Остання публікація

Нотатки з війни | "Місцевих війна загартувала"

Зображення
Сільською вулицею прямує немолода жінка. Поруч неї човгає хлопчина років восьми. Вочевидь, онук.

На Харківщині з`явився мурал із портретами загиблих воїнів (оновлено)


У Лозовій на Харківщині з`явився перший у місті патріотичний мурал. Він прикрашає стіну однієї з багатоповерхівок у південно-західній частині міста. Малюнок зображує двох воїнів-лозівчан - Олександра Лавренка і Сергія Моторного. Хлопці героїчно загинули за різних обставин і в різний час. Один, як воїн Незалежної України, інший – як солдат радянської армії.

Олександра Лавренка і Сергія Моторного окрім особистого героїзму об`єднує й те, що вони мешкали в будинку, на стіні якого створено мурал. Це п`ятиповерхівка №4, розташована вона на 3-му мікрорайні Лозової. Над своїм артоб`єктом художники (з Харкова) працювали протягом двох тижнів – з кінця липня 2019 року. Дозвіл на створенння настінного малюнку депутати міськради надали ініціаторам проекту ще в квітні.



Нагадаємо, Олександр Лавренко народився 9 березня 1983 року у місті Лозовій на Харківщині. Навчався у ЗОШ №7, у 2000 році закінчив Харківський інститут танкових військ. Від початку російсько-української війни у 2014 році служив у 93-й окремій механізованій бригаді ЗСУ, брав участь у боях під Донецьком, був командиром танкової роти. Загинув 21 липня 2014 року під Пісками поблизу Донецька. В 2015 році нагороджений Орденом Богдана Хмельницького III ступеню (посмертно) та відзнакою «Народний герой України» (посмертно), в 2016 році отримав звання «Герой України» (посмертно).


Лозівчанин Сергій Моторний народився 26 лютого 1965 року в сім'ї робітників. До призову на військову службу працював токарем на місцевому ковальсько-механічному заводі. У червні 1983 року в складі контингенту радянських військ потрапив до Афганістану. Брав участь у 8 бойових операціях проти моджахедів. Загинув улітку 1984 року біля містечка Баграм, коли прикривав кулеметним вогнем своїх мінометників. Смертельне поранення отримав під час зміни вогневої позиції. Похований у Лозовій. За мужність і відвагу нагороджений орденом Червоної Зірки (посмертно). Вулиця, вздовж якої стоїть будинок №4, носить ім`я Сергія Моторного.

Олександр Шульга для tv-news.dp.ua



Довідка:

Стінопис або мурал (англ. mural - «фреска»;  ісп. muro - «стіна», «мур») - різновид монументального і декоративного малярства, що виконувалося безпосередньо на стіні або на штукатурці, закріпленій на стіні, в якому фігуративні образи й декоративні орнаменти підпорядковуються архітектурним формам. У стінописі користуються різною малярською технікою: фреска, альсекко, енкавстика, темпера, клейові фарби, олія; за новіших часів - синтетичні ґумові фарби тощо. До стінопису зараховують також мозаїку.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно клепати косу. Поради від сільського косаря з Чернігівщини (відео)

Меотида: краса, яку навпіл розірвала війна (відео)

"Істерик ні в кого немає". Як живуть кияни під обстрілами.