолає страховисько, Крак обіцяв віддати кохану доньку і половину князівства на додачу. Багато славних лицарів кинулися шукати щастя біля підніжжя Вавеля, але жоден не зміг перемогти могутнього дракона. І тут на сцені з'явився скромний швець - хлопчина на ім'я Скуба. Він вирішив перехитрити звіра: зарізав барана, здер із нього шкіру, в яку зашив сірку і смолу.


Уночі Скуба відніс опудало-приманку до печери, де мешкав дракон. Коли той уранці прокинувся, то надзвичайно зрадів поданим йому на сніданок баранчиком і в мить його проковтнув. А потім вогнедишного звіра стала мучити нестерпна спрага. Дракон занурив голову у Віслу і почав пити. Але скільки не пив, так і не міг задовольнитися. Чудовисько висушило половину Вісли і луснуло на радість містянам і їхньому володарю. Кажуть, привид дракона й досі ховається в глибокій печері біля підніжжя пагорба, куди від замку веде довгий шлях. До речі, там вже понад 40 років стоїть металева статуя цмоки. З її пащі щохвилини вириваються язики полум'я.

Мешканці Кракова запевняють, що дух чудовиська присутній і в маленьких статуетках міфічної істоти, котрі продають у тутешніх сувенірних крамницях. Свого триголового дракона я придбав в одній із таких лавок на території Вавеля. До речі, поляки збудували на давній легенді і її символах дуже продуктивний бізнес. Щоб зрозуміти це, варто лише порахувати, скільки туристів повертаються з Кракова з подібними сувенірами.

Олександр Шульга, фото автора і Костянтина Косікова

Спеціально для tv-news.dp.ua


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.