Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Лозівчани вшанували пам'ять жертв Голодомору

Мешканців Лозової та Панютиного в часи Голодомору 1932-1933 років рятувала залізниця. Адже тих, хто там працював, держава забезпечувала пайками. Водночас до міста з «голодних» сіл стікалися селяни. Деякі помирали дорогою. Їхні тіла вантажили у вагон і вивозили на лозівські околиці. Про це є усні свідчення, записані краєзнавцями.

Ці та інші трагічні факти історії України згадували учасники жалобної акції, організованої представниками громадськості до роковин Голодомору. Вона пройшла надвечір 27 листопада біля міського Палацу культури. 


Трохи більше 20 містян прийшли сюди, аби спільно вшанувати пам'ять жертв сталінського геноциду. О 16.00 вони запалили свічки і згадали безневинно замордованих українців хвилиною мовчання.

Акція проходила за участі священників Української Греко-Католицької Церкви: о. Вячеслава Труша (Преображенська громада) та о. Андрія Насінника (парафія Трьох Святителів).


о. Андрій Насінник

о. В'ячеслав Труш

О. В’ячеслав Труш, який працює в міському краєзнавчому музеї, розповів журналістові: «Найбільше від Голодомору постраждала північ Лозівщини – зокрема, це села Плисове та Павлівка Друга. У самій Лозовій та Панютиному людей від голодної смерті рятувала праця на залізниці, де видавали пайки. Але дуже багато селян із голодних сіл стікалися сюди, вони вмирали, а їхні тіла лежали на вокзалі. Час від часу їх завантажували в товарний вагон і вивозили туди, де зараз нафтобаза. Про ці факти є усні спогади. І є також свідчення турецької делегації, яка проїжджала тоді через Лозову, коли померлих селян не встигли заховати. Але повномасштабного дослідження теми Голодомору на Лозівщині поки немає. Є окремі дослідження».


Світлана - учасниця акції

Світлана (учасниця акції): «Моя бабуся з Новоіванівки. На питання, чи був голод, вона дипломатично казала, що в них була корова, але хліба не було. Тому вони робили з лободи млинці… А ще ловили горобців і смажили їх. Пам’ятаю, я жила в бабусі, то вона увесь час боялася, що буде голод. І тому тримала багато консервації. Напевне так багато старих людей робили. І мішок муки й мішок цукру стояли в бабусиній хаті. Я бажаю, щоб ніхто більше такого не пережив, але пам’ятав про те, що було». 



На завершення акції її учасники заспівали український гімн. Після цього голова Лозівської Спілки учасників АТО Сергій Беседа оголосив про ініціативу кількох громадських організацій встановити на території міста меморіальний знак на честь жертв Голодоморів. 

Сергій Беседа - голова Лозівської Спілки учасників АТО

Напередодні жалобні заходи до роковин більшовицького геноциду українців провела місцева влада.

фото прес-служби міськради

Олександр Шульга

Довідка:

Голодомор 1932-1933 років - масовий, навмисно організований радянською владою голод, який призвів до багатомільйонних людських жертв на території Української РСР (землі сучасної України за винятком західних областей (які не входили до складу радянської імперії), Криму і Південної Бессарабії) та Кубані. Голодомор був організований вищим керівництвом Радянського Союзу і Української РСР на чолі зі Сталіним і передбачав придушення національно-визвольного руху і фізичне знищення українського селянства.

За висновками Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. Птухи НАН України, через Голодомор в Україні загинуло 3 млн 941 тис. душ. Аналіз етнічного складу прямих демографічних втрат свідчить, що було скоєно вбивство голодом саме етнічних українців - їх втрати складають 91,2% від загальної кількості прямих втрат. Сукупна демографічна втрата, з урахуванням кумулятивних втрат, становить 10 млн 63 тис. душ.

У 2006 році Верховна Рада прийняла Закон "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні", яким офіційно визнала Голодомор геноцидом українського народу. Як написало 23 листопада 2018 року видання www.dw.com, на сьогодні 16 держав світу на міжнародному рівні визнали Голодомор в Україні 1932-1933 років геноцидом. Чимало інших країн в офіційно засудили Голодомор як акт винищення людства, вчинений тоталітарним сталінським режимом.


Більше на цю тему:

Лозівчани вшанували пам'ять жертв сталінського геноциду (фоторепортаж)

На Харківщині вшанували пам`ять жертв сталінських Голодоморів (відео)


Роковини з постгеноцидним присмаком...

Свідок Голодомору: "Взяв дівчину за ногу й потягнув на кладовище"


Ми й досі живемо під впливом жахіть геноциду


Понад 90% жертв Глодомору - етнічні українці


Тіло розчленували і... засолили в діжці


Як мешканці Кочережок помстилися чиновнику-комуністу

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.