Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

У Павлограді можуть заочно судити «міністра» так званої «ДНР»


У Павлограді, ймовірно, заочно судитимуть ще одного представника «владних органів» так званої «ДНР». Днями міськрайонний суд задовольнив клопотання слідчого СБУ про дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно «міністра» в «уряді» «народної республіки». Чоловікові інкримінують низку тяжких злочинів, зокрема, участь у терористичній організації і її фінансуванні.

Про обставини справи йдеться в судовій ухвалі від 28 лютого за підписом слідчого судді Валерія Головіна. Згідно з документом, з відповідним клопотанням до суду звернувся представник 2-го управління ГУ СБУ в Донецькій і Луганській областях. Головним фігурантом кримінального провадження, відкритого 22 вересня 2017 року, є громадянин України, який нині перебуває на окупованій території. У клопотанні співробітника СБУ вказано, що в 2014 році підозрюваний, знаходячись у Донецьку, з особистих ідеологічних і корисливих міркувань став до лав терористів «ДНР» і отримав пропозицію зайняти керівну посаду в «уряді» так званої «народної республіки».

За версією слідства, 12 листопада 2014 року ватажки терористів призначили підозрюваного «міністром» в «міністерстві доходів і зборів ДНР». Слідство інкримінує «чиновнику» скоєння злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 110-2; ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 258-5 КК України («керівництво організованою групою, яка здійснює фінансування дій, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, в особливо великих розмірах, з корисливих мотивів, та в участі в терористичній організації та керівництві організованою групою, яка здійснює фінансування тероризму, тобто вчиненні дії з метою фінансового забезпечення терористичної організації, в особливо великому розмірі, з корисливих мотивів»).

Із клопотання слідчого СБУ також відомо, що підозрюваний нині переховується від органів слідства - за оперативною інформацією, знаходиться у Донецьку. Під час судового засідання представник СБУ підтримав своє клопотання, а ось призначений державою захисник «міністра» «ДНР» висловив заперечення. Адвокат послався на те, що для задоволення клопотання потрібні більш вагомі докази. Павлоградський міськрайонний суд, однак, вирішив, що СБУ надала достатньо аргументів, тому в ухвалі 28 лютого дозволив слідчим розпочати спеціальне досудове розслідування стосовно підозрюваного – «міністра» в «міністерстві доходів і зборів ДНР».

Павлоградським суддям вже не вперше доводиться знайомитись із справами осіб, які займали чи займають керівні посади у лавах терористів «ДНР». Зокрема, 15 вересня 2017 року міськрайонний суд задовольнив аналогічне клопотання слідчого прокуратури Донецької області. Підозрюваним у кримінальному провадженні тоді став мешканець Донецька. Чоловік, за версією українських правоохоронців, до липня 2014 року працював на посаді старшого дільничного інспектора Куйбишевського РВ Донецького МУ ГУМВС України в Донецькій області, а потім очолив «сектор дільничних інспекторів поліції відділу адміністративної служби Донецького МУ МВС «ДНР»». На переконання слідства, колишній український міліціонер зробив це добровільно. В діях колаборанта прокуратура вбачала ознаки злочину, передбаченого ч.1 ст. 258-3 КК України («участь у діяльності терористичної організації»).

Раніше "На власні очі" писали про те, що у Павлограді, ймовірно, будуть судити 29-річну Катерину Філіпову – колишню «в.о. міністра юстиції» так званої «ДНР». 20 липня 2017 року міськрайонний суд дав дозвіл слідчому СБУ на проведення спеціального досудового розслідування стосовно «екс-чиновниці» в «уряді» терористів, яка нині переховується від українських правоохоронців. Також павлоградські ЗМІ повідомляли про справу «Гіві» (Михайла Толстих), до розгляду якої ще в грудні 2016 року мав приступити міськрайонний суд. Однак усе зупинилося на етапі підготовчих засідань. Після оприлюднення  8 лютого 2017 року в ЗМІ інформації представників українських силових органів про загибель «Гіві», обвинувачення і суд опинилися в складній ситуації щодо того, як поставити крапку у цій справі, не порушуючи норми КПК. Михайла Толстих українська прокуратура звинувачувала в скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст .258-3 (створення терористичної організації, керівництво і участь у ній), ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 437 (співучасть у веденні агресивної війни), ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 (жорстоке поводження з військовополоненими), ч. 2 ст.146 (незаконне позбавлення волі чи викрадення людини) КК України.

Нагадаємо, згідно з розпорядженням Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 2 вересня 2014 року Павлоградський міськрайонний суд розглядає справи, які досі були підсудні трьом районним судам Донецька. Відповідно, усі злочини, які сталися за цей час на території Київського, Куйбишевського і Калінінського районів окупованого міста, автоматично можуть стати предметом розгляду Павлоградського суду.

Наша довідка

КПК Стаття 297-1 КПК України (Загальні положення спеціального досудового розслідування): «Спеціальне досудове розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні щодо злочинів, передбачених статями… 258-3Кримінального кодексу України, стосовно підозрюваного, крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та оголошений у міждержавний та/або міжнародний розшук».

Олександ Шульга для http://tv-news.dp.ua



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.