Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

Павлоград. Рідкий хлор відходить у минуле?


У 2020 році мешканці Павлограда зможуть отримувати дніпровську воду, знезаражену не рідким хлором, а більш безпечним з'єднанням - гіпохлоритом натрію. Виробляти його буде гідролізне устаткування, яке змонтоване на майданчику №4 КП «Павлоградводоканал».

Запустити обладнання комунальники планують у січні. Про це 26 грудня 2019 року повідомив журналістам директор «Павлоградводоканала» Олександр Карпець. Він нагадав, що 4-й майданчик дезінфікує і перекачує в Павлоград воду каналу «Дніпро - Західний Донбас». Гідролізний агрегат КЕУ -2400 підприємство купило і змонтувало за кошти держави (6,5 млн грн) та міського бюджету (1 млн грн) в рамках держпрограми «Питна вода».

директор КП "Павлоградводоканал" Олександр Карпець презентує нове устаткування

- Ця система виробляє оксидант - гіпохлорит натрію, який знезаражує воду, вбиваючи в ній патогенну флору, - пояснює О. Карпець. - На відміну від рідкого хлору, яким ми користувалися раніше, гіпохлорит натрію не створює канцерогенних сполук і тому безпечний для людини. Він набагато ефективніше дезинфікує воду, ніж рідкий хлор, а його використання дозволить нам зекономити кошти. Я припускаю, що витрати підприємства на знезараження води знизяться на 20%.

Працювати система гідролізу почне, коли підприємство виробить 800 кг запасів рідкого хлору. Це триватиме приблизно півмісяця. Олександр Карпець не виключає, що запуск устаткування та інші технічні новації в «Павлоградводоканалі» дозволять надалі знизити тарифи на послуги. Директор КП і мер Анатолій Вершина визнають, що новий метод дезінфекції дніпровської води сам по собі навряд чи поліпшить її якість у кранах павлоградців. За словами керівників, щоб містяни змогли отримувати чисту воду, потрібно замінити 95% (250-260 км) старих водопровідних мереж і труби всередині великої кількості багатоповерхівок.



- Ми розробили стратегію розвитку системи водопостачання Павлограда на 2020-2030 роки. Вона передбачає використання води з власних підземних джерел і модернізацію водопровідних комунікацій. Труби ми міняємо, але дуже маленькими обсягами. Це великі гроші. Замість проіржавілих металевих ставимо ПВХ (поліхлорвініл – синтетичний матеріал - прим. авт.). Здебільшого робимо це всередині будинків, де комунікації найбільше зношені. У 2018 році виконали такі ремонти в 56 багатоповерхівках, приблизно стільки ж у 2019 році, - говорить Олександр Карпець.

За словами мера, повна заміна системи водопостачання та водовідведення в Павлограді потребує 950 млн -1 млрд грн. Отримати таку суму місто може лише у в якості міжнародного банківського кредиту під державні гарантії. Що стосується теми підземних запасів питної води в районі Павлоградського водозабору, то вони можуть служити альтернативою, але відмовлятися від води з Дніпра сьогодні не варто, упевнений Анатолій Вершина.

Мер Анатолій Вершина каже, що від дніпровської води Павлограду відмовлятися не слід

- На сьогодні точно відомо, що область виділить у 2020 році близько 60 млн грн на реконструкцію держпідприємства «Дніпро - Західний Донбас». Модернізація дозволить, щонайменше, зупинити зростання вартості покупної води «ДЗД»... А воду з підземних джерел, я вважаю, треба використовувати лише як питну. Гадаю, ми вирішимо, чи буде це бюветна система або комбінована, або ж ми підведемо цю воду до будинків, - каже мер.

Олександр Шульга, для gazeta-vestnik.com.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.