Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

На Дніпропетровщині посеред зими засиніли проліски


У Західному Донбасі в розпал січня квітнуть проліски. Кажуть, у середмісті Павлограда містяни фотографують бутони жовтої калюжниці – у просторіччі латаття. Фахівці називають ці дива наслідком аномально теплої зими.

Фото, що чимось нагадує казку «Дванадцять місяців», авторові цього допису надіслала мешканка Булахівки Павлоградського району Валентина Майборода. 17 січня 2020 року жінка завітала до лісу неподалік села і на одній із галявин натрапила на розквітлі проліски.


- Я вперше стикаюся з таким дивом, - зізнається пані Валентина. – Відколи живу тут, не бачила, аби взимку у нас квітли проліски. Більш того, в садках моїх односельців у ці дні можна побачити жовтий цвіт калужниці. Чудернацькі примхи у природи.

На Маланку, 13 січня, деякі мешканці Павлограда буцімто також бачили у місті жовті квіти. Подейкують, вони є в парку Першого травня. На жаль, підтвердити цей факт я не можу. Зазвичай калужниця (одна з її народних назв в Україні - латаття) починає цвісти в березні. Вітчизняні синоптики радять українцям звикати до теплої зими і посушливого літа.


Про схожі випадки сьогодні пишуть багато ЗМІ. Наприклад, журналісти ТСН днями повідомили, що в Одесі на одній із вулиць розквітла календула, а у Вишгороді під Києвом - проліски. Синоптики радять українцям звикати до теплих зим, всіляких проявів і наслідків таких природних аномалій. При цьому, одні вказують на вирішальну роль людського фактора в глобальному потеплінні, інші вважають, що планета переживає черговий цикл кліматичних змін.



«У нас серйозне підвищення температури зимового періоду - на 2,5 градуса, а це просто жах ... Аналізуючи ці тенденції, ми можемо говорити про ймовірність того, яким буде наступний рік. Так ось: зима повністю не може бути холодною, тому що такі тенденції температури просто викреслюють всі ці похолодання. Хоча вони будуть, але вони будуть короткочасними, дуже короткочасними », - цитує директора Українського гідрометеорологічного центру Миколи Кульбіди телеканал ЗІК.

Олександр Шульга для gazeta-vestnik.com.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.