Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

На Різдво українці збирали зимові опеньки


Виявляється, гриби можна збирати навіть на Різдво. Мешканка села Булахівка, що на Дніпропетровщині, Валентина Майборода за два дні до свята «вполювала» відеречко зимових опеньків. Каже, вони яскравіші за кольором, ніж осінні, пахнуть фруктами і дуже смачні.

Пані Валентина – досвідчений мисливець за дикорослими грибами. Збирає їх поблизу свого села вже років із 15. Знається на 20-25 їстівних видах. В основному це маслюки, грузді, рядовка. Рідше їй на очі трапляються опеньки, сироїжки, зовсім обмаль вона приносить додому красноголовців чи підберезників. Але і їх знаходить.

- По гриби я ходила востаннє 4 січня, - розповідає жінка. – За 3 кілометри від Булахівки є великий ліс, але я обмежилася ближньою мандрівкою до лісопосадки. Там о цій порі року можна натрапити на зимові опеньки. Вони витинаються на пеньках різних дерев. Зібрала невеличке відеречко. Відварила й законсервувала в банки.

пані Валентина знається на 25 видах їстівних грибів

«Тихе полювання» пані Валентина влаштовує ледь не протягом усього року. Сезон починає у травні і завершує взимку. Каже, що гриби можна збирати навіть під снігом, але щоб їх віднайти, потрібні зусилля.

- Чи не лячно мені збирати? Ні, бо я маю чималий досвід. До того ж узимку мені ще не траплялися отруйні гриби, - пояснює жінка.

За словами пані Валентини, якось вона примітила, що зимові їстівні гриби ростуть саме на деревах і пеньках. Вони відрізняються від своїх літньо-осінніх родичів більш вираженим кольором. Наприклад, грудневі опеньки - яскраво-коричневі.


- А ще вони мають своєрідний фруктовий запах, немов у сушки, - говорить пані Валентина. - Мої рідні в таких випадках жартують: мовляв, будемо пити грибний компот.

За її словами, зі смаковими якостями у цих грибів теж усе гаразд. Ось тільки бігти наступного ранку в ліс із кошиком Валентина Майборода більшості грибних гурманів не радить.

- Якщо ваші знання в цій справі кульгають або ж, навпаки, ви занадто самовпевнені, то дикорослих грибів краще уникайте. Навіть узимку. Ліпше просто милуватися природою, ніж ризикувати життям і здоров`ям. А гриби можна і в магазині купити, - впевнена мешканка Булахівки.


Олександр Шульга

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.