Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Жертвами лозівського розбійника стали сім жінок і одна школярка



У Лозовій на Харківщині суд призначив 7,5 років колонії молодикові, якого визнав винним у скоєнні низки розбійних нападів навесні й влітку 2017 року. Жертвами цих злочинів ставали зрілі жінки і молоді дівчата. Аби відібрати в них особисті речі, нападник хапав бідолах за шию і душив. Декого з потерпілих він жорстоко бив.

Про обставини резонансної справи йдеться у вироку Лозівського міськрайонного суду від 14 березня. Згідно з оприлюдненим документом, на лаві підсудних опинився досі законослухняний, ніде не працюючий і неодружений містянин із формально позитивною характеристикою від своїх сусідів. Слідство інкримінувало молодикові скоєння впродовж кількох місяців 8 розбійних нападів.

За версією поліції, перший епізод із цієї серії припадає на 11 березня 2017 року. Близько 20.30 чоловік, котрий вештався в райні парку «Перемоги», помітив неподалік себе перехожу. Він підбіг до неї і вдарив «невстановленим слідством тупим предметом» по голові. Жінка втратила свідомість, а щойно прийшла до тями, спробувала чинити опір. У відповідь розбійник завдав їй ще одного удару в обличчя. Скориставшись безпорадністю жертви, він забрав у неї сумку з особистими речами, серед яких були гроші, документи тощо. Внаслідок нападу потерпіла зазнала доволі тяжких травм і матеріальних збитків на суму 3 540 грн.

Як встановило слідство, свій другий напад на представницю прекрасної статі лозівчанин здійснив 13 березня на вулиці Червоних артилеристів. О 5.10 він підійшов до працюючого кіоску відомої торгівельної мережі, постукав у віконце, дочекався, коли продавчиня йому віlчинить, націлив на неї пістолет системи «Флобер» і почав вимагати гроші. Жінка не розгубилася - мерщій зачинила вікно  s попередила, що викличе поліцію. Зловмисник розбив скло, спробував пролізти всередину, але не зміг. Невдача змусила його накивати п’ятами.

Судячи з вироку, наступні чотири з половиною місяці зловмисник не ризикував, а «на діло» вийшов лише 30 липня. Близько 23.35 обвинувачений напав на молоду жінку, яка крокувала алеєю неподалік школи №4. Наблизившись до потерпілої, він схопив її правою рукою за шию і почав душити. Коли жінка втратила свідомість, чоловік вихопив у неї з рук сумку і втік. Вміст сумки склали документи, банківські картки, косметика, ласощі, напій, овочі й фрукти та вживана побілка. Нападник завдав потерпілій збитки на суму 1961 грн.

Вочевидь, цей «успіх» окрилив розбійника і вже наступного дня він вдався до нового злочину. Відтепер він грабував свої жертви, попередньо придушивши їх. За даними слідства, в 23.00 чоловік напав на самотню жінку, яку помітив на алеї біля будинку №11 мікрорайону №3. Обвинувачений спочатку штовхнув перехожу, потім обхопив рукою її шию, відтягнув потерпілу за кілька метрів у темряву і привласнив її особисті речі: смартфон і прикраси загальною вартістю майже 1600 грн. Як свідчать матеріали суду, 3 години по тому молодик скоїв напад на іншу жінку, яку зустрів біля будинку №15 на території мікрорайону №2. Забираючи у неї смартфон вартістю 2 162 грн., зловмисник спершу придушив перехожу, а потім вдарив її по голові.

Шостий епізод із низки розбійних нападів за участю обвинуваченого правоохоронці датують 2 серпня 2017 року. Близько опівночі на алеї біля СШ №4 і будинку №33 зловмисник підстеріг чергову незнайомку і в звичний для себе спосіб пограбував її. Душив він свою жертву, доки вона знепритомніла, а потім відволік до шкільного паркану. Жінка залишилась без смартфону, гаманця з грошима, банківських карток тощо. Її загальні втрати склали 3 852 грн. А в 3.00 наступної доби, 3 серпня, в «обіймах» злочинця опинилася лозівчанка, яка прямувала повз будинок №19 на території мікрорайону №2. Обвинувачений стежив за перехожою, ховаючись за сміттєвими контейнерами. В неї він поцупив сумку, гроші, смартфон, предмети косметики, документи, банку кави, помідори та безліч дрібних речей загальною вартістю 5 826 грн.

Свій останній напад із тих, що йому закидало слідство, молодик здійснив удень 4 серпня в під`їзді будинку №26 на території мікрорайону №4. Цього разу жертвою зловмисника стала випадкова школярка. Дівчина сходила вниз, розбійник зненацька схопив її за шию і боляче стиснув. У вироку вказано, що дитина ледь не захлинулася слиною. Тим часом, обвинувачений, користуючись безпорадністю дівчини, забрав у неї дитячий рюкзак зі смартфоном, планшетом і купою дрібниць на загальну суму понад 7 900 грн. Внаслідок нападу школярка зазнала також фізичних і психологічних травм.

Під час судового розгляду справи обвинувачений не став опиратися і визнав за собою провину в скоєнні всіх інкримінованих йому злочинів. Чоловік підтвердив викладені в обвинувальному акті обставини і навіть висловив щире каяття. Принаймі, так сказано у вироку. Суд вивчив надані прокуратурою докази у кримінальному провадженні, вислухав учасників процесу і 14 березня 2018 року визнав молодика винним у сконні вказаних розбійних нападів (ч.1 ст.187, ч.2 ст. 187 КК України) і призначив йому покарання у вигляді 7 років і 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією особистого майна. Суд також зобов’язав чоловіка сплатити одній із потерпілих близько 27 500 грн. У разі незгоди з вироком сторони в процесі ще мають час на його оскарження в апеляційній інстанції.

Олександр Шульга



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.