Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

У Павлограді реформа медицини загрожує весняному призову?

Фото прес-служби Міністерства оборони України

У Павлограді під загрозою весняний призов юнаків на строкову військову службу. І справа не лише в дефіциті придатних для армії чоловіків чи їхньому небажанні служити. Починаючи з квітня 2020 року може бути паралізована робота медичної комісії, яка зобов’язана обстежувати потенційних новобранців.

Про проблему, що ось-ось може виникнути, 22 січня повідомив на засіданні міськвиконкому військовий комісар Павлоградського об'єднаного територіального Центру комплектації і соціальної підтримки Роман Господ.

- Ми отримали листа від деяких медичних установ про те, що з квітня їх фахівці не зможуть працювати в комісії. Це буде основна проблема, яка здатна паралізувати роботу нашого Центру. Вона поставить під загрозу виконання державних завдань щодо призову громадян на строкову службу, - сказав воєнком.

Пізніше він пояснив журналістам, що досі роботу комісії (фахівцями вторинної ланки медицини) забезпечували міста і райони, чиї призовники стоять на обліку в об'єднаному Центрі комплектації. Це Павлоград, Тернівка, Павлоградський і Юр'ївський райони. Оскільки більшість цих призовників - павлоградці, то й комісія на 80% складалася з місцевих лікарів.

- Ми отримали листа від керівництва 1-й міськлікарні і стоматологічної поліклініки. Вони інформують нас про те, що після 1 квітня у зв'язку з проведенням медреформи (стартує реформа вторинної ланки медицини) вони не зможуть комплектувати комісію своїми лікарями. Після цього ми направили листи до органів місцевого самоврядування Тернівки, Юр'ївського та Павлоградського районів з питаннями про подальше забезпечення роботи комісії. Тепер чекаємо відповідь, - повідомив журналістам Роман Господ.

Головуючий на засіданні мер Анатолій Вершина від імені міської влади пообіцяв вирішити проблему з медичною комісією. Однак визнав, що таке рішення буде тимчасовим.


- На сьогодні військкомат обслуговує Павлоград, район, Тернівку та Юр'ївський район. Якщо проводити медогляди, то тоді очільники громад повинні зібратися і вирішити ці питання. Це загальна проблема, а не тільки Павлограда ... Якщо покласти цю функцію лише на одну медустанову Павлограда, це буде неправильно. Повинні всі брати участь... Ми можемо зібратися і створити в 2020 році призовну комісію, і ми вирішимо цю проблему. Обов'язково. Але це ситуативне рішення. Це все повинно бути закріплено законодавчо... - сказав А. Вершина.

У п'ятницю, 24 січня, журналіст поспілкувався телефоном із головним лікарем міської лікарні № 1 Павлограда Сергієм Олійником. 


Ось, як він прокоментував ситуацію:

- Справа в тому, що участь наших медиків у призовних комісіях військкомату не входить в пакет послуг, які з 1 квітня 2020 року фінансуватиме Національна служба здоров'я України (НСЗУ - прим. «ВШ»). Тобто, держава не зможе оплачувати роботу членів медкомісії. Це питання ми нещодавно обговорювали на координаційній раді з представниками НСЗУ в Дніпрі. І нам роз'яснили, що це відповідальність місцевих рад... Що, оскільки Міністерство Оборони не бере на себе забезпечення комісій, то їх мають фінансувати місцеві бюджети.

Нагадаємо, з 1 квітня 2020 року в Україні стартує другий етап медичної реформи. Він охопить вторинну ланку медицини (спеціалізовану допомогу вузькими спеціалістами, паліативні послуги та програму «Доступні ліки»). Всі громадяни, які уклали декларації з сімейними лікарями, зможуть безкоштовно отримувати гарантований пакет медичної допомоги вторинного рівня. А роботу вузьких фахівців буде оплачувати держава в особі НСЗУ.

Олександр Шульга для Вісник Шахтаря

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.